Voorpagina Voorwoord Rijnstad Buurtbemiddeling Incluzio Rheden Ondersteuning voor jeugd en gezin Ondersteuning in het dagelijks leven Dorpscoaches Buurtbemiddeling - Attent Attent Zorg en Behandeling Informatiepunt Digitale Overheid - Innoforte Innoforte Stichting Stoer - E-health
in de gemeente Rheden

VITAAL EN VEILIG THUIS

Mary is 72 jaar, woont in Velp en heeft een brief ontvangen van stichting Stoer, met de vraag of zij deel wil nemen aan ons 70+ project ‘vitaal en veilig thuis’. Ze heeft aangegeven dat ze hieraan wel gehoor wil geven. Eén van onze vrijwilligers maakt vervolgens een afspraak met haar, en gaat op huisbezoek.

Tijdens dit bezoek doorlopen zij samen een vragenlijst. Het gesprek is nuttig, want Mary denkt na over haar nabije toekomst; hoe kan zij vitaal en veilig thuis blijven wonen? Wat heeft zij hiervoor nodig? Wat mist ze hierbij?

Onze vrijwilligster geeft haar tips en advies, en kan haar direct verbinden met betrokken organisaties. Het huisbezoek was een succes. Mary vond het fijn dat de vrijwilligster tijd voor haar nam. Ze voelde zich helemaal op haar gemak en genoot van het contact.

Mary ontvangt na een paar weken een handige informatiemap en adviesrapport, waarin ze alle informatie en tips nog eens rustig door kan lezen.

Niet alleen Mary heeft baat bij de informatie, maar zij helpt ook de gemeente Rheden en Rozendaal goed op weg. Want dankzij haar antwoorden (die anoniem blijven) weten de gemeenten welke aandachtspunten er nog zijn in de diverse wijken en kernen.

Spreekt dit verhaal u aan?

Wilt u als inwoner ook deelnemen aan Vitaal en Veilig Thuis?
Of wilt u als vrijwilliger deze huisbezoeken uitvoeren met ons leuke team?

Tevens zijn wij op zoek naar nieuwe Vrijwillige Ouderen Adviseurs. Wilt u de senioren in Rheden en Rozendaal ook bijstaan met een luisterend oor of praktische raad en daad?

Dat vinden we stoer!
Neem dan contact op met Heidi Nusselder, coördinator van Stoer.
Dit kan via
T. 06-11608924 / 026-3611975
E. [email protected]
W. www.stichtingstoer.nl


Chatten met de psycholoog

In Nederland gebruiken jaarlijks zo’n 9 miljoen mensen het internet om hulp te zoeken voor psychische problemen. Helemaal sinds corona is het steeds gebruikelijker om voor deze problemen via de computer professionele hulp te krijgen.

E-health

Bij online hulpverlening (e-health) worden patiënten via het internet geholpen bij hun problemen. Zij kunnen bijvoorbeeld depressief zijn of een eetstoornis hebben. Binnen een afgeschermde online omgeving krijgt de patiënt vragen en oefeningen. Soms hoort het bij de behandeling om daarnaast te chatten/videobellen voor extra ondersteuning, maar dit is bij elke aanbieder van online zelfhulp anders.

Van anoniem tot mobiel

Zo bestaan er e-health aanbieders waarbij de patiënt anoniem een traject kan doorlopen zonder dat de huisarts of zorgverzekeraar hiervan op de hoogte wordt gesteld. Andere online therapie platformen doen aan ‘blended care’, waarbij ze e-health combineren met klassieke begeleiding. Tegenwoordig is het ook mogelijk om via een app een e-health cursus te doen.

Nieuw onderdeel

E-health is voor zowel hulpverleners als patiënten een relatief nieuw onderdeel van de geestelijke gezondheidszorg. Het Nederlands Instituut van Psychologen (NIP) wijst online hulpverleners erop dat ze extra oplettend moeten zijn wanneer zij via e-mail of chat contact hebben met hun patiënten. Psychologen kunnen informatie mislopen die ze normaal gesproken halen uit lichaamstaal.

Groot aanbod

Voor veel mensen kan e-health een uitkomst zijn, omdat er talloze mogelijkheden zijn op gebied van begeleiding, privacy en kosten. Denk je dat e-health een manier kan zijn om jouw psychische klachten te verhelpen? Informeer jezelf dan goed over de verschillende behandelingen en de aanbieders. Dit kan bijvoorbeeld via je eigen huisarts.

Deze krant wordt mede mogelijk gemaakt door: