Voorpagina Voorwoord Aafje Inzet078 ASVZ Beste Dordtenaren Gemeente Dordrecht Ontdek GeldenzoDordt.nl Sociaal Wijkteam Dordrecht vervolg Sociaal Wijkteam Dordrecht ContourdeTwern Dordrecht De Hoop ggz - Syndion De Hoop ggz Syndion Notariaat Nonhebel - Drechtwerk Notariaat Nonhebel Drechtwerk Buurtwerk Dordrecht Adviesraad WMO & Jeugd Dordrecht Humanitas Humanitas Drechtsteden
in de gemeente Dordrecht

Vrijwilligerswerk in de zorg biedt kansen

“Of je nu achttien of tachtig bent, als vrijwilliger in de sector zorg en welzijn kun je volop leren en ontwikkelen.” Aan het woord is Ellen Davids, vrijwilligerscoördinator bij Het Parkhuis. In Dordrecht werken naar schatting 2000 vrijwilligers in de sector zorg en welzijn. Zij geven cliënten, patiënten en bewoners de extra aandacht die zo hard nodig is. Zij zetten zich in voor die ander, maar zij ontvangen ook veel terug, leren er nieuwe mensen kennen, doen er vriendschappen op en krijgen de kans zich verder te ontwikkelen.

Ellen: “We krijgen hier jongeren van 17 en 18 jaar die als vrijwilliger een maatschappelijke stage lopen. Sommigen raken geïnspireerd en kiezen voor een opleiding in de zorg. We zien ze dan terugkomen als stagiair of als sollicitant. Daar zijn we natuurlijk heel blij mee!”

Als vrijwilliger in de zorg kun je ook in andere functies rollen vertelt Ellen: “Zo is bijvoorbeeld onze kapster ooit als vrijwilliger begonnen en we hebben een gastvrouw in een betaalde functie. Zij werkte hier als vrijwilliger nadat haar moeder in Het Parkhuis werd opgenomen. Zij kon doorstromen naar een betaalde functie omdat ze bij ons veel praktijkervaring had opgedaan en interne trainingen had gevolgd.”

Natuurlijk is het geen must om in een betaalde baan aan de slag te gaan. Veel vrijwilligers genieten van hun vrijwilligerswerk. Ellen: “We krijgen veel mensen die net met pensioen gaan. Wij noemen dat de gouden golf. Deze mensen brengen een schat aan ervaring met zich mee. Zelfs tachtigers werken hier nog volop. Zij voelen onze bewoners goed aan en zijn van onschatbare waarde.”

Meer weten over vrijwilligerswerk in de sector zorg en welzijn?

  • Bel één van de adviseurs van INZET078! 078 - 206 30 02.
  • Bel rechtstreeks met één van de vele zorg- en welzijnsorganisaties.
  • Doe de vrijwilligerscheck op www.inzet078.nl en ontdek welke organisaties aansluiten bij jouw wensen.
  • Kijk op INZETvoorelkaar.nl voor de leukste vacatures.

Meedoen aan de Open Deuren Dag?

Het is dé dag waarop Dordtenaren kennis kunnen maken met het vrijwilligerswerk binnen jouw organisatie. Inschrijven kan tot 1 april 2023 via www.inzet078.nl.

Deze krant wordt mede mogelijk gemaakt door: