Voorpagina Drenthe, Oerprovincie van Nederland Wildlands Adventure Zoo Ontdek het wereld(s) erfgoed van Drenthe Hunebed Centrum Borger De natuur in! Fietstransferium Orvelte uitgelicht Evenementen & Activiteiten Drenthe biedt nog meer… Westen Mode Warenhuis Vanderveen - Levendig Musselkanaal Warenhuis Vanderveen Assen De Bonte Wever - Schatkamers van ZuidWest Drenthe De Bonte Wever Drouwenerzand Attractiepark - Vesting Bourtange Drouwenerzand Attractiepark

Ontdek het wereld(s) erfgoed van Drenthe

Cultuurliefhebber? Dan heeft Drenthe jou veel te bieden. Want Drenthe barst van de historie, met unieke en indrukwekkende verhalen. En dan hebben we het niet alleen over de hunebedden die je hier in het oeroude landschap vanzelf tegenkomt. Bijzonder is de geschiedenis van de Koloniën van Weldadigheid. En stil word je in de bossen rond het voormalige Kamp Westerbork. Bijkomen doe je in de prachtige beschermde brinkdorpen met eeuwenoude rietgedekte boerderijen. Bekijk onze tips en plan je bezoek, de Oerprovincie van Nederland komt pas echt tot leven als je de verhalen kent!

IJstijden, mammoeten en hunebedden

In het Hondsruggebied duik je in de historie van ijstijden, mammoeten en hunebedden. De Hondsrug Global Geopark is een uniek natuurgebied, vol met oeroude schatten en verhalen. Niet zo gek dus dat dit natuurpark is bekroond met de UNESCO-status.

Koloniën van Weldadigheid

200 jaar geleden werden de Koloniën van Weldadigheid opgericht. Armen, bedelaars en landlopers uit de grote steden kregen hier een kans op een beter bestaan. Er vertrokken meer dan 100.000 zogeheten paupers naar Drenthe. Eerst vrijwillig, daarna gedwongen. Een bijzonder verhaal. Het grootste oppervlak van de Koloniën van Weldadigheid ligt in Drenthe, in Veenhuizen, Fredriksoord en Wilhelminaoord. De Koloniën van Weldadigheid werden in juli 2021 beloond met de UNESCO werelderfgoed status.

Indrukwekkend: Kamp Westerbork

Herinneringscentrum Kamp Westerbork is jouw bezoek meer dan waard. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werden vanuit Kamp Westerbork meer dan 100.000 Joden en Roma gedeporteerd. Het voormalige kamp en het museum maken een diepe indruk op elke bezoeker. Een plek waar je stil wordt.

Luistertip!

Klik hier voor podcast verhalen van Drenthe

De Big Five hunebedden in beeld

Drenthe telt maar liefst 52 hunebedden. Misschien net iets te veel om allemaal te bezoeken. Daarom hebben we een Big Five voor je samengesteld en in beeld gebracht.

D53/ Havelte

D49/ Schoonoord

D10 / Gasteren

D27 / Borger

D45 / Emmen

Deze krant wordt mede mogelijk gemaakt door: