Voorpagina Voorwoord Magenta Zorg Meedenken aan de keukentafel - Energiecoaches van Heiloo Energie Zaffier: Ondersteuning bij werk, geldzaken en inburgering - Geldfit De Ambulante Coach GGZ Noord-Holland - dnoDoen dnoDoen Inloopspreekuur geldzaken - Tips voor lagere energierekening Tips voor besparen op gas Zaffier Zaffier - samen kom je verder Petra Jansen personal lifecoach - Brijder - Buurtsportcoach Brijder Jeugd ZorgMies - Bibliotheek Kennemerwaard - Koel Jeugdzorg Koel Jeugdzorg en JGGZ Horizon College - Met Fabienne Kennemer wonen. Kennemer Wonen De Buurtsportcoach

In de gemeente In Bergen, Uitgeest, Castricum en Heiloo

Ivanka

Van geheimhouding naar openheid:

Ivanka’s verhaal over autisme

“Het was een hele opluchting om erachter te komen dat ik autisme heb. Het verklaarde waarom ik altijd al het gevoel had dat ik anders was, maar ik wist niet waarom.” Aan het woord is Ivanka, een jonge vrouw die op haar 25e de diagnose autisme kreeg. “Voor mij was dit geen stempel”, vertelt ze, “maar een verklaring.” Ik heb altijd bepaalde gedragingen en gedachten gehad, maar nu leerde ik dat het van autisme kwam en hoe ik er mee om moest gaan. Ik begreep mezelf beter en ik ging van geheimhouding naar openheid. ‘Daarom ben ik zo’. Mensen gingen mij beter begrijpen.”

Ivanka werkt als ervaringsdeskundige op de Herstelacademie van GGZ Noord-Holland-Noord. Ze heeft geleerd haar eigen ervaringen op een professionele manier in te zetten zodat ze er anderen mee kan helpen. Haar belangrijkste wens voor iedereen die tegen angsten, sombere buien of onzekerheden aan loopt, is dat zij er over gaan praten en hulp zoeken. Dat kan bijvoorbeeld bij De Herstelacademie. Die zit op verschillende plaatsen in Noord-Holland en biedt activiteiten op locatie en online. De toegang is gratis en de deur staat voor iedereen open. Er zijn verschillende trainingen en groepsactiviteiten.

“Op de Herstelacademie heb ik een Wellness Recovery Action Plan (WRAP) gemaakt,” vertelt Ivanka. “Een WRAP geeft je meer grip op je eigen leven, je wordt weer baas over je eigen bestaan. Je leert zien welke dingen je helpen en wat je kan doen om je beter te voelen. Het is geen klusje dat je er zomaar even bijdoet, het kost tijd en je krijgt ondersteuning van een ervaringsdeskundige. De vijf principes van herstel staan centraal in de WRAP. Het gaat over het krijgen van hoop, persoonlijke verantwoordelijkheid, persoonlijke ontwikkeling, opkomen voor jezelf en steun. Door de WRAP weet ik hoe belangrijk mijn familie voor me is en dat ik altijd op hen kan terugvallen. Daar hebben we het samen over gehad. Het heeft me ook geholpen mezelf beter te leren kennen. En, zoals ik altijd zeg: pas als je accepteert wie je bent, kun je worden wie je wilt zijn.”

Housing First, het verhaal van Sjacco

Als je dakloos wordt, kom je in een andere wereld terecht. Een milieu van ieder voor zich. En een scene waar het heel makkelijk is om ook die fles drank te pakken. Zonder perspectief maakt het je allemaal niks meer uit. Voor mensen die langdurig op straat leven is de weg terug naar een normaal bestaan moeilijk te vinden.

Housing First, het concept waarbij je letterlijk met een huis begint, zorgt ervoor dat de stress van de dakloosheid wordt weggenomen. Sinds het begin van het project in 2016 zijn er twintig mensen aan een woning geholpen. Die zijn niet allemaal uitgestroomd, wat betekent dat een aantal van hen nog steeds wordt begeleid. Want na twee jaar wordt er gekeken: vinden alle partijen inclusief de cliënt het goed dat de woning op zijn of haar naam gaat?

“Ik ben tien jaar dakloos geweest”, vertelt Sjacco (55). “Ik heb onder bruggetjes en op bankjes geslapen, met -15°C in een tentje, met acht waxinelichtjes om me warm te houden. Ik heb al die jaren gevochten tegen instanties. Geen enkele verwees me door naar een loket waar ik werd geholpen. Je wordt behandeld als tweederangsburger en zo voel je je ook. En hoe langer je tegen een muur oploopt, hoe minder zin je hebt om die muur op te zoeken. Uiteindelijk heeft een straatmedewerker me erop gewezen dat ik bij daklozenopvang dnoDoen een postadres kon aanvragen. En heb je een adres, dan kan je alles weer aanvragen.

Zo kwam ik ook in beeld voor het Housing First-project. De eerste vijf dagen in mijn nieuwe huis sliep ik achter de bank. Het was eng, te stil. Maar ik zou deze plek nu voor niks ter wereld meer willen missen. Je hebt weer een sleutel van een deur waar je naar binnen kan. Een douche, een wc. Mijn huis is mijn paleis geworden. Ik zat altijd buiten en nu zit ik eigenlijk alleen maar binnen. Het Housing First-team van dnoDoen heeft me het vertrouwen in de mensheid teruggegeven.”

Sjacco

Meer informatie?

Kijk eens op www.dnodoen.nl.