Voorpagina Drenthe, Oerprovincie van Nederland Warenhuis Vanderveen Oer Drenthe ongerepte natuur Fietstransferium De culturele erfenis van Van Gogh blijvend zichtbaar Drents Museum Veenhuizen uitgelicht Vaart in Assen De lente is in aantocht! 5x bijzondere plekken Schatkamers van Zuidwest-Drenthe Evenementen & Activiteiten Drouwenerzand Ontdek de charme van de hoofdstad Onbezorgd genieten De Bonte Wever Drouwenerzand Attractiepark - Levendig Musselkanaal Westenmode East Side Story - De schatkamers van Zuidwest-Drenthe Drenthe biedt nog meer... Stichting gedeelde verhalen Vervolg Drenthe biedt nog meer... Hortus Botanicus Haren


Menyala - De buitengewone geschiedenis van de Molukkers in Drenthe

16 april t/m 1 oktober 2023

Vanaf 16 april is in het Drents Museum in Assen de tentoonstelling Menyala te zien. Na de onafhankelijkheidsoorlog in Indonesië komen in 1951 bijna 13.000 Molukkers naar Nederland. Van deze groep komen zo’n 3.000 Molukkers van de ene op de andere dag in Drenthe terecht. De meesten jong en vol toekomstdromen. Menyala - Maleis voor ‘schitteren’ - vertelt waarom ze hiernaartoe kwamen, hoe ze hun dromen vormgaven en hoe hun nakomelingen naar de toekomst kijken. Niet alleen het gevoelige verleden met de rafelranden wordt belicht, maar vooral ook de passie en veerkracht van de Molukse gemeenschap. Het publiek maakt kennis met hun dromen, ambities en de moeite die ze deden hun weg in Nederland te vinden.

In zes thema’s (oorsprong, idealen, samen, integratie, identiteit en toekomst) presenteert het museum een nieuw perspectief op verleden, heden én toekomst. Aan de hand van honderd voorwerpen met persoonlijke verhalen - in tekst, video, foto’s en spoken word - beleef je de geschiedenis van de Molukkers in Drenthe.  De tentoonstelling is tot stand gekomen in co-creatie met zeven jonge Molukkers met roots in Drenthe.

Groepje meisjes bij kamp Schattenberg, 1958, fotograaf onbekend, collectie Drents Museum

Op reis met Vincent - Van Gogh in Drenthe

11 september 2023 t/m 7 januari 2024

Berooid en met liefdesverdriet stapte Vincent van Gogh (1853-1890) op dinsdag 11 september 1883 op de laatste trein van Den Haag naar Drenthe. Wat hij er zou aantreffen, was iets waar hij alleen over kon fantaseren.

Nooit eerder was de Drentse periode van Vincent van Gogh onderwerp voor een grote tentoonstelling. Dat verandert in het najaar van 2023. Van 11 september 2023 - exact 140 jaar geleden dat Van Gogh met de trein aankwam in Hoogeveen - tot en met 7 januari 2024 presenteert het Drents Museum Op reis met Vincent. De tentoonstelling neemt je mee op Van Goghs Drentse avontuur. We volgen hem in zijn omzwervingen door het Drenthe van 1883. Voor het eerst zijn zoveel mogelijk werken uit zijn Drentse oeuvre te zien, waaronder natuurlijk De Turfschuit en de Onkruid verbrandende boer. Ook wordt er licht geworpen op de kunstenaars die Van Gogh in Drenthe inspireerden en is er werk van tijdgenoten te zien.

Vincent van Gogh, Onkruid verbrandende boer, 1883, collectie Drents Museum / Van Gogh Museum

Vincent van Gogh, De Turfschuit, 1883, collectie Drents Museum

Kijk voor actuele informatie, openingstijden en tickets op www.drentsmuseum.nl