Voorpagina Voorwoord ASVZ Humankind Kinderopvang- Thebe Thebe Veilig Thuis - Sociaal Meldpunt Tilburg ContourdeTwern ContourdeTwern Tilburg Toegang Tilburg Wat je moet weten over een burn-out Kayra Zorg - Siza Siza Als je uit elkaar gaat - Stoute Schoenen Amarant - Convivio Thuis Het Laar - Libra Eenzaamheid onder jongeren
in de gemeente Tilburg

Werk & Dagbesteding: je eigen talenten ontdekken

Hondenbrokjes sorteren, inpakken en er een kaartje bij doen. Dat zijn een aantal werkzaamheden waar Roy (27) zich vijf dagen in de week mee bezighoudt.

Hij vindt het allemaal even leuk. Roy heeft dagbesteding bij het activiteitencentrum bij Amarant. Sinds 2014 woont en werkt hij bij Amarant. Hij houdt ervan om samen te werken met de mensen om hem heen. Hij werkt graag nauwkeurig en precies. Geen brokje mag verkeerd in het zakje en stickers moeten er ook echt goed op. Roy kan het met iedereen goed vinden en heeft ook een aantal goede vrienden hier op de groep.

De dagen en de week verlopen volgens een vast ritme en zitten vol met leuke activiteiten. Maandag een themagesprek. Op dinsdagochtend tijd voor muziek, en spelletjes op woensdag. Donderdag sport Roy samen met de andere groepen van het dagcentrum en vrijdag wordt er samen afgesloten. Een week vol activiteiten dus naast het werk. Zoals Roy het verwoord: “Geen tijd om me te vervelen!”

Nieuwe dingen leren en plezier hebben in het dagelijks leven, daar draait het om. Amarant helpt jou je dag nuttig en prettig in te vullen en iedere dag weer meer te leren. Vooruitgang maak je op jouw eigen tempo. Voor elke dagbestedingsvraag is er een passend en altijd ontwikkelingsgericht antwoord.

Wist je bijvoorbeeld dat je bij de Tongerlose Hoef ook dieren kunt verzorgen? Dat je bij Activiteitencentrum De Vleugel creatief bezig kunt zijn? En dat je bij oriëntatiepunt De Draaierij de allerlekkerste koffies leert zetten? Er is altijd iets, in de buurt, dat bij jou past.

Zo heeft mantelzorger
Jan toch tijd om te sporten

Nederlanders met dementie blijven steeds vaker en langer thuis wonen. Dat zorgt voor extra druk bij mantelzorgers. Ondersteuning aan huis zorgt voor meer ademruimte bij de mantelzorger en extra prikkelingen bij de persoon met dementie.

Jan Tooten woont samen met zijn vrouw in Tilburg-Noord. Hij sport graag, houdt van wandelen en is een bezige bij. Maar een paar jaar geleden is er bij zijn vrouw Gonnie vasculaire dementie ontdekt. “Dat kwam als een donderslag bij heldere hemel.” Ze gingen dus op zoek naar begeleiding. “Overdag ben ik de hele dag bezig met zorgen. Hoewel ik me dan niet echt een mantelzorger voel, ben ik dat natuurlijk wel”, legt Jan uit.

Even de handen vrij

Om de hersenen geprikkeld te houden, gaat Gonnie twee keer per week naar de dagbesteding van Convivio. “Daarnaast hebben we elke vrijdag ondersteuning aan huis”, vertelt Jan. “Op vrijdag heb ik namelijk altijd ouderengym. Mijn vrouw hoeft dan niet alleen te blijven en ik heb mijn handen vrij.”

Autoritjes, koffie en meezingers

Hun ondersteuner is Albertine Swagemakers, die sinds een paar jaar bij Convivio Thuis werkt. Zij neemt Gonnie het liefst in de auto mee voor een kop koffie. Daarbij draait ze altijd veel oude liedjes, waar Gonnie vrolijk van wordt en waar ze maar wat graag op meezingt. Naast de goede zorgen en het creëren van prikkels, signaleert de ondersteuner ook veranderingen. Maar het belangrijkste volgens Jan? “Dat je als mantelzorger een paar dagen per week vrij hebt om te kunnen doen waar je zelf zin in hebt.”

informatie?

Kijk voor meer informatie over Convivio Thuis op www.convivio-zorg.nl/convivio-thuis of neem vrijblijvend contact op via [email protected].

Deze krant wordt mede mogelijk gemaakt door: