Voorpagina Voorwoord Gemeente Heusden Interview met Machteld Huber - Spinnenwebmodel Maaswaarden Een gezonde generatie Fontys Hogeschool vervolg Een gezonde generatie Helma besloot om de drempel over te stappen Geldzaken op een rij FysioCompany 't Station Hallo jij!

Geldzaken op een rij

Steeds meer mensen houden aan het einde van hun geld een stukje maand over. De boodschappen worden duurder en de energiekosten stijgen. Mee blijven doen in de samenleving kan daardoor moeilijker worden. Heb je zorgen over geld? Dan is het belangrijk om hierover te praten. Want als je tot over je oren in de schulden zit, dan hebben gezondheid en bewegen niet je hoogste prioriteit. Laat staan dat je daar geld en tijd voor hebt.

In de gemeente zijn er daarom allerlei aanvullende regelingen om inwoners financieel te ondersteunen zoals de HeusdenPas, gemeentepolis of energiehulp. Er zijn ook landelijke toeslagen. Allerlei vrijwilligers in Heusden proberen een handje te helpen. Denk aan de Voedselbank, Speel-o-theek, Doorgeefwinkel, Vincentiuswinkel en nog veel meer.

Spreekuur Geldzaken

Thuis de administratie bijhouden is niet altijd een even leuke klus. Het is niet alleen veel werk, maar kan ook veel vragen oproepen. Om inwoners te helpen bij het beantwoorden van die vragen of het invullen van formulieren is er in Drunen, Vlijmen en Oudheusden het spreekuur geldzaken. Op dit gratis spreekuur helpen vrijwilligers je met allerlei onderwerpen, bijvoorbeeld:

  • Ik heb een brief van de belastingdienst (of andere instanties) ontvangen maar begrijp deze niet?
  • Hoe kan ik kindertoeslag aanvragen?
  • Hoe vraag ik een uitkering aan?
  • Ik word 18 jaar en weet niet wat ik allemaal moet regelen.
  • Heb ik recht op bepaalde regelingen?

Vrijwilliger Marco

Marco is een van de vrijwilligers die tijdens het spreekuur geldzaken in Oudheusden klaarstaat voor inwoners. Hij vertelt graag waarom het assisteren en bijdragen aan het financiële welzijn van inwoners zo waardevol is.

“Ik woon in Drunen, samen met mijn gezin met drie pubers. Ik heb al vijftig jaar levenservaring. Mijn dagen zijn gevuld met het reilen en zeilen van het gezinsleven, een drukke baan en vrijwilligerswerk. Drie jaar geleden, toen de coronatijd begon, besloot ik dat het tijd was om mijn overgebleven tijd te besteden aan vrijwilligerswerk op het geldzaken spreekuur.’’ Voor diegene die twijfelen heeft Marco een geruststellende boodschap: ‘’Gewoon langskomen als je twijfelt. Er is altijd meer mogelijk dan je denkt. Ik ben er om te luisteren, te adviseren en ondersteunen’’.

Tips om iemand te helpen

Wil jij iemand met financiële problemen helpen? Hieronder geven we een aantal tips. Wist je dat je jouw kennis en ervaringen van financiën in kan zetten via vrijwilligerswerk? Bijvoorbeeld door te helpen tijdens het spreekuur geldzaken.
Tip 1: Wees alert op veranderingen in iemands situatie.
Tip 2: Ga het gesprek aan.
Tip 3: Help met het vinden van de juiste hulp.

Meer weten

Iedereen die in de gemeente Heusden woont kan binnenlopen bij het gratis spreekuur geldzaken. Het spreekuur wordt gehouden in drie kernen van de gemeente namelijk Drunen, Vlijmen en Oudheusden.


Drunen
Bibliotheek, Anton Pieckplein 71:
Maandag (14.00 – 16.00 uur)
Bijeen-kantoor, Raadhuisplein 16:
Dinsdag (14.00 – 16.00 uur) en
donderdag (10.00 – 12.00 uur)


Vlijmen
Wijkwinkel Caleidoscoop, Nassaulaan 32:
Maandag (13.00 – 15.00 uur)


Oudheusden
Wijkwinkel De Kubus, Kasteellaan 23:
Donderdag (9.30 – 11.30 uur)
Meer informatie lees je op www.bijeenheusden.nl/geldzorgen.

Van zorg naar gezondheid | Samen PositieF Gezond

GEMEENTE Heusden

Deze krant wordt mede mogelijk gemaakt door: