Voorpagina Voorwoord Aafje Inzet078 ASVZ Beste Dordtenaren Gemeente Dordrecht Ontdek GeldenzoDordt.nl Sociaal Wijkteam Dordrecht vervolg Sociaal Wijkteam Dordrecht ContourdeTwern Dordrecht De Hoop ggz - Syndion De Hoop ggz Syndion Notariaat Nonhebel - Drechtwerk Notariaat Nonhebel Drechtwerk Buurtwerk Dordrecht Adviesraad WMO & Jeugd Dordrecht Humanitas Humanitas Drechtsteden
in de gemeente Dordrecht

Grip op je financiën

Hulp bij Thuisadministratie

Mensen kunnen door verschillende oorzaken de greep op hun financiën verliezen: ze raken het overzicht kwijt of hebben schulden. Via het project Thuisadministratie helpt Humanitas Drechtsteden mensen al jaren om hun financiën weer op de rit te krijgen.

Ook voor jongeren: Get-a-Grip

Sinds medio 2022 weten ook jongeren ons te vinden. Bijvoorbeeld scholieren of studenten: zij voelen schaamte tegenover hun huisgenoten of hun ouders. Of ze hebben om een andere reden niemand die kan helpen. Soms zijn het alleenstaande studerende ouders, die leven van een DUO-lening en een bijbaan. Andere jongeren hebben hun studie afgerond, of gestopt, en zijn nu zoekende naar hun plekje in de maatschappij. Een enkeling heeft zelfs al een onderneming gehad.

Op zoek naar vrijwilligers

Agnes van Merwijk, portefeuillehouder, vertelt: “Landelijk bestaat Get-a-Grip al een poosje. In onze regio zijn we nu aan het opstarten. Aanmeldingen krijgen we genoeg maar we zijn dringend op zoek naar vrijwilligers. Met Get-a-Grip helpen we jongeren tussen de 16 en 27 jaar om weer grip te krijgen op hun geldzaken.

Dat doen we bij de jongeren thuis, op het kantoor van Humanitas, of op een andere plek waar de jongeren zich veilig voelen.”

Een vrijwillliger vertelt

Een vrijwilliger vertelt waarom hij aan de slag is gegaan bij Get-a-Grip: “Het idee zat al langer in mijn hoofd. Ik werkte als consultant in de financiële dienstverlening en wilde graag andere mensen helpen. Ik wilde met vrijwilligerswerk meer ‘midden in de maatschappij’ staan. Omdat ik zelf 32 ben, dacht ik de meeste klik te hebben met jongeren.”

Connectie en voldoening

En die connectie is er zeker, heeft Alex ervaren. Hij heeft inmiddels twee jongens onder zijn hoede gehad, die dankzij zijn hulp weer op de goede weg zijn. “We zien elkaar eens per twee weken een paar uur. En tussendoor hebben we contact via whatsapp.” Haalt Alex zelf ook iets uit het vrijwilligerswerk? “Jazeker: voldoening! Doordat je een jongere een duwtje in de goede richting kan geven. En je leert relativeren.”

Goed getraind aan de slag

Voordat je als vrijwilliger wordt gekoppeld aan een deelnemer, volg je eerst trainingen bij Humanitas.

Je gaat dus goed voorbereid aan de slag. Verder heb je regelmatig contact met je coördinator en een paar keer per jaar met je collega-vrijwilligers.

Word jij vrijwilliger bij Get-a-Grip?

Veel jongeren in de regio hebben onze hulp nodig, dat weten we. We zijn dus hard op zoek naar vrijwilligers. Misschien wel naar jou!

Agnes: “Denk niet: ‘Ik kan geen vrijwilliger zijn, want ik werk niet in de financiële sector.’ Ben jij tussen de 25 en de 45? Heb jij je leven en je eigen financiën op orde? Weet je hoe je overzicht houdt tussen wat er aan geld binnenkomt en wat er weer uitgaat? Weet je hoe je een simpel kasboekje moet gebruiken? Ben je handig met een computer en internet?

Dan weet je in de basis genoeg om een jongere te kunnen helpen. En vergeet niet, wij trainen je, zodat je vol zelfvertrouwen aan de slag gaat.”

Deze krant wordt mede mogelijk gemaakt door: