Voorpagina Voorwoord Magenta Zorg Meedenken aan de keukentafel - Energiecoaches van Heiloo Energie Zaffier: Ondersteuning bij werk, geldzaken en inburgering - Geldfit De Ambulante Coach GGZ Noord-Holland - dnoDoen dnoDoen Inloopspreekuur geldzaken - Tips voor lagere energierekening Tips voor besparen op gas Zaffier Zaffier - samen kom je verder Petra Jansen personal lifecoach - Brijder - Buurtsportcoach Brijder Jeugd ZorgMies - Bibliotheek Kennemerwaard - Koel Jeugdzorg Koel Jeugdzorg en JGGZ Horizon College - Met Fabienne Kennemer wonen. Kennemer Wonen De Buurtsportcoach

In de gemeente In Bergen, Uitgeest, Castricum en Heiloo

Lisa kreeg administratieve hulp van de gemeente:

‘Ik sta niet meer in de overlevingsstand’

“Durf om hulp te vragen. Baat het niet, dan schaadt het niet.” Dat adviseert Lisa (27) lezers van deze krant die hun rekeningen niet meer kunnen betalen. Na jarenlang zelf geldproblemen te hebben gehad, kreeg ze vorig jaar administratieve hulp aangeboden van de gemeente. Er viel een enorme last van haar schouders.

Bang voor brieven

Ze wil het echt niet als excuus gebruiken, maar als kind werd haar weinig geleerd over geld. Toen ze op 18-jarige leeftijd op zichzelf moest wonen, kwam er heel wat op haar af. “Vaste lasten, gemeentebelastingen, elke maand uitkomen met je geld. Ik had geen idee welke verantwoordelijkheden er allemaal bij kwamen kijken. Uiteindelijk liep ik een betalingsachterstand op bij m’n zorgverzekeraar. Brieven durfde ik lange tijd niet meer open te maken”, vertelt ze openhartig.

Zonder oordeel

Inmiddels stapelden de rekeningen zich op en besefte Lisa dat ze de situatie op eigen houtje niet kon oplossen. In die periode kreeg ze een telefoontje van een preventieconsulent van de gemeente. “Die hulp heb ik met beide handen aangegrepen. Ik verwachtte wijzende vingers, maar die kwamen gelukkig niet. Tijdens de gesprekken maakten we een overzicht van mijn inkomsten en uitgaven en troffen we een betalingsregeling. Heel praktisch en zonder oordeel.” Lisa hoopt door haar verhaal te doen dat mensen, die in een soortgelijke situatie zitten, hulp durven in te schakelen. “Als budgetcoaching niets voor je is, kun je alsnog besluiten om je geldproblemen zelf op te lossen. Baat het niet, dan schaadt het niet.”

Vroegsignalering

Woningbouwverenigingen, energieleveranciers, zorgverzekeraars en het waterbedrijf melden bij de gemeente als ze klanten hebben met beginnende schulden. Dit heet ‘vroegsignalering’. Medewerkers van het sociaal team zoeken contact met deze inwoners die het zelf of met hulp van hun dierbaren niet meer redden. Want iedereen in onze gemeente hoort erbij. We bellen, komen langs of sturen een brief om een afspraak te maken. Zo voorkomen we dat er inwoners zijn die grote betalingsachterstanden krijgen.

In een gesprek kijkt het sociaal team van de gemeente naar iemands financiële situatie en zoeken we samen naar een oplossing. Blijken uw problemen toch ingewikkelder? Dan sturen we u door naar de specialistische hulp van MEE & de Wering of de schuldhulpverlening.

“Contact opnemen met instanties vind ik nog steeds moeilijk, maar ik ga het met behulp van mijn consulent niet meer uit de weg”
- Lisa (27)

Makkelijker bespreekbaar

Nu ze haar financiën op orde heeft, ervaart ze rust in haar leven. En met een nieuwe baan durft ze ook weer naar de toekomst te kijken. “Ik sta niet meer in de overlevingsstand.” Dat gunt Lisa anderen ook, zeker generatiegenoten. “De maatschappij wordt steeds complexer. Het zou mooi zijn als daar meer aandacht voor komt, bijvoorbeeld op scholen. En het zou al helpen als we opener zijn over geld. Dan durven mensen er makkelijker voor uit te komen wanneer ze geldproblemen hebben.”

Beginnende schulden?

Heeft u een betalingsachterstand? Neem contact met ons op via het emailadres: [email protected]

ZAFFIER: ondersteuning bij werk, geldzaken en inburgering

Sinds 1 januari 2023 vallen werk, geldzaken en inburgering van Bergen, Uitgeest, Castricum en Heiloo onder de nieuwe organisatie Zaffier.

Zaffier ondersteunt inwoners van Alkmaar, Bergen, Castricum, Dijk en Waard, Heiloo en Uitgeest hierbij. Ontvangt u al ondersteuning van de gemeente? Die blijft doorgaan zoals u gewend bent.

Steeds meer mensen hebben in deze dure tijden zorgen om hun uitgaven. Met het advies van Geldfit kunt u als inwoner de grip op uw uitgaven (terug)krijgen. Zo kunt u voorkomen dat u schulden krijgt die u boven uw hoofd groeien. Bergen, Uitgeest, Castricum en Heiloo werken daarom samen met Geldfit.

Anoniem geldtest en advies

Het is voor mensen lang niet altijd duidelijk waar ze terecht kunnen voor hulp en advies bij geldzaken. Bij de gemeente aankloppen voor een toeslag of schuldsanering is vaak het laatste wat ze willen. Er zijn gelukkig nog genoeg dingen die u kunt doen voordat u die weg in moet slaan. Op www.geldfit.nl staan adviezen, artikelen en tips. Ook kunt er anoniem korte tests doen, zodat u inzicht krijgt in uw financiële situatie. Na de test krijgt u gegevens van organisaties die u verder kunnen helpen, zoals vrijwilligersorganisaties of hulploketten bij u in de buurt.

Schulden voorkomen

Iedereen kan te maken krijgen met financiële problemen, zelfs als je het niet verwacht. Door een scheiding, onverwacht ontslag of ziekte kunnen er opeens geldzorgen zijn. Ook door de hoge energieprijzen ontstaan er geldzorgen bij inwoners. Voordat deze veranderen in schulden, kan Geldfit helpen. Geldfit werkt samen met gemeenten, banken, verzekeraars en andere bedrijven.

Hulp voor ondernemers

Bent u ondernemer in Bergen, Uitgeest, Castricum of Heiloo en heeft u geldzorgen of heeft u vragen over geld? Via geldfit.nl/zakelijk leest u welke stappen u kunt zetten om uw bedrijf financieel gezond te houden of te krijgen. Omdat u als ondernemer andere financiële risico’s loopt dan consumenten, is specifieke hulp soms hard nodig.

Contact opnemen met Geldfit?

Ga naar de website www.geldfit.nl
Bel gratis 0800-8115
Stuur een mail naar: [email protected]

 

Deze krant wordt mede mogelijk gemaakt door: