Voorpagina Voorwoord Gemeente Heusden Interview met Machteld Huber - Spinnenwebmodel Maaswaarden Een gezonde generatie Fontys Hogeschool vervolg Een gezonde generatie Helma besloot om de drempel over te stappen Geldzaken op een rij FysioCompany 't Station Hallo jij!

Een gezonde generatie

Een gezonde generatie in 2040. Dat is het doel waar we in Heusden hard aan werken. Daarvoor is het ‘Gezond en Actief Leven Akkoord’ (GALA) voor heel Nederland vastgesteld. In 2040 willen we dat iedere inwoner weerbaar en gezond is en opgroeit, leeft, werkt en woont in een gezonde leefomgeving met een sterke sociale basis.

In het GALA staan 15 verschillende onderwerpen beschreven waaraan een gemeente moet werken. In Heusden hebben we deze onderwerpen samengebracht tot zes thema’s waarop inwoners, ondernemers, maatschappelijke partners en de gemeente activiteiten organiseren.

Versterken van sociale basis

We stimuleren inwoners om steun bij elkaar te vinden, en bij maatschappelijke instanties als dat nodig is. Hiervoor is het belangrijk dat inwoners elkaar kunnen vinden om zo hun leefomgeving samen te verbeteren. De afgelopen jaren hebben steeds meer inwoners zich verenigd in de buurtbeweging ‘Buurt Bestuurt’. Door mee te doen kunnen inwoners samen beslissen over wat beter kan in de wijk en hoe ze dat voor elkaar kunnen krijgen. We juichen wijken en dorpen aan die nóg geen Buurt Bestuurt afdeling kennen om deze op te richten. Iedere Buurt Bestuurt krijgt een eigen wijkbudget. Vrijwilligers zijn de motor van de samenleving.

Zonder vrijwilligers kunnen veel organisaties niet bestaan. In 2024 lanceren we het online platform heusdenvoorelkaar.nl. Hier kunnen organisaties en vrijwilligers elkaar makkelijk vinden.

Weet je niet waar je aan moet kloppen met je hulpvraag dan staat Bijeen Heusden voor je klaar. Samen zoeken deze zorgprofessionals naar passende hulp of een oplossing.

Gezonde start

In Heusden willen we dat elk gezin een goede start kan maken. Waardoor ieder kind veilig, gelukkig en gezond kan opgroeien. Een goede start in het leven is belangrijk! Daar ondersteunen we ouders en kinderen graag bij. Bijeen Heusden heeft daarvoor het Jeugd- en Gezinsteam. Bij het consultatiebureau van de GGD kun je terecht met opvoedvragen. Om ouders te ondersteunen bieden we allerlei cursussen en activiteiten aan, zoals ‘Spel & Boek’, het Mamacafé of ‘OudersINC’.

Gezonde leefstijl

Wie goed voor zichzelf kan zorgen, zit beter in zijn of haar vel. De keuze voor een gezonde leefstijl moet de makkelijkste keuze zijn: wie en waar je ook bent! Aandacht voor gezonde voeding en levensstijl is belangrijk. De supermarktsafari is een mooi voorbeeld van een ondersteunende activiteit. Tijdens deze safari kom je bijvoorbeeld te weten waar verleidingen op de loer liggen en waar je zelfs misleid wordt in de supermarkt om ongezonde producten te kopen. Ook willen we middelengebruik beperken, of liever nog voorkomen. Daar hebben we preventieve campagnes voor zoals NiX18 of ‘skip die trip’.

Gezonde geest

Mee kunnen doen in de samenleving en je gehoord voelen, dat kan bijdragen aan mentaal gezond en gelukkig zijn. De coalitie Kom Erbij Heusden spant zich in voor ontmoeting. Dit is belangrijk om eenzame gevoelens te beperken of om mensen die eenzaamheid ervaren te ondersteunen.

Van zorg naar gezondheid | Samen PositieF Gezond

GEMEENTE Heusden

Deze krant wordt mede mogelijk gemaakt door: