Voorpagina Drenthe, Oerprovincie van Nederland Warenhuis Vanderveen Oer Drenthe ongerepte natuur Fietstransferium De culturele erfenis van Van Gogh blijvend zichtbaar Drents Museum Veenhuizen uitgelicht Vaart in Assen De lente is in aantocht! 5x bijzondere plekken Schatkamers van Zuidwest-Drenthe Evenementen & Activiteiten Drouwenerzand Ontdek de charme van de hoofdstad Onbezorgd genieten De Bonte Wever Drouwenerzand Attractiepark - Levendig Musselkanaal Westenmode East Side Story - De schatkamers van Zuidwest-Drenthe Drenthe biedt nog meer... Stichting gedeelde verhalen Vervolg Drenthe biedt nog meer... Hortus Botanicus Haren

Ontdek de charme van de hoofdstad

Assen is in alles de hoofdstad van de Oerprovincie Drenthe. Een stad met een indrukwekkende historie, prachtige natuur, levendige binnenstad en een fantastisch museum dat zo kenmerkend is voor onze hoofdstad.

De indrukwekkende historie

Assen is met zijn relatief korte geschiedenis een jonkie vergeleken met de hunebedden en de vuistbijlen van de Neanderthalers. Toch gaat de geschiedenis van de Drentse hoofdstad een flink eind terug, naar 1259 toen de eerste nonnen neerstreken in het gebied rond de Brink. Met de speciale Stad der Paleizen Stadswandeling of de Historische Fietsroute reis je terug naar de oorsprong van Assen. Vraag bij VVV Assen naar meer informatie.

Het groene karakter

In hartje stad zijn er twee heerlijke wandelparken, dat zijn de Gouverneurstuin en het landgoed Overcingel. Op deze plekken vind je een oase van rust waar de bankjes je uitnodigen voor een korte pauze tussen het sightseeing door. Daarnaast vind je aan de rand van Assen een van de oudste bossen van Nederland, het Asserbos. Een bos met een geschiedenis die terugvoert tot aan de middeleeuwen. Voor de kleine natuurliefhebbers is het Asserbos één groot avontuur met een stadsboerderij, vogeleiland, hertenkamp én een heuse waterspeeltuin met blotevoetenpad. Vanaf het Duurzaamheidscentrum starten diverse wandelroutes voor jong en oud.

Kunst en cultuur voor iedereen

Assen zit vol monumenten, bezienswaardigheden en verrassende culturele plekken. Beleef een onvergetelijke dag in het toonaangevende Drents Museum. Het museum toont een blik op de wereld en biedt de wereld een blik op Drenthe. De Nieuwe Kolk, gelegen aan de Kop van de Drentse Hoofdvaart is hét cultureel centrum met theater, bioscoop en bibliotheek. Wat je verder niet wilt missen zijn de beste kunstgalerieën waaronder CAMPIS, hét podium voor hedendaagse kunst. Er is een gratis kunstkaart op te halen bij VVV Assen waar alle kunstgalerieën opstaan.

De levendige binnenstad

Zin in een dagje winkelen? Dan zit je goed in Assen met een compact winkelgebied. Van grote bekende winkels rondom het Koopmansplein tot bijzondere en unieke concepten in de kleinere straatjes. Onze stad is een paradijs voor elke shopliefhebber. Culinair genieten kan ook zeker in Assen. De horeca gunt ieder wat wils, is altijd gastvrij en heeft genoeg kindvriendelijke plekken. Loop vooral langs de bekende horecapleinen de Brink en de Markt. Beide pleinen vormen het bruisend middelpunt van de stad. Check vooral ook welke evenementen er in de stad plaatsvinden wanneer jij er bent. Deze wil je namelijk niet missen! Bekijk hieronder de top 5.

 1. Art of Wonder - 2 t/m 4 juni
  Jeugdtheaterfestival
 2. Art Explosion - 10 juni
  Kunstfestival met markt
 3. Kids Zomervermaak - 8 juli t/m 2 september
  Kinderfestival
 4. Preuvenement - 25 t/m 27 augustus
  Culinair festival
 5. Kunst aan de Vaart - 9 t/m 10 september
  Kunstevenement

Deze krant wordt mede mogelijk gemaakt door: