Voorpagina Voorwoord Waterweg Wonen Vlaardingen MVS Jeugdmodel van start Mevis Gemeente Vlaardingen Jeugd- en volwassenenfonds sport en cultuur Stroomopwaarts Verbinding in de stad Fief Een tegen eenzaamheid Argos Zorggroep Seniorenwelzijn - De Kulk CJG Rijnmond CJG Rijnmond vervolg
in de gemeente Vlaardingen

Verbinding in de stad:

Alles begint met contact maken

Iedereen voelt zich weleens eenzaam of alleen. Wanneer dat gevoel niet voorbij gaat, kan dat grote gevolgen hebben. De gemeente werkt samen met partners in de stad om mensen die het moeilijk hebben te ondersteunen. Om vereenzaming voor te zijn of zelfs een halt toe te roepen is een gezamenlijke aanpak nodig. Daarom is in Vlaardingen het platform “Verbinding in de stad” opgericht. Meerdere keren per week zijn er activiteiten die tot doel hebben om contacten te krijgen of te versterken.

Herkennen en voorkomen

Een groot deel van de 65-plussers die eenzaamheid ervaart is niet bekend bij organisaties. Eenzaamheid is een onderwerp waarover mensen niet snel hulp vragen. Als men het al bij zichzelf herkent én erkent is het aangaan van het gesprek hierover nog steeds een grote stap. Mensen die eenzaam zijn, denken vaak dat het hun eigen schuld is, of zij schamen zich ervoor. Ze denken dat ze de enige zijn.

Wat kun jij doen

Als je erop let, zie je duidelijk aanwijsbare momenten waarop een mens zich eenzaam kan gaan voelen. Bijvoorbeeld als een geliefde komt te overlijden, als iemand verhuist of met pensioen gaat en collega’s niet meer dagelijks ziet. Ook als mensen minder mobiel worden, ligt eenzaamheid op de loer.

Ken je een familielid, vriend of buurtgenoot die op zo’n moeilijk punt beland is? Dan is het fijn om hem of haar weer op weg te helpen.

Dat kan al heel simpel: spreek diegene aan en vraag hoe het ermee gaat op deze koude (of juist warme, winderige, regenachtige of grijze) dag; zonder over eenzaamheid te beginnen. Nodig iemand uit voor een kopje koffie of ga zelf op bezoek. Doe samen een klusje en maak daarbij een praatje; dat kan overal over gaan. En heel belangrijk: luister.

Wat goed kan werken is om samen een activiteit te bedenken voor de komende tijd. Wat zou je buur of je familielid leuk vinden om (weer) te gaan doen, samen met anderen? Misschien heb je zelf wel een tip. De één houdt van tuinieren, de ander van biljarten. Iedereen heeft wel een hobby! En een hobby kun je delen.

Deze krant wordt mede mogelijk gemaakt door: