Voorpagina Week van de Ontmoeting 2023 Voor ieder 1 Lekker in je vel DSV Mantelzorg WelzijnsKompas Hillegom-Lisse Buurtkracht Aemosa Gezond leven Wacht niet met hulp vragen HOZO In de problemen geraakt? Programma: Week van de ontmoeting Marente Jongeren in het vizier Stichting Welzijnskwartier
in de gemeente Hillegom & Lisse

In de problemen geraakt?
Schaam je niet,
je bent niet de enige!

Feline Huizenga is maatschappelijk werker bij Voor ieder 1 in Hillegom. Haar specialismen zijn autisme, chronische aandoening of een beperking zoals een licht verstandelijke beperking en niet aangeboren hersenletsel. Ze vertelt graag wat zij en haar collega’s tegenkomen en kunnen betekenen.

“Vaak komen mensen eerst met een heel praktische vraag. Bijvoorbeeld: ik zoek werk, hulp in de huishouding of ik kan de energierekening niet betalen, is er een potje waar ik aanspraak op kan maken? Als mensen zich hebben aangemeld, bespreken we in ons team wie van ons deze persoon het beste kan helpen. In het gesprek dat volgt blijkt regelmatig dat er meer aan de hand is.

Dat er flinke schulden zijn, ruzie met de buren of dat iemand zoveel spullen heeft verzameld in huis, dat hij of zij het overzicht kwijt is geraakt. Vaak is het een opeenstapeling van dingen geworden. Dan helpen wij om de vraag voor hulp te verduidelijken. Wat is er precies aan de hand? En wat is er nodig om de situatie te verbeteren?”

“We begeleiden zelf. Als dat niet voldoende is of er langer hulp nodig is, kunnen we in overleg een aanvraag doen voor andere ondersteuning. Vaak is daarvoor een Wmo-indicatie nodig die moet worden aangevraagd bij de ISD, de sociale dienst in de Bollenstreek en een van onze samenwerkingspartners. Wij kennen de consulenten daar, weten waar iemand recht op heeft en kunnen helpen met de aanvraag.”

Waarom lukt het niet?

“Ik zal een voorbeeld geven. Een man kwam bij ons. Hij had een goede baan en was aan het herstellen van een burn-out. Hij was bij een psycholoog geweest en kreeg de diagnose Autisme en ADHD. Daarna kwam hij bij ons omdat hij het thuis niet kon bolwerken met drie kleine kinderen. Het huis was vervuild. Natuurlijk weet deze man best hoe hij moet opruimen, maar het lukte hem niet. Dus ging ik met hem kijken: waarom lukt het niet. Is het plannen lastig? Of is het starten juist moeilijk? Of is het zo uit de hand gelopen dat het te overweldigend is? En wat is er nodig om het te verbeteren? Door zijn autisme en ADHD was plannen heel lastig. We maakten samen een plan en hebben huishoudelijke hulp aangevraagd en ondersteuning bij zijn planning. Dan is het fijn dat ik de mensen bij de ISD ken. Zo zochten we samen naar instanties die hem verder kunnen helpen. Als de hulp is gestart, sluit ik af. Ik neem altijd contact op na 3 of 4 maanden om te kijken hoe het gaat. In dit geval hoorde ik dat het beter onder controle is en de ondersteuning bij de planning geeft structuur en rust. Wij zien dit soort situaties van een vol huis regelmatig. Vaak schamen mensen zich dat ze het zover hebben laten komen maar geloof me: je bent echt niet de enige.”

“Iedereen uit Lisse en Hillegom kan zonder verwijzing bij Voor ieder 1 terecht voor hulp, advies of ondersteuning op allerlei gebieden, emotioneel en praktisch. In ons team werken verschillende specialisten dus er is veel kennis in huis. Bijvoorbeeld over opgroeien en opvoeden en het omgaan met een chronische aandoening of beperking. Wij zitten dicht in de buurt en de hulp is gratis.”

Deze krant wordt mede mogelijk gemaakt door: