Voorpagina Voorwoord Woonzorg Nederland Ondersteuning bij (beginnende) dementie Bellaar c.s. Carrièreswitch naar de gehandicaptenzorg - Ouderenzorg Stichting Brentano GGZ Inloop - Infopunten in de wijk - Persoonsalarmering MEE - Mantelzorg en Meer Maatschappelijk werk - Individuele begeleiding - Ouderenadviseur Participe Amstelveen De apotheek in uw wijk - Humanitas Thuisadministratie Amstelveense Apotheken Vrijwilligerswerk Jobcoach bij AM match AM Match
in de gemeente Amstelveen

Vrijwilligerswerk
verandert mee met de tijd

Het aantal vrijwilligers in Nederland neemt de laatste jaren af. Dat heeft gevolgen voor de hele samenleving. Niet alleen de zorg komt zo in de knel, maar bijvoorbeeld ook het verenigingsleven. Vrijwilligerscentrale Amstelland laat zich hier niet door ontmoedigen en focust zich liever op oplossingen. “De maatschappij verandert, dus onze aanpak moet dat ook”, vertelt directeur Eerde de Swart.

Jongeren

Dat begint bijvoorbeeld bij de werving van nieuwe vrijwilligers. De groep traditionele vrijwilligers die zich voor een langere tijd inzet, wordt steeds kleiner. Met name jongeren zien meer in eenmalige klussen of oproepen. “Om die reden is Vrijwilligerscentrale Amstelland een samenwerking aangegaan met meerdere maatschappelijke organisaties, waar jongeren kennis kunnen maken met alle facetten van vrijwilligerswerk in de ouderenzorg of wijkcentra. Op deze manier proberen we rekening te houden met hun behoeftes en ze enthousiast te maken voor vrijwilligerswerk”, licht De Swart toe.

Grenzen oprekken

Een andere manier om het groeiend personeelstekort in de zorg het hoofd te bieden is door de grenzen op te rekken tussen opgeleide beroepskrachten en vrijwilligers.

Hierover vertelt De Swart: “In de zorg is afgebakend wat professionals, mantelzorgers en vrijwilligers mogen doen. Door deze grenzen wat op te rekken, zouden vrijwilligers in de toekomst kunnen helpen met minder complexe handelingen, zoals hulp bij de toiletgang of het aan- en uittrekken van steunkousen. Dit geeft de zorgprofessionals meer tijd voor de complexere zorgtaken.”

Rummikub & stroopwafels

Zelfs met deze uitdagingen, blijft vrijwilligerswerk vooral iets wat leuk en leerzaam is, benadrukt De Swart. “Zo heeft een simpele oproep op ons platform voor een boodschappenhulp zich ontwikkeld tot een wekelijks potje Rummikub met thee en stroopwafels.

Iemand geeft zijn tijd en krijgt daar ook weer iets voor terug. Hoe mooi is dat?”

Ook vrijwilliger worden?

Kledingadvies geven, bestuurslid worden, maar ook overbelaste ouders helpen of andere Amstelveners ondersteunen met de thuisadministratie. Ontdek op www.amstelveenvoorelkaar.nl/­hulpvragen hoe veelzijdig vrijwilligerswerk kan zijn. Je kunt ons bereiken op ma t/m vrij van 9.00 - 12.00 via 020- 641 33 33 of stuur een mailtje naar [email protected].

Deze krant wordt mede mogelijk gemaakt door: