Voorpagina Voorwoord Woongoed Zeeuws-Vlaanderen Buurttafels Veilig Thuis Zeeland Bewegen op school - De boodschappenbus Beweegpark Clinge - Vrijwilliger in Hulst - Zorgwerkplaats De Balans Lekkerder in je vel met een leefstijlcoach ZorgSaam - De Zorgbalie De Zorgbalie
in de gemeente Hulst

Lekkerder in je vel met een leefstijlcoach

Hoe gezond voel je je? Het gaat verder dan wat je eet en hoe vaak je beweegt. Ook slaap, stress en ontspanning bepalen hoe je in je vel zit. Een leefstijlcoach ziet waar je winst kunt behalen en helpt je om de keuzes te maken die bij je passen. Marianne Inghels (65) uit Sint Jansteen kreeg tips van leefstijlcoach David van Stichting Hulst voor Elkaar.

Ze vertelt: “Je samen verdiepen in je leefstijl kan ik iedereen aanraden. Ik voel me beter en fitter dan voorheen.” Marianne is mantelzorger, een zware taak. Tijdens een informatieavond voor mantelzorgers kregen de deelnemers tips hoe je goed voor jezelf kunt zorgen. Marianne: “Zo fijn, die herkenning en erkenning! Soms ben je gewoon moe van alles dat er op je schouders rust. Maar er zijn echt mogelijkheden om vitaal te blijven. Met goede voeding, bewegen en goed slapen. En je bewust zijn van wat stress met je doet. Ik kreeg nieuwe dingen aangereikt, praktische adviezen over wat je zelf kunt doen.”

De adviezen van leefstijlcoach David worden onderbouwd met theorie. “Dat geeft inzicht”, zegt Marianne. “Je hebt haalbare doelen. Dat geeft je meteen een goed gevoel: je kunt zelf sturen hoe je je voelt. Vitaal blijven begint bij goed luisteren naar je lichaam, op tijd gaan slapen en nog beter opletten dat je goed eet. David zet het duidelijk uiteen, volgens thema’s.” Die thema’s zijn: omgaan met stress, goede slaap, goede voeding en voldoende bewegen.

Maar ook: wat doet een goede ademhaling en wat zijn de effecten van dit alles op je immuunsysteem.

Energie

Marianne: “Het mooie is: je hebt het allemaal zelf in huis. Je benut je eigen kracht die je al in je hebt. De meest waardevolle tip voor mij ging over goede ademhaling. Dat helpt je om voldoende energie te behouden, maar ook om stress beter de baas te kunnen. Ook de informatie over een goede nachtrust en de samenhang die dit alles met elkaar heeft, helpt je om anders in het leven te staan. Leefstijlcoaching is voor iedereen die wil weten hoe je zo vitaal mogelijk kunt leven en hoe je daar zelf de regie in pakt. Je hoeft geen grote dingen te doen of een groot budget te hebben om effect te zien. Met kleine tips valt er voor iedereen resultaat te behalen en zo vitaal mogelijk in het leven te staan.”

Wat kan een leefstijlcoach voor je doen?

  • Je helpen om een goed gewicht te krijgen, met gezond en lekker eten (ook voor een klein budget en met eenvoudige recepten).
  • Je tips geven voor een actieve levensstijl, die je goed vol kunt houden. Je leert luisteren naar je lichaam en beweegt zoals het bij je past.
  • Je krijgt meer sociale contacten.
  • Je voorkomt ziekte en vermindert klachten die je nu misschien al hebt.
  • Je ziet blijvend effect: een gezonder leven!

Kosten

Leefstijlcoaching wordt vergoed door een groot aantal zorgverzekeraars, via de basisverzekering. Deelname aan de bijeenkomsten is gratis. We werken samen met andere zorgprofessionals, onder wie de professionals van Hulst voor Elkaar en huisartsen/Nucleus-zorg, fysiotherapeuten, diëtisten en diabetesverpleegkundigen. Leefstijlcoaching is een onderdeel van het project Happy People. Meer weten of aanmelden? Neem contact op via [email protected] of telefonisch: 0114-68 47 00.

Deze krant wordt mede mogelijk gemaakt door: