Voorpagina Voorwoord Magenta Zorg Meedenken aan de keukentafel - Energiecoaches van Heiloo Energie Zaffier: Ondersteuning bij werk, geldzaken en inburgering - Geldfit De Ambulante Coach GGZ Noord-Holland - dnoDoen dnoDoen Inloopspreekuur geldzaken - Tips voor lagere energierekening Tips voor besparen op gas Zaffier Zaffier - samen kom je verder Petra Jansen personal lifecoach - Brijder - Buurtsportcoach Brijder Jeugd ZorgMies - Bibliotheek Kennemerwaard - Koel Jeugdzorg Koel Jeugdzorg en JGGZ Horizon College - Met Fabienne Kennemer wonen. Kennemer Wonen De Buurtsportcoach

In de gemeente In Bergen, Uitgeest, Castricum en Heiloo

Voor al jouw financiële vragen:

het Inloopspreekuur Geldzaken

Steeds meer inwoners maken zich zorgen om hun financiën. Dat merken ook medewerkers bij MEE & de Wering, een van de samenwerkingspartners van de BUCH-gemeenten. Met het Inloopspreekuur Geldzaken proberen ze de drempel voor inwoners met vragen over geldzaken zo laag mogelijk te maken.

Meer mensen met geldproblemen

Charlotte Bierman is maatschappelijk werker bij MEE & de Wering. Vaak is zij eerste aanspreekpunt voor inwoners met een hulpvraag. Deze vragen gaan steeds vaker over geld. “Door de inflatie en de stijgende energieprijzen kunnen mensen niet meer rondkomen. Er blijft geen geld meer over voor boodschappen of de schoolspullen van hun kind.” Tijdens huisbezoeken merkt ze dat mensen in de kou zitten om maar zo min mogelijk energie te verbruiken. “Mensen raken in paniek en weten uit wanhoop vaak niet wat ze moeten doen.”

Inloopspreekuur Geldzaken, gratis en vertrouwelijk

Voor inwoners met financiële problemen en vragen over geldzaken is er het Inloopspreekuur Geldzaken. Deze dienstverlening is gratis en vertrouwelijk. Medewerkers van de gemeente en van MEE & de Wering kunnen bijvoorbeeld hulp bieden bij het inzichtelijk maken van de financiën en/of schulden, bij het aanvragen van een betalingsregeling of ondersteunen bij de aanvraag van schuldhulpverlening.

“Je kunt gewoon binnenlopen zonder afspraak. Er is een medewerker van de schuldhulpverlening en een medewerker van MEE & de Wering werker aanwezig. Allemaal met hun eigen expertise”, vertelt Charlotte.

“We brengen inkomsten en uitgaven weer op orde en kijken of inwoners recht hebt op bepaalde toeslagen of dat er bepaalde uitgaven vergoedt kunnen worden. Zo hebben we onlangs een vrouw kunnen helpen met vervoerskosten naar het ziekenhuis.”

Oog voor elkaar houden

Charlotte benadrukt dat er niet altijd direct een oplossing is. Toch is het volgens haar belangrijk dat inwoners wel aan de bel trekken bij geldproblemen. “Het zit in de aard van de mens om problemen eerst zelf op te willen lossen, maar soms lukt dat niet. Dan zijn wij er om een luisterend oor te bieden of informatie en advies te geven.”

Charlotte Bierman, maatschappelijk werker bij MEE & de Wering

Locaties en openingstijden Inloopspreekuur Geldzaken


Gemeente Bergen

Iedere maandag in de bibliotheek, Dreef 1, 1861 TX Bergen.
Samen met het Sociaal Team en MEE & de Wering van 11.00 tot 12.30 uur.

Tijdens even weeknummers in buurthuis PostaanZee, Voorstraat 82A, 1931 AN Egmond aan Zee van 15.00 tot 16.30 uur. Samen met MEE & de Wering en Welzijn Bergen.

Gemeente Castricum
Iedere dinsdag in het gemeentehuis, Raadhuisplein 1, 1902 CA Castricum. Samen met MEE & de Wering van 9.00 tot 11.00 uur.

Gemeente Heiloo
Iedere maandag in het gemeentehuis, Raadhuisplein 1, 1851 JL Heiloo. Samen met MEE & de Wering van 14.00 tot 15.30 uur.

Gemeente Uitgeest
Iedere donderdag in het gemeentehuis, Middelweg 28, 1911 EG Uitgeest. Samen met MEE & de Wering van 12.30 tot 14.00 uur.


Vijf tips voor een lagere energierekening

door te besparen op elektriciteit

Tip 1. Was op 30°C

De meeste was wordt prima schoon op 30°C. Doordat uw kleding hierdoor langer mooi blijft, bespaart u ook daar kosten op. Als u eens per maand op 60°C wast, dan blijft er geen viezigheid in de trommel achter. Heeft u vieze vlekken op de kleding? Gebruikt u dan ossengalzeep, dan is er grote kans dat de vlek toch gewoon verdwijnt. 

!  Kouder wassen is goed voor uw kleding

Tip 2. Kies het juiste wasprogramma

Gebruik geen ‘snelle’ wasprogramma’s, zoals de ‘express-stand’ of het ‘korte programma’. Korte programma’s besparen tijd, maar kosten veel extra energie.

Gooi uw wasmachine vol! Met een volle trommel wrijven de kleren tegen elkaar en worden zo schoner. Gebruik niet zo veel wasmiddel. En hang de was op, gebruik de energieslurpende droger alleen als het echt niet anders kan.

!  Hoe langer het wasprogramma duurt, hoe zuiniger het is

Tip 3. Kan het apparaat uit?

Gebruik een tweede koelkast alleen als u hem echt nodig hebt. Trek de stekker uit apparaten die op stand-by staan. En haal opladers die u niet gebruikt uit het stopcontact. Voel maar eens aan de oplader als uw telefoon al een tijdje 100% aangeeft: de oplader is warm en is dus nog aan het werk.

!  Opladers in het stopcontact verbruiken samen heel wat stroom

Tip 4. Vervang spaarlampen voor LED-lampen

Led-lampen gebruiken minder energie en zijn direct na het inschakelen op volle lichtsterkte. Ook gaan ze langer mee dan spaarlampen, wat de hoge aanschafwaarde weer goed maakt. Heeft u nog spaarlampen? Gebruik ze op en vervang ze door led als ze stukgaan. 

!  Led-lampen zijn zuiniger dan spaarlampen

Tip 5. Koop slim

Het is een grote tegenvaller als een huishoudelijk apparaat stuk gaat. Toch kan dat ook een voordeel opleveren. U kunt het apparaat vervangen door een energiezuinige variant. Heeft u een nieuw apparaat nodig? Let dan op het energielabel. Apparaten met een (donker)groen label gebruiken het minste energie.

!  Is uw oude apparaat stuk? Doe er uw voordeel mee!

Deze krant wordt mede mogelijk gemaakt door: