“Het logistieke netwerk ligt er al, je hoeft er niks speciaals voor op te tuigen”, stellen Van Deventer en Chouhan. “De koeriers komen vrijwel wekelijks bij patiënten aan de deur en hebben een heel goed gevoel voor wat er mis kan zijn, dat zit als het ware in hun DNA. Eigenlijk gek dat we daar eerder niks mee hebben gedaan.”
“Als we het allemaal wat gestructureerder aanpakken en de bezorgers meer tijd en middelen geven, kunnen we meer doen aan preventie van bijvoorbeeld eenzaamheid en verkeerd medicijngebruik”, veronderstelden beide eigenaren van de Amstelveense Apotheken. Zij bedachten het project ‘Bezorgd om uw welzijn’, en ze wisten de Gemeente Amstelveen bereid te vinden om dit initiatief te ondersteunen.
“Wij kregen te horen dat wij de eerste Amstelveense apothekers waren die de toenadering zochten van het sociaal domein.”
De middelen die door de gemeente beschikbaar worden gesteld, stellen de bezorgers in staat (wanneer nodig) langer bij iemand in huis te blijven. En vervolgens het apotheekteam om de casussen te verwijzen naar de juiste instanties. Wanneer nodig wordt een melding gedaan bij de huisarts, thuiszorg of een gemeentelijke instantie. Voor Van Deventer en Chouhan is deze sociale rol volkomen vanzelfsprekend. “Natuurlijk, we hebben het allemaal druk in de zorg, maar dat ontslaat ons nog niet van de verantwoordelijkheid te letten op ouderen die steeds langer thuis blijven wonen. We hebben elkaar allemaal nodig!”