Voorpagina Nederweert Voorwoord Laten zien dat we goed omgaan met water Nederweert loopt voorop met afkoppelen Twee vliegen in één klap bij verbouwing Nationaal Park De Groote Peel profiteert mee Alle kleine beetjes helpen Geef het goede voorbeeld Het gaat om de toekomst van onze kinderen Zonde van het schone water in het riool Begin gewoon klein, met een regenton Een eco-school met een voorbeeldfunctie Het afkoppelen van regenwater heeft altijd zin Duurzaamheid is oké, ook voor de portemonnee Ik wil de wereld beter achterlaten Hoe werkt het aanvragen van subsidie?

Waterkrant 2023

‘Een eco-school met een voorbeeldfunctie’

Het afkoppelen van de regenwaterafvoer was voor Yuverta mavo Nederweert niet meer dan een logische stap. Deze middelbare school in Nederweert is immers een eco-school met het hoogst haalbare certificaat: de groene vlag. “We willen wat duurzaamheid betreft een voorbeeld en inspiratiebron zijn voor andere scholen”, aldus directeur Marisol Becerra.

Yuverta beschikt na het afkoppelen van het regenwater over zes wadi’s, een grote wadi-vijver en een aantal infiltratieputten. In samenwerking met de gemeente Nederweert en na het toekennen van een subsidie is dit project door Richard Palmen afgerond tijdens de coronaperiode. Voorwaarde was wel dat alle tegels van het schoolplein verwijderd dienden te worden, zodat hemelwater in de grond kan zakken. “We hebben samengewerkt met een hovenier die een ontwerp heeft gemaakt voor de herinrichting van het schoolplein, met als doel de biodiversiteit te stimuleren”, vertelt Marisol Becerra.

“Voor de wadi-vijver hebben we waterschildpadden geadopteerd, hebben leerlingen zelf vissen gevangen en deze in de vijver uitgezet. Door een andere indeling van het schoolplein is er nu een groen paradijs ontstaan. Middels donaties hebben we ook twee moestuinen, een volière, een buitenlokaal, een pannakooi, een pingpongtafel en diverse zitplekken kunnen realiseren.” Een en ander kadert binnen de filosofie van de school, waar alles in het teken staat van milieubewustzijn en duurzaamheid.

De wadi-vijver bij de Yuverta school vormt een groen paradijs.

“Bij alles wat we in en rond de school doen, is de eerste vraag: is dit duurzaam? Zo’n groen schoolplein draagt bovendien bij aan het welzijn van de leerlingen. Onze leerlingen komen veel meer buiten en in contact met de natuur. Jongeren zien het belang van milieumaatregelen heus wel in. Daarnaast willen we ze leren individuele verantwoordelijkheid te nemen. In het grotere plaatje bezien: een druppel op een gloeiende plaat is wel degelijk relevant.”

Meer voorbeelden van hoe Yuverta omgaat met milieuproblematiek? De cola- en snoepautomaten werden verwijderd. Er is een watertappunt geïnstalleerd met normaal en bruisend water. Op de toiletten hangt gerecycleerd toiletpapier. De onderbouw kent het vak ‘Groen’, waarbij de afkoppeling van het regenwater is meegenomen in het lesprogramma. De zelfgekweekte en geoogste groenten worden verwerkt tijdens de kooklessen. Als kerstkado voor de leerlingen werden duurzame drinkflessen uitgedeeld en op de eindexamenvlaggen van de school zit statiegeld, waardoor deze weer worden ingeleverd en hergebruikt kunnen worden. “Zo weinig mogelijk afval produceren heeft hier prioriteit. Verder heeft de school ledverlichting met sensoren, liggen er zonnepanelen en maken we gebruik van groene elektriciteit en gas. Op het verlanglijstje staat nog een warmtepomp, maar veel groener dan dit kan bijna niet”, zo besluit Marisol Becerra. “O ja, er komt nog een sedumdak op het buitenlokaal, dat vanzelfsprekend wordt aangelegd door de leerlingen zelf. Mooi toch?”

Gemeente Nederweert