Voorpagina Voorwoord Aafje Inzet078 ASVZ Beste Dordtenaren Gemeente Dordrecht Ontdek GeldenzoDordt.nl Sociaal Wijkteam Dordrecht vervolg Sociaal Wijkteam Dordrecht ContourdeTwern Dordrecht De Hoop ggz - Syndion De Hoop ggz Syndion Notariaat Nonhebel - Drechtwerk Notariaat Nonhebel Drechtwerk Buurtwerk Dordrecht Adviesraad WMO & Jeugd Dordrecht Humanitas Humanitas Drechtsteden
in de gemeente Dordrecht

Buurtwerk Dordrecht, van links naar rechts: Yajaira Dorothea, Lennart Blom, Jackie Mitchell, Martijn van der List, Germina Gill

Huiskamers tegen de eenzaamheid

Tekst: Ron van Gelderen (Huurwijzer, www.woonbond.nl). Fotocredit: Else Loof

Buurthuis De Admiraal in Dordrecht is dagelijks van 10.00 tot 22.00 uur open, zodat buurtgenoten de dure verwarming thuis kunnen verruilen voor de buurtkachel. Na zware jaren zijn de buurthuizen begonnen aan een tweede jeugd.

Ontmoeting

Het buurthuis is een belangrijke ontmoetingsplek voor zowel sociaal actieve buurtgenoten als mensen met weinig sociale contacten. Met uitzondering van een enkele welvarende pensionado hebben de meeste bezoekers weinig geld voor andere uitjes. “Tegenover elkaar hoef je niets op te houden en weinig uit te leggen”, concluderen onderzoekers Radboud Engbersen en Jurriaan Omlo in het onlangs herdrukte Movisie-rapport Uit de duivelskring van armoede. “Er is veel en sterk bewijs dat lotgenoten – mensen die gelijksoortige problematiek ervaren – elkaar kunnen helpen. In het buurthuis en in de kringloopwinkel verkeren ze onder gelijkgestemden.” € 1 welzijn schijnt € 4 zorg te besparen.

De buurthuisdeur van het slot

Het lijkt erop dat beslissers en beleidsmakers door de coronacrisis en de energiecrisis de belangrijke rol van het buurthuis herontdekken. De Dordtse buurtwerker Martijn van der List merkt dat de waardering voor het buurtwerk sterk is toegenomen

“De eenzaamheid in de buurt bleek tijdens corona echt schrijnend. Plots werd zichtbaar hoe klein de wereld voor een deel van de buurtbewoners is.” Nadat zijn collega’s en hij eerst mensen thuis zijn gaan bezoeken, deden ze zodra het kon de buurthuisdeur weer van het slot. “Wij wisten al langer welke belangrijke rol het buurtwerk in de levens van mensen speelt. Door corona werd ook voor de buitenwacht zichtbaar hoe belangrijk het is dat mensen in de buurt een plek hebben waar ze altijd welkom zijn, waar ze leuk ontvangen worden en waar je ook gewoon mag zijn wie je bent.”

Huiskamers van de wijk

Vanwege de energiecrisis verruimen buurthuizen de openingstijden, zodat buurtgenoten de dure verwarming thuis kunnen verruilen voor de buurtkachel. Alle vijf buurthuizen in Dordrecht zijn onder het motto ‘warme plekken’ zeven dagen per week van tien uur ’s ochtends tot tien uur ’s avonds geopend.

Buurtwerker Martijn, die dit voor heel Dordrecht coördineert, kreeg van de gemeente Dordrecht een flink bedrag om daarvoor extra collega’s aan te trekken. Het stemt hem hoopvol voor de toekomst: “Al gelijk de eerste avond kwamen er in één buurthuis zo’n dertig bezoekers. Als er blijvend behoefte is aan ruimere openingstijden, dan zou het gek zijn daar later zomaar weer mee te stoppen. De gemeente wil graag dat onze buurthuizen nog meer dan nu de huiskamers van de wijk zijn. De komende maanden hebben we de kans flink door te pakken.”

Sinds 1 januari 2023 vormt Buurtwerk Dordrecht samen met Sociaal Wijkteam Dordrecht en R-Newt Dordrecht Sociaal! Door samen te werken, wil Buurtwerk Dordrecht nog sneller in contact komen met inwoners van alle leeftijden, die ondersteuning, informatie of advies nodig hebben.

Lees het hele verhaal op
www.buurtwerkdordrecht.nl

Deze krant wordt mede mogelijk gemaakt door: