Voorpagina Nederweert Voorwoord Laten zien dat we goed omgaan met water Nederweert loopt voorop met afkoppelen Twee vliegen in één klap bij verbouwing Nationaal Park De Groote Peel profiteert mee Alle kleine beetjes helpen Geef het goede voorbeeld Het gaat om de toekomst van onze kinderen Zonde van het schone water in het riool Begin gewoon klein, met een regenton Een eco-school met een voorbeeldfunctie Het afkoppelen van regenwater heeft altijd zin Duurzaamheid is oké, ook voor de portemonnee Ik wil de wereld beter achterlaten Hoe werkt het aanvragen van subsidie?

Waterkrant 2023

Annemieke en Antoine Savelkoul bij hun vijver in aanleg.

‘Het gaat om de toekomst van onze kinderen’

Je zou het gerust een proefopstelling voor waterbeheer en biodiversiteit kunnen noemen. In en rond de woning van Annemieke en Antoine Savelkoul, in het buitengebied van Nederweert, draait namelijk alles om duurzaamheid.

Ze waren in hun vorige woonplaats Gouda al bezig met verduurzaming, maar sinds hun verhuizing naar Nederweert, nu zo’n anderhalf jaar geleden, heeft het echtpaar zich ten doel gesteld om zo zorgzaam mogelijk met Moeder Aarde om te gaan. Er komen zonnepanelen op de daken, een permacultuur-tuin (een tuin die zichzelf in principe onderhoudt, met begroeiing die elkaar aanvult en water vasthoudt) en een voedselbos zijn in aanleg, een wadi met vijver is zo goed als klaar. In de voortuin, gelegen op het zuiden, staan leibomen die als een natuurlijke airco voor de woning moeten gaan fungeren.

Daaromheen komen onder meer eetbare planten. De regenwaterafvoer is losgekoppeld en er staan watertanks voor de opvang van hemelwater. Uiteindelijk zou ook het toilet doorgespoeld moeten worden met regenwater en wordt er hard gewerkt om de energietransitie vooruit te helpen. Ambitieuze plannen, die niet alleen voor henzelf van belang zijn. “We hebben twee dochters van 11 en 9 jaar. Het gaat om hun toekomst”, zo vertelt Annemieke. “We zijn ons terdege bewust van het feit dat drinkwater een kostbaar goed is. Dat willen we zo min mogelijk verspillen.”

Bij de aanleg van al deze water- en energiebesparende maatregelen is het echtpaar niet over één nacht ijs gegaan. Zo wordt gebruik gemaakt van tweedehands en recycleerbare materialen. “Twee IBC-containers doen dienst als watertanks. Na één flinke stortbui zijn die containers helemaal vol. Met een beetje mazzel vind je zulke containers tweedehands voor een paar tientjes op internet.

Bij een bouwmarkt betaal je een veelvoud daarvan. Ook andere materialen zoals waterafvoerbuizen hebben we grotendeels tweedehands aangeschaft. Voeg daarbij nog een subsidie van de gemeente en dan blijkt dat een en ander weinig tot niets hoeft te kosten, behalve het werk dat je er in steekt.”

In de toekomst willen Annemieke en Antoine nog een natuurzwemvijver aanleggen. Hun dadendrang wordt echter beperkt. “Er is een woud aan regelgeving”, verduidelijkt Antoine. “Wat mag wel, wat mag niet, waar moet je een vergunning voor hebben? Dat zou allemaal wat makkelijker moeten zijn. We missen soms wat ondersteuning door de overheid, terwijl de urgentie groot is.”

Aan Annemieke en Antoine zal het niet liggen. Ze volgden een klimaatcursus bij het IVN en zijn lid van het Natuurnetwerk regio Weert. Ze hebben zelfs een eigen website, waar de voortgang van hun besparende maatregelen is te volgen en tips worden gedeeld. Kijk hiervoor op www.domentus.nl.

Gemeente Nederweert