Voorpagina Voorwoord Gemeente Heusden Interview met Machteld Huber - Spinnenwebmodel Maaswaarden Een gezonde generatie Fontys Hogeschool vervolg Een gezonde generatie Helma besloot om de drempel over te stappen Geldzaken op een rij FysioCompany 't Station Hallo jij!

Veranderende zorg:
Van ‘Wat kunnen we doen?’ naar ‘Wat hebt u nodig?’

De zorg verandert. Het wordt steeds belangrijker om een manier te vinden om zo zelfredzaam als mogelijk te leven. Maar waar moet u beginnen? Het thuiszorgteam van Maaswaarden in Drunen werkt al een tijdje met het programma Langer Actief Thuis (LAT). Het programma is erop gericht om mensen met een hulpvraag zo lang en zelfstandig mogelijk in hun eigen omgeving te laten wonen.

Langer Actief Thuis 

Meneer en mevrouw Nass uit Drunen ontvangen zorg via het Langer Actief Thuis-pakket. “Dit past heel goed bij ons”, legt meneer Nass (90) uit. “We wisten nooit precies wanneer de thuiszorg kwam”, vult mevrouw (86) aan. “Daardoor moesten we soms lang wachten. Hoewel we er alle begrip voor hebben dat er bij een zorgverlener iets tussen kan komen, is het wel vervelend als je moet wachten. Doordat mijn man mij nu de kousen kan aandoen, hebben we een stukje vrijheid terug. En het is fijn dat we weten dat we altijd terug kunnen vallen op zorg van Maaswaarden als het even niet meer lukt.”

Zelfstandigheid behouden

De nieuwe inrichting van de zorg vergt best wat oefening van alle partijen. Mensen zijn gewend dat de zorgmedewerkers alles overnemen. En ook de zorgmedewerkers vinden het lastig zichzelf te moeten dwingen om vaker met de handen op de rug te staan en het aan de mensen zelf over te laten.

Wijkverpleegkundige Anne van Veen: ‘‘Vroeger stelden we mensen de vraag ‘Wat kunnen we voor u doen?’ Nu ligt de nadruk veel meer op ‘Wat hebt u van ons nodig?’ en door die gedachtegang te veranderen, vergroot je de zelfstandigheid van mensen.”

Benieuwd wat wij voor u kunnen betekenen?
Wij staan voor u klaar.