Voorpagina Voorwoord Stroomopwaarts ROGplus - Seniorenwelzijn ROG Plus De Mantelzorgtest Vrijwilligers - Positief denken Zwem- en Recreatiebad de Kulk Stichting Aanzet - Stroomopwaarts Stichting Aanzet Gemeente Vlaardingen Chatten met de psycholoog Mevis
ZORG

& Ondersteuning | In de gemeente Vlaardingen

Extra aandacht voor

taalachterstand

Boeken voorlezen, verhalen vertellen en gesprekjes voeren vergroten de woordenschat van kinderen. Voor veel laaggeletterde ouders zijn deze activiteiten niet vanzelfsprekend. De VoorleesExpress stimuleert de taalontwikkeling van kinderen tussen de 2 en 10 jaar en verrijkt de taalomgeving thuis. Enthousiaste vrijwilligers bezoeken gedurende een half jaar wekelijks hun gezin. Ouders krijgen tips en handvatten hoe zij door voorlezen aandacht kunnen besteden aan taal.

Maak kennis met onze voorlezer

Simone Wapenaar is al een tijdje voorlezer bij de VoorleesExpress. Zij kwam via haar dochter in aanraking met de VoorleesExpress en heeft voorgelezen bij een Syrisch gezin: “Twintig weken over de vloer komen bij een gezin dat je niet kent én met een andere culturele achtergrond was in het begin best spannend. Maar ik heb het zo naar mijn zin gehad bij dit super gastvrije gezin! Ik kan het iedereen aanraden.”

Voor kind én ouder

Met slechts een uurtje per week bereik je al zoveel. “Ik heb gemerkt dat de kinderen voor wie ik voorlees de taal zo snel oppakken en echt gezien hoe snel zij leren. Woorden die voor ons zo gewoon zijn, moet ik soms uitleggen aan hen. En als ik de week erop naar dat woord vraag, dan weten ze nog heel goed wat het betekent. De ouders doen ook zo goed mee en doen hun best om de Nederlandse taal te leren en te begrijpen.”

Stichting Aanzet

De VoorleesExpress zorgt ervoor dat kinderen die moeite hebben met taal thuis extra aandacht krijgen. Vrijwilligers gaan samen met de ouders thuis aan de slag met taal door middel van (voor)lezen, taalspelletjes spelen en uitstapjes naar de bibliotheek. De VoorleesExpress wordt in Vlaardingen uitgevoerd door Stichting Aanzet.

Meer informatie?

Kijk op www.stichtingaanzet.nl of neem contact op via 010-232 21 11.

Taaltraject in de Vlaardingse zorg

Voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt

In maart zijn zes kandidaten via Stroomopwaarts en vier kandidaten vanuit de Gemeente Nissewaard gestart met een Taaltraject in de zorg. De Zorg Innovatie Academie (ZIA) biedt het Lang Leven Ontwikkelen-Taaltraject aan voor kandidaten met een afstand tot de arbeidsmarkt.

Taal is de grote uitdaging

Accountmanager Stroomopwaarts Yvonne Wolfs-Fussgang: “De meeste kandidaten hebben al een opleiding in hun geboorteland gevolgd en zijn daarna in Nederland komen wonen. We merken dat het Nederlands een grote uitdaging vormt. Daarnaast zien we dat kandidaten niet altijd een duidelijk beeld hebben van werken in de zorg in Nederland en wat er van hen verwacht wordt.”

4 maanden meewerken en leren

Door dit Taaltraject maken de kandidaten kennis met de zorg en ze ontwikkelen zich in (beroepsgerichte) taal. Van maart tot juli lopen de kandidaten twee dagen per week stage bij een zorgorganisatie zoals de Zonnehuisgroep Vlaardingen, Gemiva, Careyn en Anna voor Zorg.

Naast de stage gaan de kandidaten iedere maandagmorgen naar school op het Albeda Zorgcollege in Vlaardingen.

Met een praktijkverklaring op zak keuzes maken

Na vier maanden behalen de kandidaten een praktijkverklaring assistent dienstverlening. Het helpt bij de keuze of iemand wil solliciteren in de zorg of een zorgopleiding wil gaan volgen bijvoorbeeld bij het Albeda op MBO niveau 1 of 2.

Ben jij of ken jij iemand die dit Taaltraject ook wil volgen?

Neem contact op met projectleider Sue-Allen Manuel van ZIA [email protected] of Yvonne Wolfs-Fussgang van Stroomopwaarts [email protected].

Deze krant wordt mede mogelijk gemaakt door: