Voorpagina Veenendaal 2023 Voorwoord Ginkel Vragen over energie besparen? - Leer je huis kennen PlatDus Suntech Energy Veenendaal Suntech Energy Complete woning aangepakt na energieadvies Randewijk Beter Wonen Pniëlkerk gelooft in duurzaamheid Rabobank Stap ook vaker op de fiets! - Hout stoken, gezellig maar ook schadelijk MARC Architectural Consultancy De waarde van bomen in Veenendaal - Wij zijn een Steenbreekgemeente! Boot Ingenieurs Vier vragen over de warmtepomp DEVO Gun een doos een tweede kans Jongeren maken het verschil - Voedselverspilling, da's zonde en niet duurzaam Week van duurzaam Veenendaal

De waarde van bomen in Veenendaal

Wist je dat we in Nederland een kwart van al ons eten weggooien? Al dat eten wordt wel verbouwd, verwerkt, vervoerd, gekoeld en warm gemaakt. We stoppen er veel energie in.

Bomen kosten geld, dat is gewoon zo. Aanplanten, onderhouden, de ruimte die ze innemen. Maar bomen leveren ook veel op!

  • Bomen kunnen beter dan wie of wat dan ook CO2 uit de lucht filteren. CO2 is een broeikasgas en dat houdt de warmte van de aarde vast, waardoor de aarde steeds verder opwarmt.
  • Gemiddeld gezien haalt één boom tussen de tien en veertig kilo CO2 per jaar uit de lucht. Een dikke boom van dertig jaar heeft dus ongeveer een ton aan CO2 vastgelegd. Goed voor onze gezondheid!
  • En bomen leveren zuurstof: een volwassen beuk bijvoorbeeld levert per jaar 350 dagen zuurstof voor één persoon.
  • De Veenendaalse bomen vangen zo’n 17.020 m3 regenwater per jaar af.

Bomen betekenen dus veel voor onze gezondheid: vooral verse lucht! Maar ons brein wordt ook positief beïnvloed door het zien van groen en bomen zijn natuurlijke airco’s in hete zomers. Bomen nodigen uit tot recreëren en verlagen stress. In een verstedelijkte omgeving, zoals Veenendaal, spelen bomen ook een belangrijke rol voor insecten, bijen en vlinders. Bomen zijn een nestgelegenheid voor vogels en een soort routepunten voor vleermuizen. Daarnaast zijn bomen een groeiplaats voor paddenstoelen, mossen en schimmels én leveren ze voedsel voor dieren en kleine organismen en mensen.

Bodem in Veenendaal

In Veenendaal staan veel bomen in stoepen of wegen. Een lastige combinatie, want bomen en verharding hebben bijna altijd tegengestelde belangen.

Voldoende ondergrondse ruimte voor bomen is soms een probleem. Wortels liggen in een web van kabels en leidingen of riolering en hebben vaak weinig ruimte om zich goed te kunnen ontwikkelen. Vakspecialisten van de gemeente zijn druk om de ondergrondse ruimte te verbeteren met de kennis van nu. Sommige bomen zijn al 40 jaar geleden geplant en dat is de (groene) erfenis van nu mét uitdagingen. Om de ondergrondse plek voor de bomen te verbeteren, maken we bijvoorbeeld gebruik van groeiplaatssystemen. Hiermee bieden we bomen een goede vochtbalans, zuurstofpercentage en bodemleven, zodat ze zich toekomstbestendig kunnen ontwikkelen en Veenendaal verfraaien.

Wij zijn een Steenbreek­gemeente!

Meer groen en minder stenen in de tuin is fijn voor jezelf en zorgt voor een beter leefgebied voor veel soorten dieren. Een groene tuin helpt in de strijd tegen de gevolgen van extreem weer zoals wateroverlast omdat het regenwater in de bodem zakt in plaats van onnodig in het riool terechtkomt. En tijdens een hele warme zomer is het in een groene tuin (en in huis!) ook aangenaam koel. Alle kleine beetjes helpen. Doe je mee?.

Gemeente Veenendaal en Stichting Steenbreek willen samen met inwoners zoveel mogelijk tuinen, straten en wijken vergroenen. We hebben daarbij jouw hulp hard nodig want we kunnen dit niet alleen. Samen maken we het verschil en zorgen we voor een groene en gezonde leefomgeving.

Ga zelf aan de slag als Steenbreker! Kijk eens goed rond in jouw tuin en kijk wat jij kan veranderen. En heb je geen tuin, dan kun je meedoen door een geveltuin aan te leggen, een boomspiegel te beplanten of je balkon te vergroenen. Of help iemand in jouw buurt als tuinmaatje.

Dit jaar stond de Tegelcontainer er al een keer in mei en op zaterdag 28 oktober staat hij er nog een keer. Kom jij je stenen inleveren? We hebben geveltuinen verloot en aangeplant, de regentonactie loopt nog als een trein en we hebben boomspiegels vergroend en openbare perkjes verfraaid.

Zelf aan de slag? Op www.duurzaamveenendaal.nl vind je veel tips die je kunnen helpen met het ontstenen en vergroenen van je tuin.


Deze krant wordt mede mogelijk gemaakt door: