Voorpagina Voorwoord Woonzorggroep Samen Regelingen van de gemeente - Jongerenteam Omring Woningzoekende - Het Scheidingsplein - Digitaal Jongeren Centrum Incluzio - Digitaal Jongerencentrum Gratis online trainingen - Vragen over geldzaken? Samen in de strijd tegen laaggeletterdheid Taalhuizen in Hollands Kroon VPTZ - Mantelzorgers
in de gemeente Hollands Kroon

Taalhuizen in Hollands Kroon

De bibliotheek is een belangrijke plek voor ontmoeting en training, waar inwoners op een laagdrempelige manier naartoe kunnen gaan. De bibliotheek biedt verschillende trainingen en cursussen aan op het gebied van taal en ontwikkeling.

Wist je dat ongeveer 2,5 miljoen Nederlanders van 16 jaar of ouder moeite hebben met lezen, schrijven, rekenen en daardoor ook met digitale vaardigheden? Zij hebben onvoldoende vaardigheden om zich zelfstandig te kunnen redden in onze samenleving. Voor ongeveer twee derde van hen is Nederlands de moedertaal en een derde heeft een anderstalige achtergrond.

Gelukkig zijn er goede mogelijkheden om hier iets aan te doen! Vanaf medio januari opent het Taalhuis Hollands Kroon met spreekuren in Anna Paulowna en Wieringerwerf.

Hulp bij taal

Je Nederlands verbeteren kan op allerlei manieren: door samen te praten, door te lezen of met een cursus. Het Taalhuis Hollands Kroon geeft gratis advies wat het beste bij je past. De Taalhuismedewerker neemt voor elke bezoeker tijd in een kennismakingsgesprek.

Hierin wordt duidelijk wat iemand wil leren en welke manier het beste daarbij past. Dat kan bijvoorbeeld een taalmaatje zijn van Wonen Plus Welzijn, een Klik & Tik cursus in de bibliotheek of het volgen van een cursus bij Vonk. Ook als je iemand in je omgeving kent die moeite heeft met lezen, schrijven of rekenen geeft het Taalhuis je graag advies. Het Taalhuis Hollands Kroon is mede mogelijk gemaakt door de gemeente Hollands Kroon.

Hulp bij digitaal

De bibliotheek biedt ook spreekuren en cursussen om je te helpen om beter en veiliger met je computer te werken en om via internet overheidszaken te regelen.

Cursus Klik en Tik

Heb je weinig of geen ervaring met het gebruik van computers? Volg dan gratis ‘Klik & Tik’ in de bibliotheek. Je leert dan meer over het aan- en uitzetten van de computer, typen, het gebruik van e-mail en internet.

Tijdens de cursus Klik & Tik ga je het internet op, maak je kennis met verschillende leuke en handige websites en leer je stap voor stap hoe ze werken en wat je er zoal mee kunt. De cursus wordt gegeven op de computers van de bibliotheek.

Informatiepunt Digitale Overheid (IDO)

Er zijn tegenwoordig steeds meer zaken van de overheid die je zelf via internet moet regelen. Het aanvragen van een AOW-uitkering, het regelen van zorg of het verlengen van je rijbewijs. Veel mensen vinden dit lastig. In de bibliotheek is een Informatiepunt Digitale Overheid (IDO). Tijdens een gratis wekelijks spreekuur helpen vrijwilligers van Wonen Plus Welzijn je op weg.

Openingstijden, bereikbaarheid en adres

Bibliotheek Wieringerwerf
(de Cultuurschuur, Loggersplein 1)
Taalhuismedewerker aanwezig: woensdag van 14.00 uur – 17.00 uur.
Informatiepunt Digitale Overheid: dinsdag 10.00 uur – 12.00 uur.
Telefoonnummer 0227-601728.

Bibliotheek Anna Paulowna
(De Verwachting 13)
Taalhuismedewerker aanwezig: maandag 14.00 uur – 17.00 uur.
Informatiepunt Digitale Overheid: woensdag 10.00 uur – 12.00 uur.
Telefoonnummer 0223-533140.

Bibliotheek Hippolytushoef
(Parkzicht 7)
Informatiepunt Digitale Overheid: woensdag 14.00 - 17.00 uur.

Bibliotheek Nieuwe Niedorp (Trambaan 61)
Informatiepunt Digitale Overheid: dinsdag 10.00 - 16.00 uur.

Kijk voor meer informatie op www.kopgroepbibliotheken.nl.

Deze krant wordt mede mogelijk gemaakt door: