Voorpagina Voorwoord Aafje Inzet078 ASVZ Beste Dordtenaren Gemeente Dordrecht Ontdek GeldenzoDordt.nl Sociaal Wijkteam Dordrecht vervolg Sociaal Wijkteam Dordrecht ContourdeTwern Dordrecht De Hoop ggz - Syndion De Hoop ggz Syndion Notariaat Nonhebel - Drechtwerk Notariaat Nonhebel Drechtwerk Buurtwerk Dordrecht Adviesraad WMO & Jeugd Dordrecht Humanitas Humanitas Drechtsteden
in de gemeente Dordrecht

Help! Gebruikt mijn kind?

Je kunt je als ouder afvragen of jouw kind alcohol drinkt, drugs gebruikt, online gokt of teveel gamet. Je kan je dan onmachtig of onzeker voelen. Toch is het belangrijk om jouw vermoedens te bespreken met je kind, maar hoe doe je dat? Jeroen Besuijen, divisiemanager Kinder- en Jeugdpsychiatrie bij De Hoop ggz geeft advies.

“Om te beginnen is het goed om als ouder geïnformeerd te zijn over middelen, gokken en gamen. Dit helpt om met een nuchtere houding het gesprek aan te gaan met je kind. Kies een rustig moment en probeer een open gesprek met je kind te voeren. Luister geïnteresseerd naar zijn of haar verhaal, zonder het gedrag goed te keuren. Voorkom dat je dreigt met straffen. Maak duidelijk dat je je kind niet afwijst als hij of zij middelen gebruikt, maar dat je het gebruik zelf wel afkeurt.”

Op een bepaalde leeftijd kan het voorkomen dat een kind gaat experimenteren, met gedrag, op zoek naar grenzen, maar ook in het gebruik van alcohol of middelen. Op het moment dat ze door ouders met vermoedens geconfronteerd worden, kunnen ze van schrik de situatie ontkennen.

Het is verstandig om het dan te laten rusten en op een later moment nogmaals te bespreken. Dit vergroot de kans dat ze uit zichzelf eerlijk zijn over waar ze mee bezig zijn.

“Besef dat jij als ouder een voorbeeldfunctie hebt. Drink je zelf alcohol of rook je, dan zullen kinderen dat sneller overnemen. Leer je kind weerbaar worden, de invloed van de groep kan groot zijn. Help je kind met leren ‘nee’ te zeggen en zelfstandig keuzes te maken over vriendschappen en middelengebruik.”

Schroom niet om hulp te zoeken bij een sociaal wijkteam, huisarts of schoolarts. Zij kunnen altijd meedenken en doorverwijzen voor hulp. www.dehoop.org/hulp-voor-kinderen-en-jongeren


‘Zonder vrijwilligers zou
het hier maar stil zijn’

Yvonne werkt bij Syndion op de dagbestedingslocatie Noorderkroonstraat in Dordrecht. Ze wordt daar onder andere begeleid door Marijke en Petra, maar er zijn ook vrijwilligers die haar ondersteunen bij de werkzaamheden die ze verricht op de Noorderkroonstraat.

Yvonne begint te stralen zodra ze begint te vertellen over de vrijwilligers die haar helpen. “Als ik iets wil leren, dan helpen ze mij daarmee. Annet helpt mij bijvoorbeeld met knippen en naaien. Ze neemt dan echt de tijd voor me en dat vind ik erg fijn.”

Yvonne begrijpt heel goed dat vrijwilligers van extra waarde zijn voor een locatie. De vrijwilligers kunnen extra aandacht geven aan de activiteiten en de cliënten die daar om vragen. Dat vrijwilligers de kers op de taart zijn, kan Yvonne alleen maar beamen. “Het is fijn dat er vrijwilligers zijn. Zo kan ik dingen sneller leren.”

Yvonne vertelt dat de hulp van vrijwilligers haar zelfvertrouwen geeft. Het is een rustgevende gedachte dat er altijd iemand in de buurt is die een oogje in het zeil houdt. “Soms vergeet ik wel eens een stap.

Laatst was ik bijna de eieren vergeten toen ik cake ging bakken. Eveline, de vrijwilliger bij de kookgroep, zag het gelukkig op tijd en waarschuwde me.”

Voor Yvonne zijn de vrijwilligers op de Noorderkroonstraat net zo belangrijk als de begeleiders daar. “Ze helpen me en dat vind ik het allerbelangrijkst. Ik ben blij dat ze er zijn. Ik ben helemaal aan ze gewend en als ze er niet zouden zijn, zou het hier maar stil zijn.”

Bij Syndion leef je jouw leven! Dat is waar wij voor staan. Met passende zorg en ondersteuning voor iedereen. Als vrijwilliger draag je daar aan bij. Er is altijd wel een vrijwilligersvacature die bij jou past!

Kijk voor meer informatie op www.werkenbijsyndion.nl/vrijwilliger.

Deze krant wordt mede mogelijk gemaakt door: