Voorpagina Voorwoord ASVZ Humankind Kinderopvang- Thebe Thebe Veilig Thuis - Sociaal Meldpunt Tilburg ContourdeTwern ContourdeTwern Tilburg Toegang Tilburg Wat je moet weten over een burn-out Kayra Zorg - Siza Siza Als je uit elkaar gaat - Stoute Schoenen Amarant - Convivio Thuis Het Laar - Libra Eenzaamheid onder jongeren
in de gemeente Tilburg

Uit elkaar, wat nu?

Als je uit elkaar gaat komt er veel op jullie af. Waar moet je beginnen? Je wilt het goed regelen. Voor jezelf, voor elkaar en voor de kinderen.

Als jullie uit elkaar gaan, blijf je samen ouders voor jullie kinderen. Een scheiding heeft grote impact op de kinderen. Er gaat veel veranderen in jullie leven. Voor kinderen is dat vaak lastig. De veilige basis valt weg. Die komt weer terug, maar de eerste periode is voor kinderen vaak erg ingrijpend. Jullie hebben als ouders een belangrijke rol in het verwerkingsproces voor jullie kinderen

Zorg dat kinderen niet geconfronteerd worden met ruzie of heftige emoties. Praat niet negatief over je (ex)partner waar ze bij zijn. De kinderen zijn extra kwetsbaar de komende periode. Maar ook als ouder blijft het erg belangrijk dat je de tijd neemt om de scheiding te verwerken en je te richten op een nieuwe manier van samen leven.

Ondersteuning

Op www.alsjeuitelkaargaat.nl staan de meest gestelde vragen over scheiden. Verschillende gescheiden ouders geven antwoord op deze vragen. Want zij weten het beste wat jullie nu doormaken. Je leest daarnaast alles over wat je moet regelen bij een scheiding. En je vindt er een handige checklist waarin alle informatie is gebundeld. 

Ouderbijeenkomsten

‘Als je uit elkaar’ gaat organiseert ook verschillende ouderbijeenkomsten. Daar kun je in gesprek met andere ouders, maar krijg je ook meer informatie en praktische tips over alles wat komt kijken bij goed uit elkaar gaan. Mocht er extra ondersteuning nodig zijn dan heeft elke gemeente in de regio Hart van Brabant een passend aanbod die aansluit bij de behoeften en wensen van jullie gezin.


Kunst als medicijn tegen eenzaamheid

Het is voor veel senioren in de regio Tilburg een succesvolle formule gebleken voor wat extra kleur aan het leven: meedoen aan de kunstworkshops voor 60-plussers van stichting Stoute Schoenen.

De workshops op instapniveau leveren veel enthousiaste deelnemers op, zoals Truus (94): “Je zit altijd maar alleen. Nu heb je een gezellige groep en ontdek je iets waarvan je niet wist dat je het kon.” Het gaat om het leren van nieuwe technieken, van echte kunstdocenten. Maar vooral om anderen te ontmoeten, eigen herinneringen te gebruiken in een persoonlijk kunstwerk en een nieuwe blik op de dingen te krijgen. Ook deelnemer Jan (67) is ermee geholpen: “Ik ben behoorlijk down geweest en ik ben in lange tijd niet zo blij geweest!”

Jong(G)oud verbindingsproject

Naast deze kunstprogramma’s werkt Stoute Schoenen ook met verbindingsprojecten tussen (basisschool)kinderen en senioren in de wijk.

Bijzonder daarin is het project jong(G)oud in Tilburg Zuid, een samenwerking met Cultuurcoach Zuid, Kinderkunstklas, ContourdeTwern en R-Newt. Een senior vormt hierin een duo met een kleinkind of een kind uit de buurt. Samen schilderen ze vanuit een gemeenschappelijke herinnering een drieluik. Ter afsluiting wordt op 24 maart (15.30 -16.45 uur) de expositie van de kunstwerken geopend. Deze is 3 weken lang te zien in Wijkcentrum Spijkerbeemden in Tilburg.

Een vervolgproject staat al gepland: het bij elkaar brengen van kinderen en senioren die elkaar nog niet kennen. Kunst als medicijn tegen eenzaamheid.

Meer informatie?

Kijk eens op www.stouteschoenen.com of mail naar: [email protected] of app/sms naar 06 4001 8884.

Deze krant wordt mede mogelijk gemaakt door: