Voorpagina Voorwoord Magenta Zorg Meedenken aan de keukentafel - Energiecoaches van Heiloo Energie Zaffier: Ondersteuning bij werk, geldzaken en inburgering - Geldfit De Ambulante Coach GGZ Noord-Holland - dnoDoen dnoDoen Inloopspreekuur geldzaken - Tips voor lagere energierekening Tips voor besparen op gas Zaffier Zaffier - samen kom je verder Petra Jansen personal lifecoach - Brijder - Buurtsportcoach Brijder Jeugd ZorgMies - Bibliotheek Kennemerwaard - Koel Jeugdzorg Koel Jeugdzorg en JGGZ Horizon College - Met Fabienne Kennemer wonen. Kennemer Wonen De Buurtsportcoach

In de gemeente In Bergen, Uitgeest, Castricum en Heiloo

Energiecoaches van Heiloo Energie:

Meedenken aan de keukentafel

Wie energie wil besparen, kan aankloppen bij de Energiecoaches van Heiloo Energie. Hun advies is met de hoge energieprijzen vaak erg welkom. In Heiloo maken zo’n 200 huishoudens per jaar gebruik van de energiecoaches. Energiecoach Jaap Laurent: “Mensen komen er zelf vaak niet goed uit. Er is zó ontzettend veel informatie over energiebesparing te vinden. En soms lijkt het alsof maatregelen tegenstrijdig zijn. Moeten ze nu beter isoleren of juist meer ventileren? Wij kijken met ze mee.”

Energiecoaches Heiloo: De Graaff (links) en Laurent (rechts)

Stroomvreter

De coaches komen thuis langs en geven persoonlijk advies aan de keukentafel. Mensen vullen vooraf een formulier in met vragen over gas- en elektragebruik, elektrische apparaten en gegevens over de woning. Energiecoach Casper de Graaff: “Ons bezoek aan huis is de tweede stap. We bespreken het formulier en kijken naar bijzonderheden van de woning. Vaak zien we een stroomvreter die ze zelf nog niet ontdekt hadden. Daarna lopen we van onder tot boven door het huis. We controleren op tocht en we bekijken het energieverbruik van apparaten. Ook meten we of er in huis niet te veel CO2 (koolstofdioxide) in de lucht zit. In de winter kijken we met een infraroodcamera naar de woning om te zien waar er warmte door kieren ontsnapt.”

Isoleren en ventileren

De energiecoaches meten ook de luchtkwaliteit en in veel woningen is deze slecht. De Graaff, oud-longarts, weet dat dit slecht is voor de gezondheid, vooral voor mensen met astma. “Ik kreeg eens enorme hoofdpijn tijdens een gesprek en de mevrouw die er woonde had dat ook. Toen we op onze CO2-meter keken, zagen we dat er gewoon niet goed geventileerd werd. Het huis was dus té goed geïsoleerd.”

Waar te beginnen

De volgorde van de energieadviezen is heel belangrijk, want je kunt niet alles tegelijk aanpakken. Laurent: ”Wij adviseren dan bijvoorbeeld om eerst de dakisolatie aan te pakken en de bijkeuken nog twee jaar uit te stellen.

Dat geeft rust.” De volgorde is er ook om te voorkomen dat mensen geen isoleeracties doen waar ze later spijt van krijgen. “Als je eerst een houten vloer isoleert, maar over twee jaar vloerverwarming wilt, heb je die eerste maatregel voor niets gedaan.”

Ook voor huurders

Naast kopers kloppen er nu ook veel huurders aan bij Heiloo Energie. De Graaff: “We zijn blij dat zij ons nu ook weten te vinden. Ons advies aan hen zit natuurlijk anders in elkaar. Huurders kunnen niet zelf gaan verbouwen of isoleren. Gelukkig hebben we genoeg tips waarmee ook zij aan de slag kunnen! Dan gaat het meer over maatregelen tegen energieverlies, over energievreters en over energiebesparend gedrag.”

Positieve reacties

De gesprekken bij mensen thuis zijn meestal heel gezellig én geven resultaat. Uit mails die Heiloo Energie krijgt, blijkt dat de bewoners zelf ook positief zijn: “We vonden het heel fijn dat u langskwam. Op ontspannen manier en zonder oordeel, werd het hele huis ‘onder handen genomen’. Wij gaan zeker aan de slag met de adviezen. We gaan de laatste gewone lampjes snel vervangen door LED, we hebben een afspraak met een leverancier van zonnepanelen en ik ben voorzichtig al op zoek naar een nieuwe koelkast voor in de schuur. Later maken we werk van de adviezen op lange termijn. Ik zal mijn positieve ervaring zeker delen met onze familie en vriendenkring.”

De energiecoaches geven advies op drie gebieden:

1) Energieverbruik verminderen
Denk hierbij aan isoleren, de thermostaat lager zetten en niet alle ruimtes verwarmen. Wist u dat gordijnen en tochtstrips al aardig isoleren?

2) Energie slim gebruiken
Verwarm uw huis bijvoorbeeld met vloerverwarming of gebruik een warmtepomp.

3) Duurzame energiebronnen gebruiken
Door het kopen van zonnepanelen verlaagt u uw elektriciteitsrekening. En met een zonneboiler kunt u douchen met water dat is opgewarmd door de zon.

Niet alle adviezen zijn voor iedereen geschikt, omdat ze geld kosten. De energiecoaches hebben gelukkig ook veel adviezen die zijn aangepast op de vraag, de interesse en de situatie van de bewoner.

Gesprek aanvragen?

Wilt u weten wat een energiecoach voor u kan betekenen? Bekijk de video op
www.heilooenergie.nl/energiecoaches. Een adviesgesprek kost € 50,- inclusief een jaarlidmaatschap van Heiloo Energie.

Gemeente Heiloo biedt vanaf 2023 de mogelijkheid om het adviesgesprek gratis aan te bieden aan inwoners die het bedrag niet kunnen betalen. Neem hiervoor contact op met Heiloo Energie via Trefpunt Heiloo, telefoon (072) 533 12 97 of [email protected]

In Bergen, Uitgeest en Castricum wordt er nog onderzocht of er op een zelfde manier gewerkt kan worden. Als hier meer over bekend is communiceren de gemeenten dit via de gemeentekrant en de websites.

Meer informatie over subsidiemogelijkheden? Ga naar www.duurzaambouwloket.nl/­subsidiecheck.

Wilt u nu al extra bespaartips? Kijk dan op de website: www.verbeterjehuis.nl.

Deze krant wordt mede mogelijk gemaakt door: