Voorpagina Voorwoord Podozorg Zaltbommel Bibliotheek Rivierenland - Santé Partners Santé Partners Welzijn Bommelerwaard Welzijn Bommelerwaard vervolg 's Heerenloo Geldermalsen 's Heeren Loo - ROC River ROC Rivor BetuweZorg - Prezzent Prezzent Samen in de strijd tegen laaggeletterdheid Medisch Centrum de Rivieren - Praktijk Sirius
in de gemeente Zaltbommel

Thomas Harmonika

“Ik bak de lekkerste taarten van Zaltbommel”

Thomas werkt op de bakkerij van dagbesteding de Harmonika in Zaltbommel. En dat doet hij met veel plezier en trots. “Ik vind het heel leuk om taarten te bakken. Ik voel me trots als mensen de taarten komen ophalen en ervan genieten!”

De beste plek

Thomas komt graag naar de Harmonika. Omdat hij doet, wat bij hem past. “Dat vinden we hier heel belangrijk. We stellen veel vragen aan nieuwe cliënten, omdat we willen weten wat bij hen past, waar hun kwaliteiten liggen en vooral waar ze blij van worden”, vertelt Mala Westenbrink, persoonlijk begeleider bij de Harmonika. “Samen kijken we wat de beste plek is, je kan hier alle kanten op!”

Bijdragen aan de maatschappij

Bij de Harmonika gaat het om meer dan werken en dagbesteding. Thomas: “Ik vind het fijn om op deze manier iets bij te dragen aan de maatschappij. Ook al heb ik een lichte verstandelijke beperking. Het is fijn dat anderen blij worden van mijn werk”. Daar is Mala het mee eens. “Wanneer ik zie dat cliënten zich ontwikkelen, maakt mij dat enorm trots. Ze leren eigen beslissingen te nemen en voelen zich verantwoordelijk. Ze hebben regie over hun eigen leven.”

Werkburo

“De ontwikkeling, hoe groot of klein dan ook, stimuleren wij”, aldus Mala. “Daarom heeft de Harmonika ook een werkburo. Hier werken jobcoaches die cliënten, als ze daar aan toe zijn, helpen om door te stromen naar een extern bedrijf of zelfs een betaalde baan.”

‘s Heeren Loo

Dagbesteding de Harmonika is onderdeel van ‘s Heeren Loo. De Harmonika biedt belevingsgerichte dagbesteding en productiegerichte dagbesteding zoals de bakkerij, het theehuis, de hout- en tuingroep of de montage afdeling. ‘s Heeren Loo helpt mensen met een verstandelijke en/of andere beperking in het hele land met begeleiding, ondersteuning en behandeling.

meer informatie:

www.sheerenloo.nl

“Iedereen heeft nou eenmaal een andere leerbehoefte”

Maatwerk zorgopleidingen voor jongeren én volwassenen

Een chronisch tekort aan mensen die werkzaam zijn in de zorg. Daar lopen veel zorginstellingen al een tijd lang tegenaan. Jennifer de Boer, projectmanager bij WZW, zocht samen met ROC Rivor en Avans+ naar een manier om meer zij-instromers aan te trekken én te behouden door buiten de gebaande kaders op te leiden. Nog steeds staat Jennifer vierkant achter dit krachtige onderwijsconcept dat net even anders is dan anders.

Starten wanneer je wil

Veel zij-instromers vinden het lastig de overstap te maken van hun huidige beroep naar een functie in de zorg. Het is nou eenmaal lastig een opleiding in te passen in het drukke privéleven. “Helemaal als je in een bepaalde levensfase zit”, zegt De Boer. “Als je jonge kinderen hebt of mantelzorger bent bijvoorbeeld. Een opleiding volgen naast je baan is altijd heftig. Het vraagt heel veel van je. Dan is het fijn dat een opleidingstraject daar rekening mee houdt.” Met de flexibele en gepersonaliseerde leerroutes kan op ieder gewenst moment gestart worden. “Heel prettig”, vindt De Boer. “Je wilt tenslotte, als je de keuze maakt om van beroep te veranderen, niet eerst een half jaar of langer moeten wachten voordat je kunt beginnen.” Bovendien is er binnen je leerroute voldoende ruimte om te versnellen of te vertragen waar dat nodig is. “Iedereen heeft nou eenmaal een andere leerbehoefte. Daar houdt dit beproefde onderwijsconcept rekening mee. Ik denk dat deze leermethode veel kan bijdragen, juist omdat het maatwerk is.”

Ligt jouw ambitie in de zorg?

ROC Rivor, de mbo-opleider in de regio, biedt o.a. zorgopleidingen voor jongeren én volwassenen. Binnen het volwassenenonderwijs is er veel mogelijk: scholing, bijscholing, omscholing en werk- en praktijkverklaringen. Je kunt rekenen op onderwijs op maat. De opleidingen passen bij jouw achtergrond, toekomstdromen, veranderende wensen én de groei die je doormaakt. Verdiep je eens in de mogelijkheden.
www.rivorvolwassenenonderwijs.nl
T: 0344-656 220.
E: [email protected]

Deze krant wordt mede mogelijk gemaakt door: