Houtrook: je ziet het niet maar het is er wel
Hout stoken veroorzaakt schadelijke stoffen zoals fijnstof, PAK’s, benzeen en koolmonoxide. Kinderen, ouderen en mensen kunnen er extra last van hebben. Hoeveel schadelijke stoffen er vrijkomen, hangt af van de manier waarop je stookt.
Stook liefst zo min mogelijk. Je vermindert de hoeveelheid schadelijke stoffen met de manier waarop je hout stookt. Gebruik bijvoorbeeld hout met een vochtpercentage tussen 15-20% voor een optimale verbranding. Hoe beter het hout verbrandt, hoe minder uitstoot van schadelijke stoffen.
Stookwijzer en stookalert
Plaatselijk kan de luchtvervuiling bij windstil of mistig weer hoog oplopen. Kijk altijd op www.stookwijzer.nu voordat je gaat stoken. Ook geeft het RIVM stookalerts af, zodat je weet wanneer je niet moet stoken.
Overlast? Ga in gesprek of meld het
Last van rook uit de buurt? Een gesprek met buren helpt vaak al, samen met het nemen van simpele maatregelen om de overlast terug te dringen. Als een gesprek onvoldoende oplevert, kun je een melding doen bij de gemeente.
Goed stoken en slimme stooktips
Met een paar slimme stooktips kun je stookoverlast voorkomen. Op www.veenendaal.nl vind je meerdere tips. Bijvoorbeeld:
- Stook alleen droog hout. Vochtig hout geeft extra veel rook en fijnstof.
- Zet de luchttoevoer in de kachel helemaal open, net als de klep in de schoorsteen. Dat zorgt voor betere verbranding en dus minder schadelijke stoffen.
- Stook niet iedere dag en zeker niet langer dan 4 uur op één dag. Zo blijf je vrienden met de buurt.