Voorpagina Drenthe, Oerprovincie van Nederland Warenhuis Vanderveen Oer Drenthe ongerepte natuur Fietstransferium De culturele erfenis van Van Gogh blijvend zichtbaar Drents Museum Veenhuizen uitgelicht Vaart in Assen De lente is in aantocht! 5x bijzondere plekken Schatkamers van Zuidwest-Drenthe Evenementen & Activiteiten Drouwenerzand Ontdek de charme van de hoofdstad Onbezorgd genieten De Bonte Wever Drouwenerzand Attractiepark - Levendig Musselkanaal Westenmode East Side Story - De schatkamers van Zuidwest-Drenthe Drenthe biedt nog meer... Stichting gedeelde verhalen Vervolg Drenthe biedt nog meer... Hortus Botanicus Haren

eeN DAGJE GRAND MAGASIN


Al anderhalve eeuw zijn ze een opwindend fenomeen: de grand magasins. Na de opening van ‘Au Bon Marché’ in Parijs veroverden de grote warenhuizen de hele wereld: Macy’s New York, Selfridges Londen, KaDeWe Berlijn, Takashimaya Tokyo, de Bijenkorf Amsterdam etcetera.

VERRASSEND

Zo’n groot warenhuis is een gezellig stadje op zich: modeshows, delicatessen, kookdemo’s, muziek, speelgoeddemo’s, wooninspiratie, kunstgalerie, wellness, een barista met wereldkoffies, Chanel en Dior – het grand magasin blijft verrassen!

De Hoedenwinkel (acryl, 120 x 120 cm) - Annemarie de Groot

DROOM

Het op één na grootste warenhuis van Nederland staat in hartje Assen: Warenhuis Vanderveen, in 1897 gesticht door Antje Vanderveen. Als kapiteinsdochter bezocht ze eind 19e eeuw de toen gloednieuwe grand magasins in de Europese havensteden. Dat leek haar wel wat! Tot op de dag van vandaag bouwen haar nazaten en maar liefst zestig afdelingsspecialisten succesvol aan haar droom. Dat het grote Assense warenhuis gewaardeerd wordt, blijkt onder andere uit de toekenning in 2022-23 van de Europese retail jaarprijs ‘EK Passion Star’ én van de Amerikaanse retail jaarprijs ‘GIA Retail Excellence’.

HIGHLIGHTS WARENHUIS VANDERVEEN ASSEN

Galerie van het Drents Schildersgenootschap - Zo’n veertig Drentse topkunstenaars exposeren in hun gezamenlijke galerie op de woonetage beurtelings hun mooiste werken.

Kunstplaza Schurer - In het kunstcafé en in de kunstzaal zijn enkele duizenden kunstwerken te leen of te koop. Een walhalla voor de kunstliefhebber.

Duiker uit middeleeuws Assen - Assen is in de loop van de eeuwen gegroeid rond een 13e eeuws klooster, het huidige Drents Museum en Drents Archief. Een eeuwenoude waterbuis (‘duiker’) is middenin het warenhuis door een glazen vloerplaat aan de vergetelheid ontrukt.

Ballorig speelparadijs - In het speelparadijs bij het restaurant op de eerste etage kunnen de kinderen zich heerlijk uitleven.

Bombibox aapjesorkest - In 2015 werd het originele aapjesorkest van het warenhuis op brutale wijze ‘ontvoerd’ en het is nog altijd zoek. Vanwege de grote belangstelling is een nieuw orkest geformeerd. De inworp gaat naar het Wereld Natuur Fonds.

Meer verhalen over de grand magasins vind je op: vanderveen.nl.