Voorpagina Week van de Ontmoeting 2023 Voor ieder 1 Lekker in je vel DSV Mantelzorg WelzijnsKompas Hillegom-Lisse Buurtkracht Aemosa Gezond leven Wacht niet met hulp vragen HOZO In de problemen geraakt? Programma: Week van de ontmoeting Marente Jongeren in het vizier Stichting Welzijnskwartier
in de gemeente Hillegom & Lisse

De straatverbinders van het Hobaho portiek met rechts buurtwerker Dionne met de startersbox

BUURTKRACHT

Prettig burencontact zorgt dat je je thuis, veilig en gezien voelt. BuurtKracht helpt daarbij! Inmiddels doen er al 50 straten mee met BuurtKracht in Hillegom en Lisse.

Straatverbinders ontvangen een startersbox vol inspiratie en het ‘Potje BuurtKracht’ voor lief & leed attenties. Zoals een fruitmandje bij ziekte, een verjaardagkaartje of bloemen om een nieuwe buur te verwelkomen in de straat.

Straatverbinder Bianca vertelt: “Ik doe mee met BuurtKracht omdat ik het fijn vind om iets te betekenen voor een ander. We leven in een vrij individualistische maatschappij en die kan zoveel waardevoller zijn als we meer omkijken naar elkaar. Om te beginnen in de buurt waarin je leeft. Ik breng een kaartje of een bloemetje bij een buurtgenoot langs die wat extra aandacht kan gebruiken.”

“Het fantastische aan BuurtKracht is dat iedereen zelf mag invullen hoe de straat op te leuken”, vertelt buurtwerker Dionne. “In een portiek in Lisse hangt nu een groot bord waar vragen op worden geschreven. ‘Wie heeft er een boor te leen, wie gaat er mee wandelen, wie heeft er zin om mee te gaan naar de bioscoop?’ Zo ontstaat er meer verbinding.”

Straatverbinder Lia vertelt: “Er is zoveel op te lossen met straatgenoten. Door BuurtKracht hoop ik dat er warmere contacten ontstaan in onze straat en dat straatgenoten elkaar weten te vinden voor kleine hulpvragen. Onderling gereedschap uitlenen, een kastje verplaatsen, een boodschapje meenemen, de planten water geven… dat soort kleine dingen.”

In een straat in Hillegom werd de vlag halfstok gehangen toen een buur overleed. De weduwe wordt uitgenodigd om mee te eten bij haar buurtjes. Ook werd er in een straat een moestuinbak in elkaar gezet. Allemaal mooie initiatieven die zijn gerealiseerd door inwoners die zich hebben aangemeld voor BuurtKracht.

Nieuwsgierig geworden? Buurtwerkers van Welzijnskompas Carlijn en Dionne vertellen je graag meer: 06 – 4516 2321.

Ondernemend en betrokken

Lotty Klassen is ondernemer in Hillegom en zeer betrokken bij de mensen die haar winkel bezoeken. Daarom vindt zij het buurtkastje zo’n uitkomst.

“In de winkel spreek ik veel mensen”, vertelt Lotty. “Vaak is een luisterend oor voldoende, maar soms is er net iets meer nodig. Dan hoor ik dat een vrouw zorgt voor haar zieke partner. Of ik spreek iemand die nieuw is in Hillegom en behoefte heeft aan contacten. Of iemand is op zoek naar activiteiten of vrijwilligerswerk. Ik wijs ze dan op het buurtkastje in mijn winkel. Daarin zitten flyers, vouchers voor koffie bij Plein28, een activiteitenkalender. Zo kan ik op een makkelijke manier toch iets extra’s doen. Het leuke van het buurtkastje is dat dit is gemaakt door de mannen van Handig met hout in ontmoetingscentrum Plein28.”

Hans is één van die mannen: “Ik wilde graag mijn tijd en vaardigheden inzetten voor iets nuttigs en wat betekenis heeft voor mijn omgeving. Door mijn bijdrage aan Handig met hout heb ik nieuwe contacten opgedaan, krijg ik waardering en voelt het geweldig om onderdeel te zijn van een gemeenschap. Daarnaast ga ik naar Plein28 om op de computer te werken of een kopje koffie te drinken met anderen. Ik kijk uit naar nog meer mooie momenten en activiteiten in Plein28”, aldus Hans.

Deze krant wordt mede mogelijk gemaakt door: