Voorpagina Nederweert Voorwoord Laten zien dat we goed omgaan met water Nederweert loopt voorop met afkoppelen Twee vliegen in één klap bij verbouwing Nationaal Park De Groote Peel profiteert mee Alle kleine beetjes helpen Geef het goede voorbeeld Het gaat om de toekomst van onze kinderen Zonde van het schone water in het riool Begin gewoon klein, met een regenton Een eco-school met een voorbeeldfunctie Het afkoppelen van regenwater heeft altijd zin Duurzaamheid is oké, ook voor de portemonnee Ik wil de wereld beter achterlaten Hoe werkt het aanvragen van subsidie?

Waterkrant 2023

‘Begin gewoon klein, met een regenton’

Als dochter van een vader die bij het Waterschap werkt en met een baan bij de groene onderwijsinstelling Yuverta, zijn duurzaamheid en milieubewustzijn een tweede natuur voor Yoni Herberigs. Bij de verbouwing van haar huis werden meteen maatregelen getroffen om de waterproblematiek aan te pakken.

“Ik ben van huis uit milieubewust opgevoed en wil bijdragen aan een betere wereld. Bovendien heb ik op andere plekken op de wereld kunnen zien waar ons consumptiegedrag en onze omgang met het milieu toe leidt.” Yoni en haar partner behoefden daarom weinig aansporing, om bij de verbouwing van hun huis aan de Bredeweg de woning waterklaar te maken.

‘Een kleine aanpassing kan al een groot effect hebben’

“Het regenwater van ons dak, met een oppervlakte van 106m2, is op zes plaatsen afgekoppeld. We hebben een regenton met een inhoud van 300 liter, er ligt voor 20 meter aan infiltratieslangen door de hele tuin en een grindbak die als infiltratiebassin dienst doet. Wanneer de ene wateropvang volloopt, loopt deze automatisch over in een andere, dus nooit meer wateroverlast. Aanvankelijk lag hier een volledige bestrate tuin. Tegels er uit en gras en planten er in. Door deze aanpassingen hoef ik geen drinkwater meer te gebruiken om de tuin te besproeien of voor de planten binnenshuis. De grond in de tuin blijft bovendien altijd vochtig genoeg, zelfs voor een moestuintje.”

Voorafgaand informeerde Yoni naar de mogelijkheden voor haar thuissituatie. “Op de website van de gemeente Nederweert is voldoende informatie te vinden en daar vind je ook de mogelijkheden voor subsidie.”

Plannen voor de toekomst liggen er ook. “Ik zou nog graag een sedumdak willen, oftewel een groen dak, dat de biodiversiteit ten goede komt, verkoelend werkt en zo hittestress tegengaat. In een ideale situatie zouden we ook het toilet graag willen doorspoelen met regenwater. Helaas bestaat daar nog geen betaalbare oplossing voor.”

Ambitieuze plannen, maar niet iedereen kan of wil de waterproblematiek groots aanpakken. “Dat hoeft ook helemaal niet”, volgens Yoni. “Begin gewoon klein, met het afkoppelen van de regenwaterafvoer en het plaatsen van een regenton.

Dat is al een enorme vooruitgang. Zo’n regenton heb je bovendien in alle soorten, maten en kleuren en hoeft heus niet lelijk te zijn. Stimuleer je naaste omgeving om maatregelen te treffen. Zo hebben onze buren inmiddels ook een regenton aangeschaft. En vrienden hebben we ook weten te interesseren voor eenvoudige oplossingen die de waterproblematiek kunnen verhelpen. Een goed voorbeeld doet immers volgen. Hou het om te beginnen klein en je zult zien hoe leuk het is.”

Ook voor het geven van water aan de planten in huis hoeft Yoni Herberigs geen drinkwater meer te gebruiken.

Gemeente Nederweert