Voorpagina Voorwoord Adviesraad Sociaal Domein Almere Wijkteam Almere Goed oud worden in Almere Het Gouden Hart De Schoor maakt meedoen in Almere mogelijk! Voor Almeerders met een krappe beurs Bibliotheek - Triade Vitree aan de Bachweg Stichting Openbare Bibliotheek Almere Triade Vitree Vluchtelingenwerk - Leven met een ICD

Hoe worden we goed oud in Almere? Almere is ooit gebouwd voor jonge gezinnen, maar jonge mensen worden ouder. Het aantal 65-plussers in Almere stijgt sneller dan in de rest van Nederland. Het netwerk Goud in Almere werkt samen aan een Almere waar je goed oud kunt worden. Nú en straks."

Creatieve duizendpoot Carmelita (70) is mantelzorger voor haar man Leen. Zijn bewegingsvrijheid is beperkt, maar daar laat zij zich niet door tegenhouden.

“Ik ben altijd best verlegen geweest, Leen was degene die kletste. Maar nu hij een infarct heeft gehad en minder kan, moet ik wel zelf contact leggen en naar buiten gaan. Op deze leeftijd komen leuke dingen niet meer op je pad, je moet ze opzoeken. En dat doe ik. Yoga, zumba, met vriendinnen naar de film, het museum en het theater, of in mijn “hok” schilderen, keramieken of mozaïeken. Dat ik actief ben kun je wel zeggen.”

Creatieve oplossingen

“De situatie thuis dwingt me om in beweging te zijn. Leen heeft bijvoorbeeld een kleine scootmobiel die alleen uit elkaar gehaald in de auto past. Soms zet ik dat ding wel vijf keer per dag in en uit elkaar. Als we een weekendje weggaan, dan laad ik de bolderwagen in de achterbak en sleep ik alles mee: de stoelverhoger, beugels, douchestoel. Het gemiddelde hotel is niet voorbereid op iemand met beperkingen.”

“Ik ben altijd kleuterlerares geweest en daardoor verzin ik creatieve oplossingen. Zo heb ik op een kringloopwinkel-rollator een dienblad getimmerd, waarmee hij dingen mee kan nemen en heb ik een tuingereedschapsklem aan zijn rollator gemonteerd voor zijn wandelstok.”

Lief zijn voor jezelf

“Je kunt geen goede mantelzorger zijn als je niet voor jezelf zorgt. Ik ben nu aan het leren hoe ik lief kan zijn voor mezelf. Mijn antwoord ligt in mediteren, yoga en leuke dingen doen waar mijn motortje van blijft branden. Ik maak bewust nog steeds nieuwe vriendschappen en trek er veel op uit. Lange wandelingen met een buurvrouw die een arm om haar schouder kan gebruiken, na het sporten de sauna in en mijn hart luchten bij een vriendin die ook mantelzorger is. Om de paar jaar ruilen we een paar maanden van huis met mijn broer en schoonzus die op Curaçao wonen. Heerlijk om daar te zijn en vrienden te ontmoeten. Dan laad ik echt op.”

“Ook gezond koken en bewegen horen bij zorgen voor mezelf. Ik ben reumatisch aangelegd, dus blijf ik zo goed mogelijk in conditie. Als we naar de markt gaan, dan gaat Leen vaak op zijn scootmobiel en fiets of loop ik naast hem. Mijn lichaam is 70, ik ben dat niet.”

Meer inspiratie rondom goed oud worden in Almere? Kijk op goud.almere.nl

Gezond oud worden in Almere

Sommige dingen in het leven zijn niet te voorkomen. Maar een gezonde leefstijl kan wel bijdragen aan een goede oude dag. Wist je bijvoorbeeld dat voldoende bewegen de kans op dementie kan verkleinen?

Heb jij een idee om Almere gezonder te maken? Wil je bijvoor­beeld een wandelgroepje in je wijk starten en heb je wat hulp nodig? Of een moestuin beheren in de buurt? Of eenzaamheid doorbreken door gezamenlijke een gezonde maaltijd te koken? Of heb je een ander idee om je buurt en de stad wat gezonder te maken? Sluit je aan bij het Almeers Preventieakkoord.

GELD VOOR GEZONDE INITIATIEVEN

Via het Almeers Preventieakkoord is er geld en hulp te krijgen voor gezonde initiatieven. Heb jij een gezond idee voor je wijk? Kijk dan op groenengezond.almere.nl/­preventieakkoord

Deze krant wordt mede mogelijk gemaakt door: