Voorpagina Week van de Ontmoeting 2023 Voor ieder 1 Lekker in je vel DSV Mantelzorg WelzijnsKompas Hillegom-Lisse Buurtkracht Aemosa Gezond leven Wacht niet met hulp vragen HOZO In de problemen geraakt? Programma: Week van de ontmoeting Marente Jongeren in het vizier Stichting Welzijnskwartier
in de gemeente Hillegom & Lisse

Jongeren in het vizier: thuis, op straat, in het jongerencentrum én op schooL!

‘Er gebeurt zoveel op school en er komt zoveel op me af, soms weet ik gewoon echt even niet waar ik moet beginnen en de leraren hebben het ook zo druk. De jongerenwerkers op school vind ik daarom erg fijn. Zij geven mij het gevoel dat ze er voor mij zijn en hebben oog voor de dingen waar ik tegen aan loop. En geloof me, ik loop tegen van alles aan’. Dat zegt een van de jongere van Fioretti College Lisse.

Sociaal werkers zijn een kei in het verbinden van professionals en leefgebieden. Zij weten wat er speelt en zij zijn op diverse logische en vertrouwde plekken in de leefwereld van jongeren; in jongerencentra, op straat, online, thuis en nu dus ook op school. Dit helpt bij een positief en veilig schoolklimaat en een positieve ontwikkeling van leerlingen.

Makkelijk contact maken

Soufian Oulhadj werkt met jongeren in Hillegom en Fioretti Lisse. Hij vertelt: “De huiskamer binnen de school is een ruimte waar het jongerenwerk leerlingen opvangt die moeite hebben met hun gedrag in de klas. Wij ondersteunen de leerlingen in het verbeteren van de relatie met de docenten; ook zijn wij er voor wie het klassikale tijdelijk niet werkt, omdat zij de prikkels in de klas op het moment niet aankunnen. Daarnaast kunnen leerlingen bij ons naar binnenlopen voor een goed gesprek en persoonlijke aandacht. Wij merken dat leerlingen daar behoefte aan hebben, vooral de leerlingen waar zorgen of beginnende zorgen over zijn weten ons snel te vinden. Vaak gaat problematisch gedrag op school gepaard met zaken die zich buiten school afspelen. Deze school overstijgende problemen bespreken de leerlingen graag met ons als vertrouwens- persoon. En er zijn ook zat leerlingen die het gewoon gezellig vinden om met ons te praten. We luisteren ook graag naar hun verhalen.

Voor sommige leerlingen is praten al genoeg om zich beter te voelen. Hier is de pauze ook een mooi moment voor. Tijdens de pauze doen wij een ambulante ronde en raken wij in gesprek met verschillende groepen leerlingen. Daarnaast proberen wij ook signalen op te pikken en gaat dat bij ons op een natuurlijke manier, omdat wij goed kunnen levellen en in de leefwereld van de jongeren zitten.

Wij hebben goede directe lijnen met het ondersteuningsteam, de veiligheidscoördinator, afdelingshoofden, conciërges en mentoren.”

Scholen zijn ook enthousiast over jongerenwerk

“Het schooljongerenwerk spreekt de leerlingen op hun eigen manier aan en heeft daardoor een mooie ingang. Zo komen ze ook veel te weten over leerlingen waar de school zelf niet achter komt.” Jongerenwerk is laagdrempelig en toegankelijk zowel voor de jongeren, die liever niet naar een hulpverlener gaan, als voor de school, die warm kan doorverwijzen, en daarmee inzet van zorg kan voorkomen. Het aanbod is ondersteunend voor mentoren en zorg- coördinatoren. De jongerenwerkers zijn niet ‘van school’, en bieden een ander type ondersteuning.

Jongeren in de Duin- & Bollenstreek kunnen ook in hun talent investeren met Talent4Life en Project Talent. Bij beide maatschappelijke projecten staan ontwikkelen en contact met leeftijdsgenoten centraal. De training start regelmatig. Ook in samenwerking met alle scholen van Stichting Fioretti Teylingen.

Deze krant wordt mede mogelijk gemaakt door: