Voorpagina Voorwoord Adviesraad Sociaal Domein Almere Wijkteam Almere Goed oud worden in Almere Het Gouden Hart De Schoor maakt meedoen in Almere mogelijk! Voor Almeerders met een krappe beurs Bibliotheek - Triade Vitree aan de Bachweg Stichting Openbare Bibliotheek Almere Triade Vitree Vluchtelingenwerk - Leven met een ICD
in de gemeente Almere

Er zijn voor iemand
die moest vluchten

Op straat snellen de mensen naar hun werk, fietsen de scholieren naar hun school en terwijl het buiten licht miezert, brandt het licht op het kantoor van VluchtelingenWerk aan de Rentmeesterstraat 42. Als de vrijwilliger binnenkomt, zit de cliënt al te wachten en beginnen ze eerst met een kopje koffie.

De dienstverlening van VluchtelingenWerk begint op het moment dat een statushouder een woning in de gemeente Almere krijgt. Wij helpen met de praktische zaken, aansluiting van gas, elektra en water, verzekeringen, toeslagen, etc. Kortom: het ondersteunen en begeleiden bij een eerste nieuwe stap in onze gemeente.


Deze mensen beginnen bij nul. Zij hebben helemaal niets en zijn totaal niet gewend aan de vele regels en de bureaucratie die hier gelden. Hier moet de huur digitaal worden betaald, moet je boodschappen met pin betalen en reageren op brieven die op de deurmat vallen. Brieven in het Nederlands! Een taal die de nieuwkomers vaak nog niet lezen en begrijpen. Vergelijk het met een brief in het Chinees of Arabisch, dat snappen wij ook niet.

Vrijwilliger worden?

Heb jij het hart op de goede plaats en wil jij onze statushouders in Almere begeleiden en ondersteunen in hun eerste jaar in onze gemeente? Wij zoeken nog een aantal gemotiveerde vrijwilligers voor minimaal een halve dag in de week. Maak een afspraak en kom eens kijken hoe jij het beste onze cliënten kunt begeleiden. Je kunt een mailtje met je contactgegevens en je motivatie sturen naar [email protected].

Leven met een ICD

“Mevrouw Visser, dit klinkt niet goed. Ik ga een ambulance voor u bellen.” Wat een kort bezoek aan de huisarts moest zijn, werd het begin van vele ziekenhuisopnames. Bij Sylvia (56) werden zeven jaar geleden meerdere hartritmestoornissen geconstateerd. Zij blikt terug op de impact die deze ervaring op haar leven heeft gehad.

“Als huishoudelijke hulp werkte ik een aantal dagdelen per week. Na een ochtend of middag werken werd het voor mij steeds moeilijker om van de bank te komen. Zó moe was ik. Het duurde een aantal weken, voordat ik naar de huisarts durfde te gaan. Haar bezorgde blik toen ze naar mijn hart luisterde, vergeet ik nooit meer.”

De huisarts constateerde dat Sylvia vocht in haar longen had en dat haar hart onregelmatig klopte. Voor de dokter reden om haar patiënt meteen naar het ziekenhuis te sturen. Er werd chronotrope incompetentie en boezemfibrillatie geconstateerd. “Mijn hart klopt te snel, dan weer te langzaam. Dat veroorzaakt allerlei klachten zoals hartkloppingen en extreme benauwdheid.” Een pacemaker moest de klachten verhelpen, een onderhuids apparaatje dat met stroomstootjes ervoor zorgt dat het hart in het juiste ritme blijft kloppen.

Helaas keren drie jaar later de vermoeidheid en kortademigheid terug. Uit voorzorg wordt een ICD geplaatst; de ICD geeft, anders dan een pacemaker, een schok om het normale hartritme te herstellen en kan daarmee een hartstilstand voorkomen. “De ervaring met de ICD opende mijn ogen. Daarvoor had ik de onrealistische verwachting dat het ziekenhuis mij helemaal klachtenvrij kon maken, maar zo werkt het natuurlijk niet. Deze hartafwijkingen komen nu eenmaal voor in mijn familie. Het enige wat de cardiologen kunnen doen is de achteruitgang van mijn hart zoveel mogelijk vertragen.”

Sylvia’s leven lijkt niets meer op dat van vóór haar ICD; zo is ze nu afhankelijk van 18 soorten medicijnen die ze dagelijks moet innemen en moest ze stoppen met haar werk in de zorg dat haar altijd veel voldoening gaf. Nu moet ze die voldoening uit andere zaken halen. Dat lukt haar aardig, vertelt ze lachend: “Ik vind het heerlijk om met mijn kleindochter te zijn en help mijn buren graag waar ik kan. Daar heb ik nu alle tijd en gelegenheid voor. Volgende week begin ik met vrijwilligerswerk in de bibliotheek. Dat zal deze hartpatiënt ook wel van de straat houden!”

Hart- en vaatziekten is een van de belangrijkste doodsoorzaken bij vrouwen. Dit komt omdat ze symptomen als vermoeidheid, pijn tussen de schouderbladen en kortademigheid vaak zien als ongemakken die bij de overgang horen. Heeft u al langere tijd één of meer van bovenstaande klachten? Bespreek deze dan zo snel mogelijk met uw huisarts.

Deze krant wordt mede mogelijk gemaakt door: