Voorpagina Voorwoord Osté Advocaten en Bewindvoering Prisma - Rijppaert & Peeters Advocaten Prisma Rijppaert en Peeters Advocaten Zorgen over geld? - De Entree Dongen Doet Mee - Hulp bij digitale vaardigheden ZoHealthy - Mantelzorg Korian Gamen: wanneer is veel té veel? Uitvaartverzorging Van Berkel - E-health
in de gemeente Dongen

Mantelzorgers staan er niet alleen voor

Vrijwilligerswerk, daar kies je voor. Mantelzorg overkomt je. En dat is een groot verschil. Mantelzorgers zorgen langdurig en intensief voor iemand die chronisch ziek, gehandicapt of hulpbehoevend is. Dat kan een partner, ouder, kind of ander familielid zijn, maar ook een vriend of buur. Ze doen dat soms 24 uur per dag en dat kan lichamelijk en emotioneel erg zwaar zijn. Gelukkig hoeven mantelzorgers niet alles alleen te doen. Ze kunnen de zorg delen met vrijwilligers en beroepskrachten.

Aan de bel trekken

Om het als mantelzorger vol te houden, is het nodig om de zorg ook af en toe uit handen te geven. Toch blijkt dat mantelzorgers het vaak moeilijk vinden om hulp te vragen. Ze voelen zich verantwoordelijk en vragen te veel van zichzelf. En trekken vervolgens pas aan de bel als het echt niet meer gaat. ‘Had ik het maar eerder gedaan’, zeggen ze dan achteraf. Vooral de oudere generatie doet haar werk vaak in stilte, ongezien en zonder hulp. ‘Dat doe je toch gewoon? Dat hoort er toch bij?’, denken ze. Nederland kent ook jongere mantelzorgers. Maar liefst een kwart van de jongeren heeft te maken met ziekte en zorg thuis.

Veel kinderen nemen daardoor zorgtaken op zich waarvoor ze eigenlijk nog te jong zijn. Juist deze groep doet zelden een beroep op hulpverleners. Het is dan ook moeilijk een beeld te krijgen van hun problemen.

Vrijwilligers en professionals bieden hulp

Vrijwilligers kunnen mantelzorgers zo nu en dan vervangen. Deze vervangende zorg, respijtzorg genoemd, maakt dat de mantelzorger af en toe tijd voor zichzelf heeft. Om iets leuks te doen of om zelfs even op vakantie te gaan. Maar soms is er meer hulp nodig. Dan zijn er professionele hulpverleners die de mantelzorger kunnen ondersteunen.

Praktisch, door te helpen bij het invullen van formulieren of door contacten met andere hulpverleners te onderhouden. Of door informatie en advies te geven. Maar ook emotioneel, door een luisterend oor te bieden. Zorgverleners hebben immers vooral aandacht voor de zieke. Voor mantelzorgers is het prettig dat ze ook hun verhaal kwijt kunnen.

Wilt u meer informatie over mantelzorg in de gemeente Dongen? Kijk op www.dongen.nl/mantelzorg.


Stoppen met roken lukt beter onder professionele begeleiding

Veel mensen weten niet dat nicotine, het belangrijkste bestanddeel van een sigaret, verslavender is dan harddrugs. Dat komt omdat er na het inhaleren van de rook al binnen 7 seconden dopamine vrij komt. Naast deze lichamelijke verslaving, is roken ook een hardnekkige gewoonteverslaving. Niet gemakkelijk om te stoppen met roken dus.

“Rokers die bij ons starten met het programma, hebben vaak al meerdere zelfstandige stoppogingen gedaan…zonder succes”, vertelt Adriënne van den Bosch (manager bij ZoHealthy Leefstijl & Preventie). ZoHealthy biedt verschillende programma’s aan op het gebied van gezonde leefstijl in Oosterhout en Dongen. Deelname aan deze programma’s wordt door de zorgverzekering vergoed.

Eén van de programma’s is Stoppen met roken. Adriënne: “Onderzoek heeft aangetoond dat stoppen met roken onder professionele begeleiding een grotere kans van slagen heeft dan zelfstandig stoppen”. De stoppen-met-roken coach begeleidt en ondersteunt rokers gedurende 3 maanden, eventueel met hulpmiddelen. “Na de begeleiding is ruim 80% van de deelnemers gestopt met roken”, aldus Adriënne.

Uitgebreide informatie over Stoppen met roken en de andere programma’s is te vinden op www.zohealthylife.nl. ZoHealthy werkt nauw samen met huisartsen en andere zorgprofessionals in de regio.

Deze krant wordt mede mogelijk gemaakt door: