Voorpagina Voorwoord Eefke Thuishulp Beweging 3.0 De Koperhorst Dagbehandeling Op de Berg Korian Blijf in balans Aangenaam bij Menno Echte aandacht in de zorg dankzij technologie De Koperhorst - Eefke Thuishulp Het Seminarie - Stichting Present

Beweging 3.0

in de gemeente Amersfoort

Blijf in balans balans

We weten allemaal dat vitaal blijven belangrijk is. Beweging 3.0 en haar ledenorganisatie Leef3.nu zetten daarom volop in op het behouden van vitaliteit. Leef3.nu heeft een groot aanbod aan activiteiten en diensten voor haar leden die zijn gericht op fysieke en mentale vitaliteit.

Voorkomen is beter dan genezen

Terrie is fysiotherapeut bij Beweging 3.0. Ze is gewend te werken aan herstel. Bijvoorbeeld na een val. “Met de juiste behandeling en goede oefeningen kun je weer grotendeels herstellen, maar het wordt vaak nooit meer zo als voor de val”, vertelt Terrie. “Daarom is het ook zo belangrijk om in te zetten op preventie, want voorkomen is altijd beter dan genezen.” Zo gezegd, zo gedaan. Terrie volgde de training ‘In Balans’ van veiligheid.nl en geeft nu zelf deze training.

Evenwicht en reactievermogen

De eerste groep van 15 cursisten is gestart. Gedurende een periode van 10 weken oefenen ze 2 keer per week met elkaar. De oefeningen die ze doen zijn gebaseerd op de tai chi principes. Tai chi is een Chinese vechtkunst, die ook wordt gebruikt als bewegingstherapie. De bewegingen zijn vloeiend en iedereen kan meedoen. Terrie vertelt: “We richten ons vooral op het trainen van evenwicht en van reactievermogen. We doen hiervoor allerlei oefeningen die iedereen op zijn eigen niveau mee kan doen.”

Het resultaat mag er zijn

“We zijn nog niet zo lang bezig met deze cursus, maar we zien nu al resultaten. Niet alleen op fysiek vlak. We merken vooral dat mensen hun zelfvertrouwen hervinden. Ze staan letterlijk en figuurlijk steviger in hun schoenen. Een mooi voorbeeld hiervan is een meneer die voor deze training uit onzekerheid bijna niet meer buiten kwam. Nu gaat hij weer volop naar buiten, omdat hij zich daar zeker genoeg voor voelt. Dat is natuurlijk waar we het voor doen”, vertelt Terrie trots.

Hulpmiddelen en andere tips

Naast de oefeningen die we doen, is er om de week een specialist aanwezig die wat vertelt of laat zien over wat je nog meer kunt doen om fit te blijven. Zo is er al iemand langs geweest die heeft verteld over handige hulpmiddelen, zoals een heupairbag om een heupbreuk te voorkomen. Er komt binnenkort een diëtist vertellen over hoe voeding bijdraagt aan spierbehoud en sterke botten. We gaan een veiligheidsbingo spelen met elkaar en er komt nog iemand langs die meer vertelt over hoe je je huis kunt aanpassen om vallen te voorkomen.

Alles is gericht op het voorkomen van een val, of het voorkomen van letsel.

Tijd voor een praatje

Voor en na de training is er tijd om met elkaar in gesprek te raken. Onder het genot van een kopje koffie of thee en een verantwoorde snack zien we de leukste gesprekken ontstaan. Cursisten doen hierdoor nieuwe sociale contacten op. Zo zien we bijvoorbeeld dat sommige cursisten die elkaar nog niet kenden, nu gezamenlijk naar de training komen. Dat is een mooi extraatje.

Is er een gouden tip?

“Of er een gouden tip is? De belangrijkste tip die ik altijd geef, is: blijf in beweging. Verder is het belangrijk om te blijven werken aan je evenwicht. Hoe stabieler je staat, hoe minder snel je valt. Ga stevig met beide voeten op de grond staan, zak een beetje door je knieën. Zo maak je jezelf zo laag mogelijk en ben je stabieler.”

Meer diensten en activiteiten?

Kunt u ook hulp gebruiken om letterlijk en figuurlijk steviger in uw schoenen te staan? Kijk dan op www.leef3.nu. U vindt daar het volledige aanbod van alle diensten en activiteiten voor onze leden. Nog geen lid? U kunt eenvoudig lid worden via onze website.

Deze krant wordt mede mogelijk gemaakt door: