Voorpagina Voorwoord Woongoed Zeeuws-Vlaanderen Buurttafels Veilig Thuis Zeeland Bewegen op school - De boodschappenbus Beweegpark Clinge - Vrijwilliger in Hulst - Zorgwerkplaats De Balans Lekkerder in je vel met een leefstijlcoach ZorgSaam - De Zorgbalie De Zorgbalie
in de gemeente Hulst

Tijden veranderen, de zorg verandert mee

ZorgSaam bereidt zich voor op de veranderende zorgvraag in Zeeuws-Vlaanderen. Die neemt toe doordat er meer ouderen komen. In 2040 is maar liefst 26% van de bevolking in Nederland 65 jaar of ouder. Die ‘nieuwe’ ouderen hebben andere verwachtingen, eisen en behoeften op het gebied van wonen en leven. De zorgvraag verandert dus ook. De mensen willen het liefst zo lang mogelijk zelfstandig blijven wonen, met daarbij de zekerheid van zorg. Daar wil en moet ZorgSaam zich op voorbereiden. Hoe? 

Het toekomstbeeld is dat ouderen zo lang mogelijk zelfstandig wonen met alle voorzieningen die daarbij nodig zijn. Verzorgingshuizen worden zorgwijken. Geen kamertje meer in een complex, maar zelfstandig wonen in je eigen appartement in een hofje. Met (verpleeg)zorg én winkels, huisarts, apotheek en dagbesteding in de buurt. Thuiszorg blijft beschikbaar in alle kernen. Intensieve verpleegzorg met speciale apparatuur en gespecialiseerd personeel is in enkele kernen beschikbaar. In Oostburg en Hulst zijn er gezondheidscentra met onder andere de huisarts, apotheek, wijkverpleging en fysiotherapie.   
 
In de periode 2025-2040 investeert ZorgSaam in huisvesting en vernieuwen we onze locaties. We maken ze duurzamer en toekomstbestendiger. Zo kunnen we in Zeeuws-Vlaanderen goede en op elkaar afgestemde zorg blijven bieden; van thuiszorg tot intensieve langdurige zorg. En stemmen we af op de wensen en behoeften van ouderen zodat ze zo lang mogelijk zelfstandig kunnen blijven wonen met daarbij de zekerheid van zorg. Hoe we wonen, zorg en voorzieningen combineren voor het welzijn van bewoners, werken we momenteel uit. Daarbij wordt over alles heel goed nagedacht.  

Kijk voor meer informatie op www.zorgsaam.org.

Thuis wonen met behulp van Praktische Begeleiding

Antonia staat in de wijk bekend als de kattenvrouw

Vele katten omringen haar. Antonia leidt een zeer teruggetrokken leven. Ze mijdt alle vormen van zorg. Ze leeft in onmin met de buurt en heeft problemen met de woningstichting. Haar katten zorgen immers voor flinke overlast. De Zorgbalie wordt ingeschakeld door maatschappelijk werk. Kunnen wij proberen binnen te komen? Kunnen we haar aanbieden te ondersteunen om haar woning een beetje schoon en leefbaar te krijgen?

Uiteindelijk lukt het en kunnen we een match maken: Antonia wordt gekoppeld aan een doorgewinterde kanjer in het vak. Een sterke dame; type ruwe bolster, blanke pit. Ruim een jaar later is Antonia gelukkig. Haar huis is aan kant en mooie spulletjes om zich heen. Nog vier katten die ze goed verzorgt. Ze doet haar boodschappen en komt weer onder de mensen. Er zijn geen problemen meer met de woningstichting. Op de vraag hoe het komt dat ze uit de put is gekomen, antwoordt ze: ”Ik ben menselijk behandeld door iemand die mij begreep.”

Kim is getrouwd en heeft twee kinderen

Een zoontje van 2 jaar en een baby van een paar maanden. Haar man werkt als chauffeur en is vaak op de baan. Kim heeft moeite om haar huishouden zelfstandig te runnen. Er is chaos in haar hoofd en ze weet niet hoe ze dit de baas kan worden.

We spreken af om een Huishoud Coach in te zetten. Zij leert Kim stap voor stap hoe ze haar taken het best kan verdelen, hoe ze haar kasten kan indelen en welke spullen opgeslagen kunnen worden. De coaching geeft Kim meer rust, reinheid en regelmaat in huis. En dat is precies de bedoeling. Het effect is dat als Kim meer rust heeft, haar kinderen ook rustiger zijn.

Kijk voor meer informatie op www.dezorgbalie.nl.

Deze krant wordt mede mogelijk gemaakt door: