Voorpagina Voorwoord Adviesraad Sociaal Domein Almere Wijkteam Almere Goed oud worden in Almere Het Gouden Hart De Schoor maakt meedoen in Almere mogelijk! Voor Almeerders met een krappe beurs Bibliotheek - Triade Vitree aan de Bachweg Stichting Openbare Bibliotheek Almere Triade Vitree Vluchtelingenwerk - Leven met een ICD

Wijkteam Almere

Het wijkteam,
we zijn er ook voor jou!

Marijke en Melanie (foto Hans Hogervorst)

Veel inwoners weten het wijkteam in hun wijk goed te vinden. Daar zijn we blij om. Voor vrijwilligers­werk, activiteiten en gezelligheid, maar ook voor het vinden van passende ondersteuning in je dagelijkse leven. Marijke en Melanie zijn maatschappelijk werkers bij het wijkteam Stedenwijk en Literatuurwijk. “Je kunt altijd bij ons terecht als je een hulpvraag hebt of extra ondersteuning zoekt.”

Als zelfstandig zijn en dagelijkse dingen doen niet (of minder) goed gaan, kun je bij het wijkteam in jouw buurt terecht. Of als je voor jezelf of je partner op zoek bent naar zorg of ondersteuning vanwege een beperking. Maar ook als je je alleen voelt, (geld)zorgen hebt of als je je zorgen maakt om iemand anders bijvoorbeeld. Marijke: “Wij als maatschappelijk werkers kunnen helpen bij allerlei thema’s: we zien met name mensen die huisvestingsproblemen hebben, of met een vraag zitten over financiën, relaties, scheiding of sociale contacten.”

Samenwerking

De Vrijwilligers en Mantelzorg Centrale Almere (VMCA), De Schoor, MEE en gemeente Almere werken in de wijkteams nauw met elkaar samen. “Het team bestaat uit mensen van verschillende organisaties. Iedereen heeft een eigen specialisme. Vandaar dat je met zoveel verschillende vragen terecht kunt bij ons”, zegt Melanie. Het wijkteam kent jouw wijk goed, ze weten welke voorzieningen, organisaties en actieve buurtbewoners er zijn en kunnen je met hen in contact brengen.

Toegankelijk

Melanie: “Het mooie van werken bij de wijkteams is dat het laagdrempelige hulp is. De mensen komen zelf naar ons toe. We kunnen samen met de cliënt kijken naar wat diegene nodig heeft.” Marijke vult aan: “Voor sommige vragen is een enkel gesprek al voldoende en met andere bewoners trekken we langer op, het is echt afhankelijk van de hulpvraag. Wat ook fijn is, is dat onze wachttijd kort is.”

Advies over scheiding

Een veelvoorkomend thema is scheiding. Vooral omdat scheiden gepaard gaat met meerdere thema’s. “Die thema’s noemen wij ook wel leefgebieden. Vooral omdat bij scheiden veel komt kijken, valt het nooit onder één leefgebied. Het heeft te maken met relatie, gezin en kinderen, mentale gezondheid, geld en wonen. Wat wij kunnen bieden is persoonlijke begeleiding bij het proces waarin je zit, passend bij de verschillende leefgebieden”, zegt Marijke.

Melanie bevestigt dat: “De vragen over scheiding liggen ook erg uiteen. De een wil gewoon zijn ei kwijt of wil wat meer informatie over waar je recht op hebt. De ander wordt liever begeleid door het hele proces. Soms is er ook sprake van (huiselijk) geweld. Dan hebben we korte lijnen met bijvoorbeeld Veilig Thuis of de politie. Dus als je een vraag hebt, hoe klein of groot ook, klop dan bij ons aan.”

Contact met jouw wijkteam

Contact zoeken met jouw wijkteam is makkelijk en vrijblijvend. Kom langs met je vraag of gewoon voor een praatje. Dat kan zonder afspraak tijdens het inloopspreekuur. Je bent van harte welkom! Op wijkteams.almere.nl vind je alle spreekuren en adressen. Bel 14 036 als je liever een afspraak wilt of telefonisch contact met het wijkteam in jouw buurt. Ook op de website relatie-scheiding.almere.nl vind je tips over hulp en advies bij relatieproblemen en scheiding. Voor jezelf én je kind.

Deze krant wordt mede mogelijk gemaakt door: