Voorpagina Voorwoord Magenta Zorg Meedenken aan de keukentafel - Energiecoaches van Heiloo Energie Zaffier: Ondersteuning bij werk, geldzaken en inburgering - Geldfit De Ambulante Coach GGZ Noord-Holland - dnoDoen dnoDoen Inloopspreekuur geldzaken - Tips voor lagere energierekening Tips voor besparen op gas Zaffier Zaffier - samen kom je verder Petra Jansen personal lifecoach - Brijder - Buurtsportcoach Brijder Jeugd ZorgMies - Bibliotheek Kennemerwaard - Koel Jeugdzorg Koel Jeugdzorg en JGGZ Horizon College - Met Fabienne Kennemer wonen. Kennemer Wonen De Buurtsportcoach

In de gemeente In Bergen, Uitgeest, Castricum en Heiloo

Maatschappelijke Zorg;
Een brede opleiding

Hoe jong ze ook is, als ervaringsdeskundige wil ze graag dat jongeren gelukkig zijn. Recarda Spruit (23) heeft geen gemakkelijke jeugd gehad. Haar ouders konden niet goed voor haar zorgen en daarom werd ze in een pleeggezin geplaatst. “Dat ging ook niet goed en ik kwam in een jeugdinstelling terecht”, vertelt Recarda. Met een rugzak vol, veelal met minder leuke ervaringen, wil ze nu andere jongeren helpen. Ze volgt daarom de mbo-opleiding Maatschappelijke Zorg bij het Horizon College in Alkmaar.

“Ik wil heel graag in de jeugdzorg werken en een vertrouwenspersoon worden voor jongeren, hen een veilige plek bieden en samen kijken wat het beste is voor hen. Het klinkt misschien als een zwaar beroep. Maar het geeft veel voldoening als je iets voor anderen kunt betekenen. Ik ben ervaringsdeskundige en ik wil graag dat jongeren gelukkig zijn.”

Maak wat van je leven!

De mbo-opleiding Maatschappelijke Zorg is een brede opleiding. Met aandacht voor onder meer de psychiatrie, verslavingszorg, gehandicaptenzorg, ouderenzorg en jeugdzorg. “Ik vind het interessant dat het zo’n brede opleiding is. Elke periode krijgen we andere vakken waardoor de opleiding heel gevarieerd is”, vervolgt Recarda. Ook al weet ze dat ze in de jeugdzorg wil werken, de andere aandachtsgebieden hebben eveneens haar interesse. “Tijdens deze opleiding leer ik alles wat met mensen te maken heeft. Als zij hulp nodig hebben, kan ik ze helpen. Omdat ik het zelf niet altijd gemakkelijk heb gehad, zal mijn tip altijd zijn; maak wat van je leven!”

Open Dag

Heb jij net zo’n drive als Recarda om anderen in hun dagelijks leven te begeleiden, overweeg dan eens de mbo-opleiding Maatschappelijke Zorg. Meer informatie vind je op horizoncollege.nl of bezoek de Open Dag op de locatie Alkmaar op donderdag 16 februari. Aanmelden voor de Open Dag kan via horizoncollege.nl.

Recarda Spruit: “Ik wil een vertrouwenspersoon voor jongeren worden.”


Hulp voor jeugd en gezin

Mijn naam is Fabienne Venema. Na een loopbaan bij verschillende organisaties waar er altijd tijd te kort was, wachtlijsten, veel reistijd en veel wisselingen van collega’s dacht ik: “Dit moet toch anders kunnen?”.

De overgang waarbij de zorg dicht in de buurt geboden zou moeten worden en de gemeenten volledig verantwoordelijk voor jeugdzorg en opvoedingsondersteuning werden, was de eerste stap. Zo is mijn idee ontstaan om mijn eigen praktijk op te richten. Ik wilde hulp op maat gaan bieden in de buurt van de gezinnen en kinderen.

Een belangrijk onderdeel van hulp op maat bieden is om de tijd te hebben om echt te luisteren en de ruimte te hebben om zo kort als mogelijk, maar zo lang als nodig, hulp te bieden.

Sinds 2019 bied ik hulp voor jeugd en gezin binnen de gemeente de BUCH waar ik zelf ook woonachtig ben en mag ik een bijdrage leveren aan gezinnen en kinderen om ze weer een steuntje in de rug te geven om de draad zelf weer op te pakken. Een mooi voorbeeld hiervan is een jongen van 14 jaar die na een heftige scheiding van zijn ouders, verhuizing, vervolgens in te trekken bij de nieuwe partner van moeder met zijn kinderen even zichzelf kwijt is geraakt.

Zijn moeder belde mij op en vroeg om hulp. Hij ging bijna tot niet meer naar school, bewoog niet vrij in het huis en was regelmatig ziek. De hulp werd geboden in de thuissituatie van de jongen waarbij er ook wandelingen samen werden gemaakt, gesprekken werden gevoerd met zijn ouders en de nieuwe partners met als resultaat dat hij weer beter in zijn vel is gaan zitten, naar school gaat en zich vrijer kan bewegen in het huis waar hij woont. 

Kijk voor meer informatie op www.metfabienne.nl.

Deze krant wordt mede mogelijk gemaakt door: