Voorpagina Veenendaal 2023 Voorwoord Ginkel Vragen over energie besparen? - Leer je huis kennen PlatDus Suntech Energy Veenendaal Suntech Energy Complete woning aangepakt na energieadvies Randewijk Beter Wonen Pniëlkerk gelooft in duurzaamheid Rabobank Stap ook vaker op de fiets! - Hout stoken, gezellig maar ook schadelijk MARC Architectural Consultancy De waarde van bomen in Veenendaal - Wij zijn een Steenbreekgemeente! Boot Ingenieurs Vier vragen over de warmtepomp DEVO Gun een doos een tweede kans Jongeren maken het verschil - Voedselverspilling, da's zonde en niet duurzaam Week van duurzaam Veenendaal



Duurzaam leven en wonen in Groenpoort

Groenpoort, het noordelijke deel van de nieuwbouwwijk Veenendaal-oost, krijgt een ontspannen karakter, met aandacht voor groen. In meerdere opzichten wordt het een plek waar je graag wil wonen. Enerzijds komt het groen volop terug in de natuur in de buurt en het openbaar groen verspreid door de wijk. Anderzijds zijn het de groene en duurzame oplossingen, die passen bij duurzame bouw en toekomstbestendig wonen. Over de gloednieuwe energievoorziening in Groenpoort lees je hieronder meer.

Nieuwbouwaanbod
Het eerste woningbouwproject van Groenpoort, De Groene Lanen, is deze zomer met enthousiasme ontvangen en meerdere nieuwe projecten staan op de planning. ­­In totaal worden straks zo’n 970 woningen gebouwd in de wijk.


Benieuwd hoe Groenpoort eruit gaat zien? Een bezoek aan het i-centrum aan de Van Essenlaan 1, Veenendaal geeft een goed beeld van de wijk.

OP DE HOOGTE BLIJVEN?
Meld je dan aan voor de nieuwsbrief via onze website.

Samen je omgeving nog prettiger maken, bijvoorbeeld met je eigen groene tuin. Dat geeft echt een goed gevoel!

Groenpoort krijgt het energiesysteem van de toekomst

CO2. Hét woord waar het vaak om draait in gesprekken over klimaatverandering. Het is een van de grootste oorzaken van de opwarming van de aarde. Niet gek dus dat Nederland in 2050 CO2-neutraal wil zijn. Om dat voor elkaar te krijgen, moeten we overstappen op duurzame energie. We stoppen met het gebruiken van fossiele brandstoffen als olie en gas. En we maken vooral gebruik van groene energiebronnen als zon en wind. Dat heet de energietransitie.

FLEXIBEL, WEER OF GEEN WEER

Zon en wind zijn gratis en oneindig beschikbaar. Dat is goed nieuws. Maar het betekent ook dat onze energieproductie weersafhankelijk wordt. Wat nou als de zon niet schijnt of de wind niet waait? Die momenten moeten we overbruggen met de inzet van flexibele middelen. Daarmee kunnen we garanderen dat er altijd energie beschikbaar is. Het energiesysteem van de toekomst is dus flexibel. Groenpoort krijgt zo’n flexibel energiesysteem. De huizen in Groenpoort worden straks verwarmd met écht duurzame energie. Ook als het donker of windstil is. Hoe? Dankzij grote ondergrondse buffers!

DE POORT NAAR GROENE ENERGIE DEVO

bouwt een collectief energiesysteem en een nieuwe energiecentrale in Groenpoort. Zowel de woningen als de nieuwe energiecentrale van DEVO worden volledig gasloos. Het nieuwe energiehuis produceert straks duurzame warmte voor de hele wijk. Dat gebeurt met een combinatie van elektrische warmtepompen en een warmte- en koudeopslag systeem (WKO) in de bodem. Dit WKO-systeem is een mooie vorm van seizoensopslag van energie. Naast het WKO-systeem komt er nog een vorm van energieopslag: een grote ondergrondse warmtebuffer.

DUURZAAM EN BETAALBAAR

Energieopslag heeft veel voordelen. Het zorgt voor flexibiliteit, duurzaamheid, zekerheid én voor lagere energieprijzen. Dat zit zo. DEVO gaat vooral warmte produceren op de momenten dat er veel zonne- of windenergie is. Vaak gaan deze momenten gepaard

met lage energieprijzen, omdat er sprake is van een overschot. Dat betekent dat de warmtepompen in het energiehuis vooral gebruik maken van goedkope groene energie. 

Door goedkoop warmte te produceren en dit daarna op te slaan in de warmtebuffer, kan DEVO de kostprijs van warmte zo laag mogelijk houden. En zodra de woningen warmte nodig hebben, krijgen ze dit geleverd uit de buffer. Er is dan genoeg warmte voor elk moment. Zo gaan duurzaamheid en betaalbaarheid hand in hand.


WIL JE MEER INFORMATIE OVER ONS COLLECTIEVE WARMTESYSTEEM? NEEM DAN CONTACT OP!