Voorpagina Voorwoord Elver Pak uw Gelrepas! MVT Arnhem - Aanvraag energietoeslag Wijkteams Arnhem Contact met het wijkteam - Samen in de Wijkzorg Eenzaamheid onder jongeren Steentjes Mediation & Scheidingsspecialist Plushome Arnhem Op weg naar werk Vrijwilligerswerk - Attent Zorg en behandeling Attent Thuiszorg Pleyade - RIBW Arnhem & Veluwe Vallei Pleyade RIBW Arnhem & Veluwse Vallei Vizier Oost
in de gemeente Arnhem

Vrijwilligerswerk: voldoening en structuur

Om verschillende redenen kan je besluiten iets voor een ander te betekenen. Bijvoorbeeld om er plezier uit te halen, je nuttig te voelen, sociale contacten op te doen of als tijdsbesteding. Veel mensen zetten zich in als vrijwilliger. Zo ook Jan Bosman.M

“Mijn naam is Jan Bosman, 76 jaar. Ik bezorg al ruim 12 jaar met veel plezier maaltijden bij SWOA-klanten. Ik begon rond de tijd dat ik met pensioen ging, om wat nuttigs te doen in mijn vrije tijd.

Meer dan alleen maaltijdbezorger

Als maaltijdbezorger ben je belangrijk voor klanten/deelnemers, omdat zij vaak weinig mensen zien en daarom graag even een praatje maken. Ook ondersteun je soms iemand bij het opruimen van de maaltijd. Daarnaast heb je een signalerende functie: bijvoorbeeld als iemand niet open doet, of als blijkt dat een maaltijd niet is gegeten. Is alles goed, dan heb je een dankbare klant én een tevreden bezorger!

Voldoening en structuur

Inmiddels doe ik naast de maaltijdbezorging ook nog vrijwilligerswerk voor het ANWB kinderfietsenplan en rijd ik op de tram in het openluchtmuseum. Vrijwilligerswerk geeft mij namelijk veel voldoening en structuur in mijn vrije tijd. Ik kan iedereen aanraden om vrijwilligerswerk te doen, je krijgt er heel veel waardering voor terug!”

Je ook inzetten voor een ander?

We kijken graag met je naar de mogelijkheden! Werk je graag buiten? Of sta je liever tussen de potten en pannen of als begeleider op de dagbesteding? Neem contact op via 026 – 327 22 66 of mail naar [email protected].

Liever vrijwilligerswerk buiten SWOA?

Neem dan contact op met de Vrijwilligerscentrale!

Leer en werk met plezier in de ouderenzorg

Voor leerwerktrajecten en stageplekken in de ouderenzorg ben je bij Attent Zorg en Behandeling aan het juiste adres. “Wij hebben een partnerschap met roc’s, mbo’s en hogescholen in de regio Arnhem. Om ook in de toekomst aan de vraag van zowel de cliënt als de student te voldoen, blijven we ons ontwikkelen. Samen met de scholen, studenten en werkbegeleiders hebben we de visie ‘Leer en Ontwikkel met Plezier’ gemaakt”, vertelt Myke Bonouvrie, manager opleiden en ontwikkelen.

Bij Attent zetten 500 toegewijde vrijwilligers en 1500 gemotiveerde medewerkers zich dagelijks in om ouderen in de regio’s Arnhem, Dieren, Doesburg, Elst, Rheden en Velp liefdevolle en specialistische zorg en ondersteuning te bieden. Er zijn elf woonzorglocaties maar er wordt ook zorg aan huis geleverd. “Vanaf september beginnen we met onze nieuwe leerroute, waarbij wij heel goed kijken naar wie bij welke zorgvraag past. We kijken echt naar de persoon: waar ben je goed in en waar krijg jij energie van, zodat we samen tot een goede, duurzame match kunnen komen”, legt Myke uit.

Talenten ontwikkelen

“Iedere student is uniek en heeft andere talenten’’, vervolgt Bonouvrie. ‘’Uiteraard is er voor alle studenten de brede basisopleiding, maar vervolgens kijken we gezamenlijk of iemand matcht met doelgroepen als dementie, psychiatrie of revalidatiezorg. We ondersteunen de student zodat hij of zij ontdekt welke opleidingsroute bij hem of haar past. Als grootste opleider van de regio binnen de ouderenzorg vinden wij het belangrijk dat al onze medewerkers zich kunnen blijven ontwikkelen en op hun plek zitten.’’

Coaching en oriëntatiebaan

Via het loopbaancoachingstraject ‘Sterk in je Werk’ kunnen huidige medewerkers kijken naar de mogelijkheden in hun functie binnen de organisatie. “Dat gebeurt samen met een individuele loopbaancoach.” Myke vertelt dat dit traject er ook is voor potentiële nieuwe medewerkers, zoals zij-instromers, studenten met een keuzemoment in hun opleiding en/of herintreders die willen onderzoeken of het werken in de sector bij hun past. “Wanneer iemand werkend is in een andere sector en wil komen kennismaken met de ouderenzorg, kun je bij Attent via een oriëntatiebaan ervaren hoe het is om met de doelgroep te werken. Dit kan vervolgens als opstap worden gebruikt naar de BBL-opleidingen binnen Attent.”

Deze krant wordt mede mogelijk gemaakt door: