Voorpagina Voorwoord Podozorg Zaltbommel Bibliotheek Rivierenland - Santé Partners Santé Partners Welzijn Bommelerwaard Welzijn Bommelerwaard vervolg 's Heerenloo Geldermalsen 's Heeren Loo - ROC River ROC Rivor BetuweZorg - Prezzent Prezzent Samen in de strijd tegen laaggeletterdheid Medisch Centrum de Rivieren - Praktijk Sirius
in de gemeente Zaltbommel

Als registerpodoloog
het verschil kunnen maken

Op het spreekuur komt een dame, intussen 82 jaar. Wat ieder jaar weer duidelijk wordt is dat het met mevrouw en haar zolen goed gaat. Ze loopt makkelijker en plezieriger en wil vooral niets missen. Maar wat nog duidelijker wordt, is dat mevrouw het verouderingsproces niet fijn vindt. Ieder jaar vertelt ze dat het allemaal minder makkelijk gaat en dat ze iedere keer een stukje in moet leveren.

Ik val zo vaak

Nicole Drenth, registerpodoloog, vertelt: “Dit jaar is het anders. In het gesprek vertelt mevrouw dat ze toch de laatste tijd wel regelmatig valt, en dat ze daardoor eigenlijk ook niet zo goed de deur uit durft.” ‘Want stel dat ik val en mijn heup breek, dan ben ik verder van huis’.

Nicole: “Ik begin aan mijn controle en constateer toch wel dat de rechtervoet een vermindering van spierkracht heeft. Nadat ik dit nog een keer check vertelt mevrouw me dat de huisarts laatst ook aan die voet wat geconstateerd had, maar mevrouw wist eigenlijk niet zo goed wat er nou precies was. We besluiten dat we een nieuwe afspraak maken, zodat ik bij de huisarts op kan vragen wat er speelt en wat er voor een advies gegeven is.

Toeters en bellen

Een overleg met de huisarts wijst uit dat er een klapvoet bij mevrouw geconstateerd is. De huisarts had het advies gegeven om met de registerpodoloog te overleggen en eventueel hulpmiddelen aan te laten meten.

Met de vervolgafspraak komt dan ook direct het probleem naar boven. De huisarts had het over hulpmiddelen gehad en hier was mevrouw dan ook op afgehaakt. Ze was al oud en moest zoveel inleveren, moest ze dan nu ook aan de hele wereld laten zien dat ze oud was door met allerlei toeters en bellen aan het lijf te gaan lopen?

Na een uitleg over het hulpmiddel en dat de kans op vallen zoveel kleiner wordt met de brace, dat de brace niet zichtbaar hoeft te zijn en dat ze met de brace waarschijnlijk weer gewoon de deur uit durft, belooft mevrouw erover na te denken. En na drie maanden ontvang ik een telefoontje van mevrouw.

‘Sorry dat ik zo eigenwijs was! Ik heb intussen de brace die je adviseerde aan laten meten en er gaat een wereld voor me open. Ik ben niet meer gevallen en ik durf weer naar alle dingen die ik buiten de deur moet of wil doen. Jouw zooltjes draag ik nu samen met de brace en ik kan weer dingen die ik dacht niet meer te kunnen doen. Dank je wel, ook voor je geduld en het mij proberen te overtuigen dat ik er verstandig aan deed om een brace aan te laten meten’.

Hoe fijn het is dat ik als registerpodoloog het verschil kan maken. Soms alleen al door te luisteren, advies te geven en door te verwijzen en/of te overleggen met andere disciplines. Dit herinnert me er weer aan waarom ik registerpodoloog ben geworden: om mijn cliënten te helpen!”

Meer informatie?

Kijk eens op podozorg-zaltbommel.nl of bel naar 0418 – 517 992

Deze krant wordt mede mogelijk gemaakt door: