Voorpagina Drenthe, Oerprovincie van Nederland Wildlands Adventure Zoo Ontdek het wereld(s) erfgoed van Drenthe Hunebed Centrum Borger De natuur in! Fietstransferium Orvelte uitgelicht Evenementen & Activiteiten Drenthe biedt nog meer… Westen Mode Warenhuis Vanderveen - Levendig Musselkanaal Warenhuis Vanderveen Assen De Bonte Wever - Schatkamers van ZuidWest Drenthe De Bonte Wever Drouwenerzand Attractiepark - Vesting Bourtange Drouwenerzand Attractiepark

Orvelte uitgelicht

Het nostalgische dorp Orvelte is een knus dorp waar je helemaal teruggaat in de tijd. Zodra je over de gezellige oude klinkerweggetjes en kinderkopjes het dorp binnenstapt, word je omgeven door de schitterende monumentale boerderijen en woningen welke worden afgewisseld door statige bomen. Je ruikt hier nog de geur van Drentse kniepertjes en koopt er nog lekkere Oudhollandse snoepjes in het snoepwinkeltje.

Oude ambachten

Bij de oude ambachten kun je zien hoe gewerkt werd. De smid neemt je mee tijdens het smeden en je ontdekt hoe ze vroeger klompen maakten in de klompenmakerij. Wist je dat de zaagmachine vroeger werd aangedreven door een stoommachine? Hoe ze dit deden zie je in de houtzagerij. Maak een praatje met een herder en proef van de pannenkoeken van Professor Pannenkoek, de eerste pannenkoekwinkel ter wereld.

Tip!

In de buurt
Schoonoord – Bezoek het Openluchtmuseum Ellert en Brammert en laat je meevoeren door de legende van deze reuzen.

Monumentendorp Orvelte; een levend geschiedenisboek met een hedendaagse invulling

Ontdek meer

Orvelte lijkt wel een levend geschiedenisboek met een hedendaagse invulling. Kinderen kunnen spelen met oud-Hollands speelgoed, zoals stelten en springtouwen. Maar ook een bezoek aan Zoo Bizar is zeer de moeite waard. Dit is een mini-dierentuin in een oude Saksische boerderij. Je vindt er veel bijzondere, exotische dieren bij elkaar. Door het kleinschalige karakter sta je oog in oog met de dieren en kan je ze soms zelfs aanraken.

Breng een bezoek aan het Jan Kruis Museum, of de IJzertijdboerderij. Net buiten het dorp is een avontuurlijke speelroute ‘Het houten pad van Theodoor’. Ook de diverse markten maakt Orvelte nog leuker dan het al is. Met gezellige terrassen en leuke winkeltjes. Juist de diversiteit maakt Orvelte zo interessant, want waar je ook naar binnenkijkt, het is overal weer anders.

Deze krant wordt mede mogelijk gemaakt door: