Voorpagina Drenthe, Oerprovincie van Nederland Warenhuis Vanderveen Oer Drenthe ongerepte natuur Fietstransferium De culturele erfenis van Van Gogh blijvend zichtbaar Drents Museum Veenhuizen uitgelicht Vaart in Assen De lente is in aantocht! 5x bijzondere plekken Schatkamers van Zuidwest-Drenthe Evenementen & Activiteiten Drouwenerzand Ontdek de charme van de hoofdstad Onbezorgd genieten De Bonte Wever Drouwenerzand Attractiepark - Levendig Musselkanaal Westenmode East Side Story - De schatkamers van Zuidwest-Drenthe Drenthe biedt nog meer... Stichting gedeelde verhalen Vervolg Drenthe biedt nog meer... Hortus Botanicus Haren

5x bijzondere plekken

Dwingelderveld - Plankenpad

Een bezoek aan het Dwingelderveld mag niet ontbreken als je de hotspots van Drenthe wil hebben gezien. Waar je heen gaat op het Dwingelderveld maakt eigenlijk niet uit. Het is er overal mooi. Moet je toch kiezen en wil je iets bijzonders vastleggen? Pak dan het plankenpad bij Spier. Het Dwingelderveld behoort tot de grootste natte heidegebieden van Europa, daarom loop je deze route deels over hoger gelegen planken. Verrassend en sprookjesachtig, van smalle paadjes door het bos tot weidse vergezichten. Tip: Ga vroeg in de ochtend, als je de drukte wilt mijden.

Veenhuizen - Uitje voor boefjes!

Ben je in Veenhuizen, dan mag een bezoek aan het Nationaal Gevangenismuseum zeker niet ontbreken. De Maatschappij van Weldadigheid bouwde drie gestichten in Veenhuizen. Alleen het Tweede Gesticht staat nog overeind. Hierin is nu het Gevangenismuseum gevestigd. In dit interactieve museum kom je natuurlijk alles te weten over de geschiedenis van Veenhuizen. Maar je leert er ook hoe criminelen in Nederland door de eeuwen heen werden gestraft en behandeld.

Yde - Het meisje van Yde

Het Ydese meisje is vermoedelijk geofferd aan de goden, die de inwoners moesten beschermen tegen de oprukkende Romeinen. Dankzij het veen, dat een hoge zuurgraad heeft, is haar lichaam grotendeels bewaard gebleven. Dat geldt ook voor haar kleding en het wurgkoord om haar nek. Het meisje leefde rond het begin van de jaartelling, zo’n tweeduizend jaar geleden dus. Ze was ongeveer zestien jaar oud en 1,40 meter groot. Het Meisje van Yde is te zien in het Drents Museum in Assen. Ook bijzonder is de reconstructie van haar hoofd, die ernaast staat.

Gasselterveld – Voormalige zandafgraving

Deze plek zal je doen verbazen. Het water is azuurblauw en het strand helder wit. Het heeft wel wat weg van een tropisch strand, dat verwacht je niet in Drenthe. De overkant van de voormalige zandafgraving kent een ruig landschap. Op de helft van je route heb je de kans om het meer van een hoger niveau te bekijken op een uitzichtpunt, wat ons betreft ook de ideale plek voor een kleine picknick. Met het helderblauwe water aan je linkerhand en het indrukwekkende bos rechts van je loop je in een klein uurtje het hele meer rond.

Schoonoord – Hunebed ‘De Papeloze Kerk’

‘De Papeloze Kerk’ wordt dit hunebed bij Schoonoord ook wel genoemd. Een paar honderd jaar werden hier diensten gehouden door de hervormde geestelijken en werd het hunebed als podium gebruikt. Het hunebed is voor de helft bedekt met een zandheuvel zoals hij ooit oorspronkelijk gebouwd zou zijn. Het hunebed laat goed zien hoe vroeger de poort eruit zou hebben gezien. Je kunt bij dit hunebed werkelijk in de grafkelder zitten. Wanneer je op de Slenerweg vanuit Schoonoord rijdt zie je aan de rechterhand een eetgelegenheid liggen waar je de auto kwijt kunt. Vanaf daar kun je het bos inlopen en zie je het hunebed vanzelf liggen.

Meer weten over Drenthe? Kijk op www.drenthe.nl/home.

Deze krant wordt mede mogelijk gemaakt door: