Voorpagina Voorwoord Gemeente Heusden Interview met Machteld Huber - Spinnenwebmodel Maaswaarden Een gezonde generatie Fontys Hogeschool vervolg Een gezonde generatie Helma besloot om de drempel over te stappen Geldzaken op een rij FysioCompany 't Station Hallo jij!

Helma besloot om de drempel over te stappen

In de campagne ‘Kom Erbij Heusden’ lichten we graag Heusdense verhalen uit. Allemaal met de overeenkomst dat een klein gebaar van de een, een groot verschil voor de ander kan maken. We nemen je graag mee in het verhaal van Helma uit onze gemeente.

Wie Helma een beetje kent weet dat ze een creatieve dame is die graag uitdagingen aangaat. Nadat haar man Willem met pensioen ging, deden ze dit dan ook. Ze kochten een huis met een flinke lap grond in Hongarije en emigreerden. De toekomstplannen bleken echter minder rooskleurig uit te pakken. Willem werd ziek en kon niet meer beter worden. Na het overlijden van haar man kwam Helma in een diep dal terecht. Ze besloot terug naar Drunen te komen.

Buurthuis binnenstappen

Helma laat de stempel van ‘eenzaamheid’ zeker niet op haar drukken, maar zelf zegt ze: ‘’Er waren momenten dat ik mij erg alleen voelde en daar ook stress van had. Door creatief bezig te zijn, bijvoorbeeld het maken van een zentangle, kon ik ontspannen. Bij een zentangle maak je je hoofd leeg en teken je herhaalde patronen. Alles is goed, je tekent wat er in je opkomt. Het doel is om ontspannen, creatief bezig te zijn.’’

Maar ondanks dat Helma kon ontspannen door creatief bezig te zijn, kon ze dat niet delen met anderen en dat vond ze jammer. ‘’Ik miste de gezelligheid en nabijheid van anderen om me heen. Ik miste dat moment om naar uit te kijken.’’ Daarom besloot Helma om de gezelligheid en activiteiten op te zoeken en stapte ze binnen bij buurthuis De Stulp. ‘’Die drempel was best hoog. Ik vond het spannend omdat ik niet wist wat ik kon verwachten. Desondanks ben ik naar binnen gelopen en werd ik heel vriendelijk te woord gestaan. Ik voelde mij echt welkom om mee te doen en dat deed ik dan ook’’, vertelt Helma. Dat Helma graag actief en gedreven is blijkt wel uit haar aanpakkersmentaliteit. ‘’Al snel introduceerde ik het ‘zentanglen’ in de woensdagochtend groep waar ik naartoe ging. Meerdere mensen wilden dit ook uitproberen en nu zijn we samen creatief bezig’’, vertelt Helma enthousiast.

Kartrekker voor anderen

Ook in haar appartementencomplex is Helma de kartrekker om andere bewoners bij elkaar te brengen. ‘‘Ik vertelde enthousiast over mijn ervaringen, tegen een aantal buurvrouwen die ook in het appartementencomplex wonen. Ik wist dat zij ook vaak alléén thuis zitten dus ik vroeg ze mee. Ze hadden niet de behoefte om naar het buurthuis te gaan maar ze komen voortaan wel regelmatig bij elkaar over de vloer. ‘’Dan drinken we gezellig samen een kopje koffie, kletsen we bij of gaan lekker creatief aan de slag!’’

Bij ingrijpende gebeurtenissen ligt eenzaamheid op de loer. Denk aan een scheiding of verlies van een dierbare. Maar ook een verhuizing of geboorte van een eerste kind kunnen voor eenzaamheidsgevoelens zorgen. Op www.komerbijheusden.nl vind je meer informatie over hoe je hiermee om kunt gaan.

Van zorg naar gezondheid | Samen PositieF Gezond

GEMEENTE Heusden

Deze krant wordt mede mogelijk gemaakt door: