Vrijwilligerswerk is werk dat je onbetaald en onverplicht doet voor anderen en/of de samenleving. Meestal is dat bij een maatschappelijke organisatie zonder winstoogmerk. Denk daarbij aan zorg, welzijn, sport, cultuur en/of onderwijs. Het werk kost de arbeidsmarkt geen banen en komt niet in de plaats van een betaalde baan.
Wie doen vrijwilligerswerk?
Uit onderzoek van 2020 blijkt dat maar liefst 44% van de Nederlandse bevolking van 15 jaar of ouder zich minstens één keer per jaar heeft ingezet als vrijwilliger voor een organisatie of vereniging. Dat was iets minder dan het jaar ervoor (49% in 2019) en dat zal ongetwijfeld met corona te maken hebben gehad.
Mensen tussen de 35-45 jaar doen het meeste vrijwilligerswerk, voornamelijk op school, bij de sportvereniging of jeugdwerk. Het is duidelijk gerelateerd aan de kinderen. Mensen boven de 55 jaar zijn het meest actief bij organisaties in de verzorging en levensbeschouwelijke organisaties. In de categorie 65-75 jaar zijn de meeste vrijwilligers actief binnen zorgorganisaties en levensbeschouwelijke organisaties.
Vrouwen doen meer vrijwilligerswerk dan mannen, voornamelijk op school, de verzorging en levensbeschouwelijke organisaties. Mannen zijn vaker actief in de sport, hobbyvereniging, vakbond en politieke organisaties. Gemiddeld besteden vrijwilligers 4,2 uur per week aan vrijwilligerswerk.
Motivatie voor vrijwilligerswerk
Vrijwilligers zetten zich om de meest uiteenlopende redenen in. Omdat ze invulling zoeken voor hun vrije tijd, zinvol bezig willen zijn, een vereniging overeind willen houden, anderen willen helpen met hun dagelijkse dingen, omdat ze zichzelf willen ontwikkelen of omdat ze nieuwe mensen willen leren kennen. Gemene deler van vrijwillige inzet is dat het iets goeds met je doet.