Voorpagina Veenendaal 2023 Voorwoord Ginkel Vragen over energie besparen? - Leer je huis kennen PlatDus Suntech Energy Veenendaal Suntech Energy Complete woning aangepakt na energieadvies Randewijk Beter Wonen Pniëlkerk gelooft in duurzaamheid Rabobank Stap ook vaker op de fiets! - Hout stoken, gezellig maar ook schadelijk MARC Architectural Consultancy De waarde van bomen in Veenendaal - Wij zijn een Steenbreekgemeente! Boot Ingenieurs Vier vragen over de warmtepomp DEVO Gun een doos een tweede kans Jongeren maken het verschil - Voedselverspilling, da's zonde en niet duurzaam Week van duurzaam Veenendaal

Jongeren maken het verschil

We staan voor uitdagingen waar we niet omheen kunnen. Wereldwijde thema’s zoals klimaatverandering en groeiende ongelijkheid vragen om actie. Ook op lokaal en regionaal niveau zijn er thema’s die jongeren bezighouden, zoals inclusiviteit en mentaal welzijn. Maar ook: hoe kunnen de komende generaties duurzaam en betaalbaar gaan wonen? Hoe gaan we om met ons afval? En is het onderwijs nog wel afgestemd op de banen van een snel veranderende maatschappij?

Tijdens de Week van Duurzaamheid 2023 neemt Veenendaal4Fair het voortouw in het mobiliseren van jongeren in Veenendaal. Via een programma dat loopt tot eind 2024, bundelen we krachten met (maatschappelijke) organisaties, bedrijven en onderwijsinstellingen om projecten op te zetten met en voor jongeren.

Change Makers Platform Veenendaal

In de Week van Duurzaamheid 2023 start het project ‘Change Makers Platform Veenendaal.’ Dit begint met de ondertekening van een Intentieverklaring door organisaties, bedrijven en onderwijsinstellingen. Het programma bestaat uit de begeleiding van jongeren bij het ontdekken van hun eigen wensen en verlangens. De jongeren kunnen bij een expert terecht voor de begeleiding. We willen de stem van jongeren laten klinken over verschillende duurzaamheidsthema’s binnen de 17 Werelddoelen (SDG’s). De financiering voor dit programmaonderdeel is aangevraagd.

Lesmateriaal voor Basis- en Voortgezet Onderwijs

Scholen in Veenendaal kunnen zich nu inschrijven voor lesmateriaal en training over de 17 Werelddoelen (SDG’s). Het lesmateriaal bevordert wereldburgerschap en bewustwording van duurzaamheid. We bieden boeiend (interactief) lesmateriaal op verschillende niveaus. De focus ligt op groepen 7 en 8. Ook is er samenwerking met het Voortgezet Onderwijs om bewustwording te vergroten.

Masterclass ‘Goede Gespreksstof’

Ontdek wat mode is of kan zijn tijdens de ‘Goede Gespreksstof’ Masterclass. Deze is voor jongeren maar ook voor andere geïnteresseerden. Leer over de veranderende rol van kleding, de impact op de planeet en de mens. Een gerenommeerde modeontwerpster/ondernemer komt spreken. Voor meer info kijk in de AGENDA van deze Duurzaamheidskrant. Het boek ‘Goede Gespreksstof’ door Martine Nieuwenhuis en Stijntje Jaspers van Fibershed NL wordt op 25 oktober gepresenteerd.

Over Veenendaal4Fair

Veenendaal4Fair ondersteunt duurzame oplossingen als kennispartner. We verbinden en inspireren, en pakken vraagstukken binnen de 17 Werelddoelen aan. Veenendaal4Fair betrekt organisaties, scholen, overheid en ondernemers bij een groene, gezonde en duurzame wereld.

Voedselverspilling, da’s zonde en niet duurzaam

Wist je dat we in Nederland een kwart van al ons eten weggooien? Al dat eten wordt wel verbouwd, verwerkt, vervoerd, gekoeld en warm gemaakt. We stoppen er veel energie in.
• Wanneer alle Nederlanders een week lang thuis geen voedsel verspillen dan besparen we ruim 22 miljoen maaltijden.
• 22 miljoen maaltijden minder scheelt ruim 33 miljoen kg CO2-uitstoot! Dat is gelijk aan bijna 500.000 ritjes tussen Groningen en Maastricht met de auto.

Het simpelste eten: boterhammen

Wist je dat we per persoon zo’n 3 boterhammen per week van de afvalbak kunnen redden? Dat zijn ruim 60 miljoen boterhammen per week in heel Nederland. Brood invriezen is een simpele manier om eten te redden of maak van je oude brood wat lekkers zoals een tosti of wentelteefje. Want elke boterham is het waard om op te eten, toch?

Tips tegen voedselverspilling

Niemand wil bewust voedsel verspillen, maar de één houdt toch soms een half brood over en de ander ontdekt het bakje met een restje in de koelkast net te laat. Wat denk je van deze tips om verspilling in jouw keuken tegen te gaan?

  • Geef oud brood een nieuw leven. Maak er een tosti van, een ovengerecht of eigengemaakte croutons. Vries brood dat je niet direct opeet in. Ontdooi alleen de boterhammen die je nodig hebt.
  • Verwerk overrijp fruit in een toetje. Meng het fruit bijvoorbeeld door de kwark of yoghurt. Of pureer een banaan door je pannenkoekenbeslag of beker melk. Bolletje ijs erdoor en je hebt een milkshake! 
  • Beschadigde of minder verse groente kun je nog goed gebruiken in soep. Even koken, pureren, bouillonblokje erbij en je hebt een heerlijke soep.
  • Vries groenten in als je ze niet op tijd op kunt eten. Dat doe je door ze kort te koken, af te laten koelen en daarna in te vriezen.
  • Heb je een grotere hoeveelheid vlees of vis gekocht? Vries dan het deel dat je niet direct opeet in. Vlees en vis blijft in de vriezer maanden goed. In de koelkast is een geopende verpakking vlees of vis maar 2 dagen goed. Dat geldt ook voor bereid vlees en vis.
  • Berg je restje direct op in de koelkast, vriezer of voorraadkast, als je iets overhoudt.

Meer weten over hoe je voedselverspilling voorkomt en nog meer tips lezen?

Kijk op www.samentegenvoed­selverspilling.nl of kom naar de duurzaamheidsmarkt op 4 november in het gemeentehuis.

Deze krant wordt mede mogelijk gemaakt door: