Voorpagina Voorwoord Waterweg Wonen Vlaardingen MVS Jeugdmodel van start Mevis Gemeente Vlaardingen Jeugd- en volwassenenfonds sport en cultuur Stroomopwaarts Verbinding in de stad Fief Een tegen eenzaamheid Argos Zorggroep Seniorenwelzijn - De Kulk CJG Rijnmond CJG Rijnmond vervolg
in de gemeente Vlaardingen

Het Rijksvaccinatie­programma beschermt je kind tegen infectieziekten

Het Centrum voor Jeugd en Gezin (CJG) Rijnmond biedt in de regio Rotterdam-Rijnmond gratis jeugdgezondheidszorg aan. Naast het volgen van de ontwikkeling en het onderzoeken van de gezondheid, geven wij ook de vaccinaties uit het Rijksvaccinatieprogramma. Zo voorkomen we ernstige infectieziekten waar veel kinderen vroeger aan overleden. Denk aan bof, mazelen of polio. Gelukkig komen deze ziekten bijna niet meer voor. Om dit zo te houden is het belangrijk dat je je kind(eren) laat vaccineren. Zo behouden we groepsimmuniteit.

Al vanaf de zwangerschap kun je je baby beschermen tegen ernstige infectieziekten. De belangrijkste reden om al zo vroeg te starten met vaccineren is omdat vooral jonge kinderen heel erg ziek kunnen worden. Van een aantal ziekten kunnen ze zelfs overlijden.
Voor zwangeren is er de 22 wekenprik. Zo bescherm je je kind al vanaf de geboorte tegen kinkhoest. Extra voordeel van de 22 wekenprik: de baby heeft een vaccinatie minder nodig!

Na de geboorte krijgen kinderen tijdens een afspraak op de CJG-locatie hun prikken. Later als ze ouder zijn, nodigen we ze uit voor één van onze vaccinatiedagen. Naast prikken geven we ook voorlichting over vaccinaties én helpen we ouders hun kind goed voor te bereiden. Ook met twijfels en vragen kun je bij ons terecht, we gaan graag met je in gesprek. We vinden het namelijk belangrijk dat je goed geïnformeerd bent en een keuze maakt die bij jou past.

Het Rijksvaccinatieprogramma

Inmiddels bestaat het programma uit vaccinaties tegen 12 ernstige infectieziekten. Kinderen tot 18 jaar kunnen de prikken gratis bij CJG Rijnmond halen (de HPV-prik tot 19 jaar). Zij ontvangen hiervoor een uitnodiging van het RIVM. Ook als je kind prikken heeft gemist, kan hij die nog halen. Neem dan contact met ons op via eenprikzogepiept.nl/contact.

Dit zijn de infectieziekten waartegen we vaccineren:

 • Bof
 • Difterie
 • Hepatitis B
 • Hib-ziekten
 • Humaan papillomavirus (HPV)
 • Kinkhoest
 • Mazelen
 • Meningokokkenziekte
 • Pneumokkenziekte
 • Polio
 • Rodehond
 • Tetanus

Groepsimmuniteit

Als genoeg kinderen in een bepaald gebied zijn gevaccineerd tegen een infectieziekte, is er sprake van groepsbescherming of groeps- immuniteit. Die groepsimmuniteit zorgt ervoor dat een ziekte minder vaak voorkomt, ook onder kinderen zonder vaccinatie. Maar als er veel kinderen zijn zonder vaccinatie, werkt de groepsbescherming niet. Daardoor is er om de 5 à 10 jaar een uitbraak van een of meerdere infectieziekten. Het CJG werkt er hard aan om dit te voorkomen.

Twijfels

Vaccineren is voor de meeste ouders vanzelfsprekend, maar twijfel je? Niet zo gek met alles wat erover wordt gezegd en geschreven op sociale media. Onze jeugdartsen en jeugdverpleegkundigen geven je graag betrouwbare informatie, luisteren naar je twijfels en helpen je een weloverwogen keuze te maken.

Alle informatie op één handige website

Op de website eenprikzogepiept.nl vind je alles over het Rijksvaccinatieprogramma, de infectieziekten waartegen we vaccineren en een overzicht van onze vaccinatiedagen. Maar ook tips om je kind goed voor te bereiden op de vaccinatie, of hoe je je kind kunt helpen bij prikangst. Je vindt er ook informatie over de mogelijkheid om vaccinaties in te halen. Bijvoorbeeld als je kind deze heeft gemist door een medische oorzaak.

Deze krant wordt mede mogelijk gemaakt door: