Je staat er niet alleen voor!
Hoe ga je om met je partner die al jullie spaargeld vergokt? Met je vader die steeds verder wegzakt in zijn alcoholverslaving?
Verzin je smoesjes voor je partner als hij weer niet naar zijn werk kan? Werk je je te pletter om naast je drukke baan ook nog voor je moeder te zorgen? Blijf je ruzie maken met je kind, omdat je hoopt dat het eindelijk tot dat hem doordringt dat het zo niet langer kan? Het is vaak een eenzame strijd die je als naaste voert. Maar je staat er niet alleen voor. Door het volgen van de CRAFT-training, leer je beter om te gaan met iemand met een verslaving in je omgeving. Je leert beter voor jezelf te zorgen, en leert hoe je iemand met een verslaving kunt motiveren om te stoppen of te minderen.
CRAFT staat voor “Community Reinforcement and Family Training”, en is een training waarin de omgeving en familie bekrachtigd wordt. Je leert om te gaan met stress en het contact met de persoon waar zorgen om zijn, wordt verbeterd. Je leert consequenties te stellen aan ongewenst gedrag. Maar nog belangrijker, je leert juist hoe je positief en gewenst gedrag bekrachtigd. Hierdoor heb je meer kracht en energie om voor jezelf en je omgeving te zorgen.
Het resultaat is ook dat hij of zij eerder kan minderen of stoppen, of zich eerder kan laten behandelen. Dit komt omdat jij niet langer de problemen oplost voor je dierbare, maar hem/haar motiveert om te stoppen of te minderen.
Mocht je vragen hebben, meer informatie willen of met iemand over dit onderwerp in gesprek willen? Mail dan naar [email protected] of kijk op www.brijder.nl.
Afvallen, meer dan minder eten
Je mag balen en tieren als je lichaam even stopt met afvallen terwijl jij zo je best doet. Personal lifecoach Petra Jansen wil best mee balen maar zet wel door.
Kilo’s komen er niet in een week aan en zijn ook niet in een week weg. Dus wees een beetje aardig voor jezelf en geef jezelf de tijd. Het gaat stap voor stap en die kilo’s blijven er dan ook vanaf.
Petra Jansen is senior coach op het gebied van voeding, beweging en emotionele fitheid. Haar missie is mensen te laten inzien dat eten geen strijd hoeft te zijn. Petra is empatisch, kundig en warm maar ook niet bang voor confrontatie. Je komt tenslotte niet voor niets bij haar. Je wilt een positieve relatie met voeding en grip krijgen op de gedachtes die je gewicht beïnvloeden.
Omdat de sleutel tot verandering van binnenuit komt, onderzoek je samen met Petra waar jouw voedingspatroon vandaan komt. Om vervolgens met een juiste mindset lichaam én geest in balans te krijgen en eetgewoontes blijvend te veranderen.
Petra: “Een mooi voorbeeld is de jongen van wie ik zag dat ook de moeder veel te zwaar was. Ik zei alleen met hem te willen werken als het hele gezin meedeed, anders begon ik er niet aan. Resultaat: moeder 30 kilo afgevallen, vader 14 kilo en de jongen 6 kilo. Samen 50 kilo lichter! En dat uit liefde voor het kind: een mooie gedachte!”
Samen mensen in beweging brengen
De buurtsportcoach brengt mensen in beweging. Van inwoners met een specifieke beweegwens tot verenigingen die meer zichtbaar willen worden. Als spin in het web van maatschappelijke organisaties, sportaanbieders en gemeente wijst ze de weg. Buurtsportcoaches Elles en Eefke (BES), Kim (Uitgeest), Winnie (Castricum) en Bart (Heiloo) komen uiteenlopende situaties tegen.
Beweegadvies op maat
“Een ambulant trajectbegeleider nam contact met ons op voor beweegadvies voor één van haar cliënten. Deze meneer, 41 jaar oud, heeft een beperking. Zijn lichaam is sterk verouderd. De doorbloeding is slecht en hij heeft weinig energie. Daarnaast voelt hij zich eenzaam en wil hij graag andere mensen ontmoeten. Hier zijn verschillende mogelijkheden voor. We hebben met de trajectbegeleider afgesproken dat we nauw contact houden en samen gaan kijken naar activiteiten waar meneer blij van wordt. We gaan opzoek naar de juiste ‘klik’ voor deze meneer.”
Doorverwijzen naar hulp
“Later kwam er een aanvraag binnen vanuit het Sociaal Team. Een gezin met twee kinderen, waarvan beide ouders langdurig ziek zijn, is op zoek naar een sportcoach die sportieve uitjes met de kinderen kan ondernemen. Dit kunnen we zelf helaas niet oppakken. Wel kunnen we dit gezin doorverwijzen naar de Vrijwilligerscentrale, het Jongerenwerk en Stichting Sport-Z. Zij hebben de juiste middelen en mogelijkheden om dit gezin verder te helpen.”
Organiseren en coördineren
Maatwerk en samenwerking zijn belangrijke onderdelen van het werk van de buurtsportcoach. Naast adviseren en doorverwijzen organiseren de buurtsportcoaches het hele jaar door eigen sportieve activiteiten. Van sportieve evenementen tijdens de schoolvakanties tot fietsactiviteiten voor senioren. Als coördinator van het Jeugdfonds Sport & Cultuur hebben ze een belangrijke functie in het laten participeren van kinderen in sportieve en culturele activiteiten. Zo brengen de buurtsportcoaches jong en oud in beweging.
Meer informatie?
Via www.sportenbewegening(naam van de gemeente).nl zie je het actuele aanbod van jouw buurtsportcoach.